Advertisement
Kamyonum
GÜNDEMHABERLERTESLİMAT FOTO GALERİ VİDEO GALERİ YAZARLAR
Menü Arama Facebook Twitter Whatsapp İhbar Hattı
kamyonum dergisi, youtube kanal, kooperatif,
bisa
English
WE WANT TO BE THE BEST QUALITY, NOT THE BIGGEST

WE WANT TO BE THE BEST QUALITY, NOT THE BIGGEST

1 2 3 4 5 6
Dergi
alp özler, yılnak,
filo kiralama, estepe,
10 Haziran 2019 Pazartesi - 10:40

Aksaray’a Toplam 1,7 Milyar TL Tutarında Ekonomik Katkı Mercedes - Benz'den!

Mercedes-Benz Türk, 1986’da Aksaray ilinde kurduğu kamyon fabrikasının şehre katkılarını somut bir şekilde ölçümleyebilmek adına bağımsız iki araştırma şirketiyle sosyal-ekonomik bir araştırma gerçekleştirdi. Yaklaşık 500 milyon avro yatırım yapılan fabrikanın şehre sağladığı somut katkıların ortaya konduğu araştırmaya göre Mercedes-Benz Türk; üretimiyle, sağladığı istihdamla, AR-GE faaliyetleri ve ihracatı ile şehirde 33 yılda 1,7 milyar TL’lik ekonomi yarattı.

Aksaray’a Toplam 1,7 Milyar TL Tutarında Ekonomik Katkı Mercedes - Benz den!

Türkiye’nin en büyük yabancı sermayeli şirketlerinden biri olan Mercedes-Benz Türk, 1986 yılında Aksaray’da kurduğu ve bugün 700 bin metrekare alana sahip kamyon fabrikasının şehre ve bölgesine katkılarını araştırdı. Bağımsız iki araştırma şirketi tarafından yapılan sosyal-ekonomik analiz, bugün Aksaray’da yaklaşık 500 milyon avroluk bir yatırım olan Mercedes-Benz Türk Aksaray Kamyon Fabrikası’nın şehre katkılarının önemini ortaya koydu. Mercedes-Benz Türk Aksaray’daki üretimiyle, istihdamıyla, AR-GE faaliyetleri ve ihracatı ile şehirde 33 yılda 1,7 milyar TL’lik ekonomi yarattı.

Yerel halk, esnaf, yerel otoriteler, fabrika çalışanları ve aileleri olmak üzere yaklaşık 2 bin kişiyi kapsayan araştırma 9 ay sürdü. Aksaray ilinde farklı demografik yapılara sahip katılımcılar ile birebir röportajların, anketlerin ve odak grup çalışmalarının yapıldığı araştırmanın sonunda yayınlanan raporda; Aksaray’da en büyük istihdamı sağlayan, ile en fazla katkısı olan, yerel ekonomiyi canlandıran, toplumun sosyal gelişimine katkı yapan, yerel girişimcilere fırsat tanıyan, çevreye duyarlı, bölgenin tanıtımında en çok katkısı olan, mesleki eğitim konusunda bölgenin güçlenmesini sağlayan şirketin Mercedes-Benz Türk olduğu ortaya çıktı. Araştırmada şirketin Aksaray’da yaptığı yatırımın, çarpan etkisi de devreye girince, üretim ve tüketimi tetikleyerek ekonomiye kayda değer bir pozitif etki yaptığı kanıtlandı.

Mercedes-Benz Türk İcra Kurulu Başkanı Süer Sülün; “Mercedes-Benz Türk olarak bir ilin kaderini değiştirmedeki etkimiz nedeniyle gururluyuz.”

Orta Anadolu’ya yönelen özel sektör yatırımlarının önemine değinen Mercedes-Benz Türk İcra Kurulu Başkanı Süer Sülün, “Mercedes-Benz Türk olarak bir ilin kaderini değiştirmedeki etkimiz nedeniyle gururluyuz. Zaman içerisinde gördük ki Aksaray, yerel kalkınmanın en güzel örneklerinden biri olarak dünyadaki sayılı Mercedes-Benz şehirlerinden biri oldu. İldeki en büyük istihdam sağlayıcı oluşumuz, üretimimiz, ihracatımız, AR-GE ve yatırım faaliyetlerimizle hem Aksaray’ın hem de ülkemizin ekonomisine katma değer sağlıyoruz.” dedi.

Fabrikanın Aksaray Sanayisi’ne toplam katkısı % 45 seviyesine ulaşırken; fabrikadaki her 1 birimlik üretim, tüm sektörlerde 3 birimlik artışı tetikliyor

Mercedes-Benz Türk Aksaray Kamyon Fabrikası’nın ürettiği brüt katma değerin, Aksaray sanayisine katkısı yıllar içinde yüzde 45 seviyesine ulaştı. Fabrikanın gösterdiği ekonomik başarı, Aksaray ekonomisini de ileriye taşıdı. Fabrikanın kuruluşundan bu yana Aksaray’a yapılan yatırım, şehrin ekonomik göstergelerinde çok önemli çıktılar sağladı. Bu çalışma kapsamında yapılan hesaplamalara göre, Mercedes-Benz Türk Aksaray Kamyon Fabrikası’nda yapılan 1 birimlik üretim, toplam tüm sektörler için 3 birimlik üretim artışını tetikliyor.

Aksaray’a Toplam 1,7 Milyar TL Tutarında Ekonomik Katkı

Yatırımın bölgesel gelişime katkısına ve tüm şehirde yarattığı dönüşüme somut bir araştırmayla şahit olduklarının altını çizen Süer Sülün; “2017 yılı itibarıyla Mercedes-Benz Türk Aksaray Kamyon Fabrikası’nın Aksaray’a ekonomik etkisinin 1 milyar 721 milyon TL olduğu tespit edilmiştir. 2017 yılında Aksaray ekonomisinin toplam GSYİH’sı, TÜİK verilerine göre 10 milyar 636 milyondur. Buna göre Mercedes-Benz Türk Aksaray Kamyon Fabrikası’nın çevresine dolaylı ve uyarılmış etki ile toplam bölgesel ekonomik etkisi Aksaray ekonomisinin yaklaşık yüzde 20’si oranında bir büyüklüğe sahiptir. Bundan 33 yıl önce ilk temel atılırken, bu yatırımın sadece iş olanağı sağlamakla sınırlı olmayacağını ve istihdamımızın ildeki yerel halkın yaşam kalitesine doğrudan etki edeceğini öngörüyorduk, bu rakamlar öngörülerimizin doğru olduğunu kanıtlıyor.” dedi.

Türkiye’de üretilen her 5 kamyondan 4’ü Mercedes yıldızı taşıyor

Türkiye’de üretilen her 5 kamyondan 4’ü Aksaray Kamyon Fabrikası’ndan çıkıyor. Bu da fabrikanın, Türkiye kamyon üretimdeki payını yüzde 81’e taşıyor. Yapılan son yatırımların ardından Aksaray, Türkiye’de en yüksek kamyon üretim payına sahip il konumuna geldi. Tüm dünyadaki üç Mercedes-Benz kamyon fabrikasından biri olan Aksaray Kamyon Fabrikası’nda, bugüne kadar 260.000 adedi aşkın kamyon üretildi.

En büyük istihdam sağlayıcı olan Mercedes-Benz Türk’ün desteği ile Aksaray, Türkiye’de işsizlik oranı en düşük 6. il

Mercedes-Benz Türk Aksaray Kamyon Fabrikası, 2.000’i aşkın çalışanı ile Aksaray’daki en büyük istihdam sağlayan kurum olma özelliğini taşıyor. Fabrikanın yarattığı ekonomi haricinde istihdama sağladığı katkı sonucunda Aksaray ili, en son açıklanan TÜİK verilerine göre Türkiye’de işsizlik oranının en düşük olduğu iller arasında 6. sırada yer alıyor. Bugün Aksaray’da çalışan her 20 kişiden 1’i Mercedes-Benz Türk Aksaray Kamyon Fabrikası’nda istihdam ediliyor.

Türkiye’den ihraç edilen her 10 kamyondan 9’u Aksaray’dan

2018 yılında Aksaray’ın toplam ihracat tutarı 113 milyon dolar olarak gerçekleşirken sadece Mercedes-Benz Türk Aksaray Kamyon Fabrikası geçen yıl 877 milyon dolar seviyesinde ihracat gerçekleştirdi. Aksaray’ın toplam ihracatının yaklaşık 9 katını gerçekleştiren fabrika, Türkiye’nin toplam kamyon ihracatının yüzde 90’ını gerçekleştirerek Türkiye’den ihraç edilen her 10 kamyondan 9’unun Aksaray’dan çıkmasını sağladı. Son 5 yılda 500 adet seviyesindeki kamyon ihracat hacmini, 13 bin adet seviyesine çıkarak % 2.500 gibi rekor bir oranda artıran Mercedes-Benz Türk, tarihinin en yüksek ihracat miktarına ulaştı.

Fabrika büyüdükçe şehir de gelişti

Mercedes-Benz Türk Aksaray Kamyon Fabrikası’nın büyümesi ile eş zamanlı olarak şehrin gelişimi de tetiklendi. Otomotiv, metal sanayi, turizm ve madencilik gibi sektörlerde yapılan yeni yatırımlarla birlikte kişi başına üretilen gayrisafi katma değer bakımından Aksaray; Adana, Mersin, Konya gibi illerden sonra gelen bir şehir haline geldi. Bu sektörlerin, beraberinde getirdiği ekonomik gelişmeyle birlikte, ilde kişi başına düşen milli gelir son 10 yılda 4.996 TL’den 18.229 TL’ye yükseldi. 1985 yılı sayımında 230 bin olan Aksaray’ın nüfusu, 2018 yılı itibarıyla 412 bin 172’ye yükselirken, 1987 yılında 1.223 hektar olan kentsel alanlar (bina, yol, sanayi, endüstri vb.) 20 yılda yüzde 400 civarında artarak 4.795 hektara ulaştı. Kentteki konut sayısı da 1989-2000 yılları arasında yüzde 410 arttı.

“Mercedes-Benz, Aksaray’ın simgesidir”

Yapılan araştırmaya katılan yerel halk, esnaf, yerel otoriteler, çalışan ve çalışan ailelerinden oluşan yaklaşık 2.000 farklı demografik yapıya sahip kişi; Mercedes-Benz Türk’ün Aksaray ilinin bir simgesi olduğunu ve Mercedes-Benz Türk’ün kendi illerinde bulunmasının bir gurur kaynağı olduğunu ifade etti. Ayrıca, Aksaray’a en fazla katkı sağlayan, yerel ekonomiyi canlandıran, toplumun sosyal gelişimine katkı yapan, yerel girişimcilere fırsat tanıyan, istihdam sağlayan, çevreye duyarlı, bölgenin tanıtımında en çok katkısı olan, mesleki eğitim konusunda bölgenin güçlenmesini sağlayan şirketin yine Mercedes-Benz Türk olduğu dile getirildi. Katılımcıların Mercedes-Benz Türk Aksaray Kamyon Fabrikası için, “güç & simge”, “umut”, “ekmek kapısı”, “güven”, “mutluluk & huzur”, “birlik & beraberlik” ve “yardım severlik” gibi kelimeleri temsil ettiğini söylediler.

Mercedes-Benz Türk, iyi bir kurumsal vatandaş  

Mercedes-Benz Türk, tüm Türkiye çapında yürüttüğü kurumsal sosyal sorumluluk projeleriyle de iyi bir kurumsal vatandaş kimliğine sahip olduğunu gösteriyor. Şirket, yürüttüğü kurumsal sosyal sorumluluk projelerinin özellikle Aksaray’ın sosyal kalkınmasına katkı sağlamak amacıyla ilde uygulanması konusunda özel bir hassasiyet gösteriyor. Süer Sülün; “Biz sadece kendi işimize, kendi alanımıza yatırım yapmakla kalmıyoruz, Türkiye’nin geleceğine de yatırım yapıyoruz. Bu anlamda iyi bir kurumsal vatandaşız.” yorumunu yapıyor.

- KUTU -

Rakamlarla Mercedes-Benz Türk Aksaray Kamyon Fabrikası

  • Aksaray Kamyon Fabrikası, tüm dünyadaki 3 Mercedes-Benz kamyon fabrikasından biri.
  • 2018 yılında 250.000’inci kamyon banttan indirildi ve bugün Türkiye’de üretilen her 5 kamyondan 4’ü Mercedes-Benz Türk Aksaray Kamyon Fabrikası’ndan çıkıyor.
  • 33 yılda 260 bini aşkın kamyon üreten Mercedes-Benz Türk, bugüne kadar toplam 56.000 adedi aşkın kamyon ihracatı gerçekleştirdi.
  • Mercedes-Benz Türk Aksaray Kamyon Fabrikası tek başına Aksaray’ın toplam ihracatının 9 katından fazlasını gerçekleştiriyor.
  • Bugün Türkiye’nin toplam kamyon ihracatının yüzde 90’ını Mercedes-Benz Türk Aksaray Kamyon Fabrikası gerçekleştiriyor. Yani Türkiye’den ihraç edilen her 10 kamyondan 9’unu Aksaray Kamyon Fabrikası’ndan çıkıyor.
  • 2018 yılı sonunda kamyon ihracat hacmini 2017’ye oranla %98 artırdı ve yaklaşık 13 bin adetlik kamyon ihracatı ile tarihinin en yüksek ihracat rakamına ulaştı. İhracat rakamı son 5 yılda % 2.500 artış gösterdi ve 500 seviyesinden 13.000 seviyelerine yükseldi.
  • 1986 yılında 290 kişiye istihdam sağlayan fabrika, bugün 2.000’i aşkın çalışanı ile Aksaray’ın en büyük işvereni olma özelliği taşıyor.
  • Aksaray’da SGK 4A statüsünde çalışan her 20 kişiden 1’i Mercedes-Benz Türk Kamyon Fabrikası tarafından istihdam ediliyor. Şirket, kayıtlı istihdam içinde %5 oranında paya sahip.
  • Aksaray Kamyon Fabrikası bünyesindeki Aksaray AR-GE Merkezi, Mercedes-Benz kamyonlarının tüm dünyadaki tek yol testi onay merci konumunda.

 
Optıfuel Challenge 2019 İçin Heyecan Dorukta!
 
Karsan’dan, Roma Belediyesi’ne 227 Adet Menarinibus Citymood!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Optıfuel Challenge 2019 İçin Heyecan Dorukta!
Renault Trucks’ın iki yılda bir düzenlediği sürüş yarışması Optifuel Challenge, ...
ZF, Dünyanın İlk Harici Yan Hava Yastığı Sistemini Sunuyor!
ZF’nin çarpışma öncesi güvenlik sistemleri, emniyet kemerleri gibi güvenlik ...
Jeep'ten Buz Üzerinde Hız Rekoru!
Jeep Grand Cherokee Trackhawk, Rusya'da her yıl düzenlenen geleneksel ...
 
UND'den Önemli Açıklama!
Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND), Kartel Suçundan Mağdur Olan Türk ...
Forbes'a Göre Toyota Zirvede
Toyota, dünyanın en kıymetli markaları araştırmasında bir kez daha zirvede ...
TİSK, Mercedes-Benz Türk’ün 'Her Kızımız Bir Yıldız Projesi'ne Verdi
Mercedes-Benz Türk’ün, toplumda kadının hak ettiği güce kavuşması hedefiyle ...
 
Temsa'nın Hisse Devri Gerçekleşti!
Türkiye’nin öncü, dünyanın önde gelen otobüs üreticilerinden TEMSA’nın ...
Uluslararası Yılın En İyi Motoru Ödülünde Yine Ferrari Damgası !
1999 yılından bu yana düzenlenen ‘Yılın Motoru Ödülleri’nin 2019 senesinin ...
Otokar'dan 3'ü Bir Arada!
Türkiye otobüs pazarının önde gelen firması Otokar, dünyanın dört bir ...
 
Nuray PEKCAN
Nuray PEKCAN
Treder Zirvesi Sektörün Gelişimini Sergiledi
kamyonum, kamyon, kamyonumdergisi, kamyonumpazar,
0
  YAZARLAR
Dr. Can Baydarol
Dr. Can Baydarol
Seçimin Şifreleri
Alpay Lök
Alpay Lök
Otobüs Yolculuğunda Hedef Sıfır Ölüm!
Mustafa İmrak
Mustafa İmrak
Lojistik Sektöründe Çevreci Çözümler
Av. Bilun ELMACIOĞLU
Av. Bilun ELMACIOĞLU
Sınırda Karbon Düzenlemesi Mekanizması “SKDM” 1 Ekim 2023 Tarihinde Yürürlükte
Özgür Şener
Özgür Şener
 Nafile Çaba
Prof. Dr. Birol ERKAN
Prof. Dr. Birol ERKAN
Yıldız Sektör; Lojistik
Nizamettin KARADAĞ
Nizamettin KARADAĞ
Türkiye Taşımacılığını Kim Yönetiyor?
Kamyonum TV
0
  ÇOK OKUNANLAR
0
Güzeller
0
  FACEBOOK'TA KAMYONUM
0
  ANKET
     
 
Uluslararası taşımalarda karşılaştığınız en büyük sorunlar nelerdir?
0
Sınır kapılarında yaşanan sorunlar
Vize
Belge yetersizliği
Maliyetler
Tır parkı sorunları
Cezalar
Sınırlardaki ve güzergahlarda karşılaşılan geçiş sorunları
0
0 Sonuçlar
 
     
0
  Kamyonum
0
  •Künye
  •İletişim
  •Abonelik ve Reklam
  •Sitene Ekle
  0
 
Ekonomi
İhale
Gündem
Haberler
Teslimat
Deniz Taşımacılığı
Lojistik
English
Akü
  0
 
Ağır Vasıtalarda Yeni Modeller
Hafif Ticarilerde Yeni Modeller
Özel Tasarım Araçlar
Modifiye Kamyonlar
Treyler Galeri
Üstyapı Galeri
Otobüslerde Yeni Modeller
Kamyon Magazin
Güzeller
  0
 
Yeni Araç Tanıtımları
Test Sürüşleri - Kamyon
Test Sürüşleri - Hafif Ticari
Kamyon Yarışları
Monster Truck Yarışları
Kamyon Simülatörleri
Otobüs Simülatörleri
Yeni Teknolojiler
Kamyon Magazin
  0
 
treyler
src
lkw
kamyonum
dikkat
türkiye
Kamyon
fahrer
şoför