Advertisement
Kamyonum
GÜNDEMHABERLERTESLİMAT FOTO GALERİ VİDEO GALERİ YAZARLAR
Menü Arama Facebook Twitter Whatsapp İhbar Hattı
kamyonum dergisi, youtube kanal, kooperatif,
bisa
English
We Will Be Active In All Ports In Turkey And Have A Share In The European Line

We Will Be Active In All Ports In Turkey And Have A Share In The European Line

1 2 3 4 5 6
Dergi
alp özler, yılnak,
mars, mars lojistik,
7 Şubat 2019 Perşembe - 10:18

"Çelik İthalatına Getirilen Vergiyi Hakkaniyetli Bulmuyoruz"

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ile ABD iş dünyası temsilcilerinin katılımıyla düzenlenen çalışma yemeğinde konuşan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, ABD yönetiminin Türkiye’den çelik ithalatına getirdiği verginin iki ülke arasındaki ittifak ruhuna uygun olmadığını ve demir çelik ihracatını olumsuz etkilediğini vurguladı.

 Çelik İthalatına Getirilen Vergiyi Hakkaniyetli Bulmuyoruz

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, ABD Ticaret Odası Ortadoğu ve Türkiye Bölümü Kıdemli Başkan Yardımcısı Khush Choksy, Türk ve ABD iş dünyası temsilcileri, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun evsahipliğinde düzenlenen çalışma yemeğinde biraraya geldi.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu burada yaptığı konuşmada, Türkiye için ABD, ABD için de Türkiye’nin önemli olduğunu, yaklaşık 70 yıldır, NATO şemsiyesi altında, birlikte sorumluluk üstlendiklerini, uluslararası güvenlik sorunlarına karşı birlikte mücadele ettiklerini anımsattı.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, ‘ticaret savaşları’ kavramının, tekrar gündeme gelmiş olmasının iş dünyasını rahatsız ettiğini belirtirken, Türkiye ve ABD arasındaki ticaretin yapısına da değindi. 2010-2017 yılları arasında Türkiye ile ABD arasındaki karşılıklı ticarette, ABD’nin ticaret fazlasının yaklaşık 55 milyar ABD doları olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, “Buna rağmen, ABD yönetimi Türkiye’den çelik ithalatına ilk aşamada %25 daha sonra da ilave % 25’lik vergi getirdi. Tüm bunları, hakkaniyetli bulmuyor ve aramızdaki ittifak ruhuna uygun görmüyoruz. Bu uygulama, 2018 yılında Türkiye’nin ABD’ye demir çelik ürünleri ihracatını son derece olumsuz etkilemiştir. Türkiye’nin bu uygulamadan muaf tutulması, hem ikili ticarete hem de ikili ilişkilerimize katkı sağlayacaktır” şeklinde konuştu.

Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin ABD’ye ihracatında, GSP uygulamasının önemine değinerek, iki ülke arasındaki ihracatın yaklaşık % 20’sinin bu kapsamda olduğunu, GSP’nin gözden geçirilme sürecinin, ilişkilere zarar vermeyecek şekilde sonuçlanmasını umduklarını ifade etti.

Türkiye ile ABD arasında serbest ticaret anlaşması yapılması konusuna da değinen Hisarcıklıoğlu, ABD iş dünyasından bu konularda destek isteyerek, “Karşılıklı ticaret ve yatırım ilişkilerimize sahip çıkalım. Ülkelerimiz arasındaki ilişkilerde köprü olma konumumuzu koruyalım” dedi.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan da yaptığı konuşmada, iki ülke arasında siyasi ilişkilerin belli dönemlerde bazı dalgalanmalar yaşadığının altını çizerek, gerçek pusulalarının Türk ve Amerikan iş dünyasının ortak vizyonu ve ortak iş yapma potansiyeli olduğunu söyledi.

ABD ile mevcut ekonomik ilişkileri geliştirmek konusunda heyecan ve iyimserliklerini koruduklarını vurgulayan Bakan Pekcan şunları söyledi: “Başkan Trump ve Sayın Cumhurbaşkanımızın yapmış oldukları telefon görüşmelerinde, aramızdaki ticaret hacminin 75 milyar dolara çıkarılması yönünde bir mutabakat sağlamışlar. Bugünkü ticaret hacmimiz 20 milyar dolar. Demek ki çok hızlı almamız gereken bir yol var önümüzde. Burada da birbirimizle elele vererek ileriye doğru yol alacağız. Türkiye ile ABD arasındaki ticaret ve yatırım ilişkilerine baktığımızda kat edilecek çok önemli mesafelerin önümüzde durduğunu görüyoruz. Bu mesafelerin alınmasında ülkemizde faaliyet gösteren, 1800 aşkın ve toplam yatırımı 11.7 milyar dolara varan ABD firmalarının bize destek olmasından ülkemize güvenmesinden memnuniyet duyuyoruz”.

ABD-Türkiye İş Konseyi Başkanı MacLennan

ABD-Türkiye İş Konseyi Başkanı David MacLennan ise Türkiye ve ABD’nin uzun süredir ticaret yaptığını vurgulayarak, “Böyle bir gelenek var. Vatandaşların ve şirketlerin refahı yatırıma ve iş olanaklarının artırılmasına bağlı” dedi.

Kalkınma ve ekonomik büyümede iş dünyasının bir katalizör rolü oynadığını belirten MacLennan, “Örneğin tarım sektöründe çalışan şirketler kırsal kesime yatırım yapıyorlar. Tarım birçok gelişmekte olan ülkede yoksulluktan kurtulmanın önemli bir yöntemi. Biz şehirleşme eğilimini de tersine çevirip tarımsal üretimi arttırabiliriz. Bu yüzden iki ülke arasında derin ve güçlü ekonomik ilişkileri desteklemek ve her zaman birbirimize ve paydaşlarımıza bu ilişkinin önemini hatırlatmamız gerçekten gereklidir” şeklinde konuştu.

ABD Ticaret Odası’ndan Khush Choksy

ABD Ticaret Odası Ortadoğu ve Türkiye Bölümü Kıdemli Başkan Yardımcısı Khush Choksy de Türk - Amerikan ilişkilerinin gergin olduğu dönemlerde US Chamber olarak Washington’da Türk şirketlerinin görüşlerini gündeme getirdiklerini (demir çelik için vergi konusu) söyledi.  TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun da Türkiye’nin bakış açısını ortaya koyduğunu, aynı zamanda en zor dönemlerde en üst düzeyde Amerikan şirketlerinin de Türkiye’deki sorunlarıyla ilgilendiğini belirten Choksy, Hisarcıklıoğlu’nun ticari ilişkinin korunmasına katkıda bulunduğunu vurguladı.

Mutabakat zaptı yenilendi

Konuşmaların ardından, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın şahitliğinde TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ile ABD Ticaret Odası Ortadoğu ve Türkiye Bölümü Kıdemli Başkan Yardımcısı Choksy tarafından 2019 yılı Eylem Planına ilişkin Mutabakat Zaptı imzalandı.

 

 
Gelincik Limanı Taşınıyor
 
Maribor Wels Rotasında Aksaklık
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Putin’den Türkiye İçin Vize Kararı!
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, iş seyahati için ve tır ve kamyon ...
Benzine 6 Kuruş Zam
Benzinin litre fiyatına bu gece yarısından geçerli olmak üzere 6 kuruş zam yapıldı.
Navlun Pastasında ‘Yabancı’ Payını Büyüttü!
Lojistik sektöründeki maliyet artışı ve finansman sıkıntısı taşımalarda ...
 
Almanya, CMR ve Teyit Yazısı Talep Etmeyecek
1 Şubat 2019 tarihinden itibaren Almanya Büyükelçiliği'ne yapılacak vize ...
Özbekistan 2019 Geçiş Belgeleri
Özbekistan ile yapılan yazışmalar neticesinde, iki ülke taşımacılarınca ...
Gürcistan Tektip Geçiş Belgelerine İade Zorunluluğu Getirildi
Türkiye ile Gürcistan arasında 22-23 Ocak 2019 tarihlerinde yapılan Kara ...
 
Borusan Limanı Genel Müdürü Serdar Erçal Oldu
Borusan Limanı Genel Müdürlük pozisyonuna Serdar Erçal atandı.
Gürcistan Tektip Geçiş Belgeleri İade Edilecek
Gürcistan tektip geçiş belgelerine iade zorunluluğu getirildi.
GEFCO, Vagonlarını Fas’a Taşıyor
GEFCO, PSA Grubu’nun Fas'ın Kenitra şehrindeki yeni tesisini desteklemek ...
 
Nuray PEKCAN
Nuray PEKCAN
Treder Zirvesi Sektörün Gelişimini Sergiledi
seyit usta, römort, treyler, üst yapı,
error code: 524
  Kamyonum
0
  •Künye
  •İletişim
  •Abonelik ve Reklam
  •Sitene Ekle
  0
 
Ekonomi
İhale
Gündem
Haberler
Teslimat
Deniz Taşımacılığı
Lojistik
English
Akü
  0
 
Ağır Vasıtalarda Yeni Modeller
Hafif Ticarilerde Yeni Modeller
Özel Tasarım Araçlar
Modifiye Kamyonlar
Treyler Galeri
Üstyapı Galeri
Otobüslerde Yeni Modeller
Kamyon Magazin
Güzeller
  0
 
Yeni Araç Tanıtımları
Test Sürüşleri - Kamyon
Test Sürüşleri - Hafif Ticari
Kamyon Yarışları
Monster Truck Yarışları
Kamyon Simülatörleri
Otobüs Simülatörleri
Yeni Teknolojiler
Kamyon Magazin
  0
 
kamyonum
truck
news
fahrer
treyler
bus
src
türkiye
dikkat