Advertisement
Kamyonum
GÜNDEMHABERLERTESLİMAT FOTO GALERİ VİDEO GALERİ YAZARLAR
Menü Arama Facebook Twitter Whatsapp İhbar Hattı
bisa
English
We Will Be Active In All Ports In Turkey And Have A Share In The European Line

We Will Be Active In All Ports In Turkey And Have A Share In The European Line

1 2 3 4 5 6
Dergi
alp özler, yılnak,
filo kiralama, estepe,
schmitz, dorse, treyler,
25 Ağustos 2016 Perşembe - 10:30

Demiryolunda Gözler Artık Özel Sektörde!

TCDD’nin tekelini kaldıracak ve özel sektörün kendi lokomotifiyle yük taşımasını sağlayacak yönetmelik çıktı. 2023'e kadar kamu ve özel sektörün 150 milyar dolar yatırım yapması bekleniyor.

Demiryolunda Gözler Artık Özel Sektörde!

Demiryolunda TCDD’nin tekelini kaldıracak, özel sektörün lokomotif sahibi olmasını sağlayacak ‘serbestleşme’ kanununda yıllardır beklenen asıl yönetmelik çıktı. Ayrıntılar netleşmediği için beklemeye alınan milyarlık yatırımlar da bu yönetmelikle birlikte yeniden hareketlenecek. Serbestleşme ile beraber 2023 yılına kadar demiryollarında kamu ve özel sektörün 150 milyar doların üzerinde yatırım yapması planlanıyor.

Demiryollarında yolcu ve yük taşımayı özel sektöre açan yasa çıkalı 2 yılı geçti. Kapasite tahsisi ile ilgili tek yönetmelikler de çıktı. TCDD Taşımacılık AŞ kuruldu. Ancak sektörün çok uzun zamandır beklediği asıl düzenleme yönetmelikleri bir türlü çıkmamıştı. Sektör örgütleri, defalarca Ankara’ya giderek sürecin hızlandırılması taleplerini bakanlığa iletti. Ancak sonuç alınamadı. Asıl yönetmelik çıkmadığı için binlerce vagon yatırımı beklemeye alınmıştı. 19 Ağustos'ta gelen haber sektörü yeniden hareketlendirdi. T.C. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın “Demiryolu İşletmeciliği Yetkilendirme Yönetmeliği” 29806 sayılı Resmi Gazete’de yayımlandı. Yayımlanan yönetmeliğe göre yolcu taşımacılığı yapmak isteyenler en az 6 vagon, iki lokomotif sahibi olacak. Yük taşıyacakların en az 1.500 ton taşıma kapasiteleri olacak. Her bir iş alanı için (yolcu, yük taşıma, organizasyon, gar işletmeciliği) ayrı yetki belgesi alınacak. Belge ücretleri 100 bin lira ile 25 bin lira arasında değişecek.

‘Yatırımlar için teşvik verilmeli’

Türkiye’de artık ulusal demiryolu taşımacılığı için özel sektörün önünün açıldığını ifade eden Demiryolu Taşımacılığı Derneği (DTD) Başkan Yardımcısı Recep Soyak,’Demiryolu İşletmeciliği Yetkilendirme Yönetmeliği Avrupa’da da serbestleştirmenin temel yönetmeliklerinden biri olduğuna dikkat çekerek, “Bakanlık nezdindeki ayak diğer alt yönetmelikler hariç çıkması gereken yönetmelikler tamamlandı. En önemlisi ve son hukuki dayanak artık TCDD’nin nisan ayında yayınlamayı planladığı şebeke bildirimleri ve burada tespit edilecek altyapı erişim ücreti. Bu konuda da çalışmalar tamamladı, bildirimler bekleniyor. Ülkemizin ekonomik konjünktörü de dikkate alınarak demiryolları yatırımlarında kapsamlı olarak yatırım için gerekli teşvikler verilerek hızlı büyüme geniş istihdam yaratılması sağlanmalı” diye konuştu.

Global devler yatırım için sırada

Demiryolu taşımacılığında devlet tekelinin kalkacak olması uluslararası dev firmaları harekete geçirmişti. Kanun yürürlüğe girmeden özel sektör yatırım hazırlıklarına başlamıştı. Birçok lojistik firması demiryoluna girmeye hazırlanıyor. Deutsche Bahn, Rail Cargo gibi firmalar Türkiye’de kendi lokomotif ve vagonları ile taşıma yapmayı planlıyor. Amerikalı şirket The Greenbrier Companies ise Türkiye’de fabrika kurarak yıllık bin vagon üretmek istiyor. DTD Başkanı Özcan Salkaya, Çin, Bulgaristan, Polonya, İtalya ve İspanya’dan da demiryolu sektörüne yoğun ilgi olduğunu söyledi.

10 bin vagon siparişi beklemede

Hükümetin demiryolunda serbestleşme sürecini başlatacağını açıklamasının ardından binlerce vagon siparişi veren lojistik şirketleri, çıkmayan yönetmelik yüzünden siparişlerin büyük bölümü durdurmuştu. 600 adetle en büyük siparişçilerden Kolin, 100’lük siparişten sonra bekleme kararı almıştı. Bu alana yatırım planlayan diğer şirketler de yatırımı durdurmuştu. 2 bin 150 vagon yatırımı için teşvik alınmış, daha binlercesi için yönetmelik bekleniyordu. Yönetmelikler çıktığında sipariş sayısının 10 bini bulması bekleniyor. Arkas, Ekol, Barsan, Omsan, KLN Lojistik, Rayser yüzlerce vagon siparişi vermek için sırada bekleyen lojistik şirketleri arasında. Çıkan yeni yönetmelikle bekleyen vagon siparişleri yeniden gündeme alınacak.

'Altyapı kullanım bedelleri de belirlenmeli'

Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği (UTİKAD) Başkanı Turgut Erkeskin konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: “Gerek ülkemizin konumu gerekse de sanayi ve ticaretinin karakteri ve gelişme perspektifl eri dikkate alındığında intermodal taşımacılı ülkemiz için en gerekli ve önemli taşıma tipi hüvviyetinde. Sistem içinde hak ettiği konumu alamamasının arkasında yatan iki unsur olan alt yapı ve mevzuattan ikincisi olan mevzuat düzenlemelerini yeni çıkan Demiryolu Taşıma Yönetmeliği ile bir miktar çözmüş durumdayız. Artık özel sektörün demiryolu taşımacılığında önü açılıyor ve yatırım yapma imkanları sağlanıyor. Ancak şunu unutmamak gerekir ki henüz alt yapı kullanım bedelleri belirlenmedi. Bunlar belirlenene kadar herhangi bir ilerleme bekleyemeyiz.” “Yönetmeliğin yayınlanması ile beraber hiçbir zaman anlam veremediğimiz bir problem ile yine karşı karşıyayız” diyen Erkeskin şöyle devam etti: “Bu alanda faaliyet gösterecek firmalardan beklenen ve nasıl belirlendiği, ne amaca hizmet ettiği anlaşılamayan belge ücretleri. Her ne kadar mali yeterlilik kriteri çalıştırılıyor gibi olsa da bir firmanın mali yeterliliğini ilgili bakanlığa ödediği belge parası ile ölçmek kabul edilecek bir standart olamaz. Hatta belirlenen bedellerin daha önce başka taşıma tipleri için belirlenen bedellerle de hiçbir uyumu yok.. Bu noktada ciddi bir paradigma değişikliğine ihtiyaç var. Diğer taraftan yük treni işletmelerinin vagon üzerinde yazılı kapasitesine göre en az bin 500 ton yük taşıma kapasiteli vagonlar ile en az iki adet ana hat lokomotif öz mal veya kiralık olarak sahip olduğunu belgelemesi gerekiyor. Bu oldukça yüksek bir standart olup bu konuda bilgi ve kapasite sahibi orta ölçekli firmaları sektör dışında bırakacak.”

Yolcu taşımak için en az 6 vagon 2 lokomotif

Yönetmeliğe göre ülke sınırları içinde demiryolu altyapı işletmecisi ve demiryolu tren işletmecileri ile demiryolu taşımacılığı alanında organizatör, acente, komisyoncu, gar veya istasyon işletmecisi faaliyetlerinde bulunacaklar bakanlıktan yetki belgesi alacak. Yetki belgeleri işe göre değişecek.

► DA Yetki Belgesi: Yurt içinde demiryolu altyapı işletmeciliği yapacaklar alacak.

► DB1 Yetki Belgesi: Ulusal demiryolu ağı üzerinde yolcu taşımacılığı yapacaklar alacak.

► DB2 Yetki Belgesi: Ulusal ağ üzerinde yük taşımacılığı yapacaklar alacak.

► DC Yetki Belgesi: Demiryolu altyapı işletmecisi yönetimi dışında kalan yerlerde gar/istasyon işletmeciliği yapacak şirketlere verilecek.

► DD Yetki Belgesi: Ticari amaçla demiryolunda yük taşımacılığı alanında taşıma işleri organizatörlüğü yapacak şirketler alacak.

► DE Yetki Belgesi: Acente hizmeti verecekler bu belgeyi almak zorunda. Komisyonculuk yapacaklar DF yetki belgesi alarak çalışacaklar. Faaliyet gösterecek şirketler bakanlıktan emniyet yetkilendirme belgesi de alacaklar. Demiryolunda iş yapacak şirketler sadece tescili olan demiryolu araçlarıyla çalışacaklar. Yetki belgelerinin süresini ve yenileme koşullarını Bakanlık belirleyecek. Yolcu treni işletmecisi yetki belgesi (DB1) alanlar en az 6 adet yolcu vagonu ve bu diziyi çekebilecek 2 adet lokomotif veya 2 adet tren seti öz mal veya kiralık olarak sahip olacaklar. Yük treni işletmecisi yetki belgesi (DB2) alanlar ise en az 1500 ton yük taşıma kapasiteli vagonlar ile en az 2 adet ana hat lokomotif öz mal veya kiralık olarak sahip olacaklar. Gar veya istasyon işletmecisi yetki belgesi için en az 1 milyon TL, organizatör yetki belgesi için en az 500 bin TL, acentelik ve komisyonculuk için en az 150 bin TL sermayeli şirket gerekecek. Yetki belgelerinde mesleki ve mali yeterlilik şartı aranacak. Yetki belgelerinin süresi 10 yıl olacak. Bu belgeler devredilemeyecek. Yönetmeliğe aykırı hususların tespiti halinde her bir kusur için 5 bin TL idari para cezası verilecek.

Arkas lokomotif de alacak

Yönetmeliğin yatırımların önünü açacağını kaydeden Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Lojistik Hizmetleri Grup Başkanı Diane Arcas da “Demiryolu taşımacılığı şirketimiz Ar-Gü, ağustos ayında vagon işletmecisi bir şirket olarak Türkiye’de ilk defa ECM (Bakımdan sorumlu kuruluş) belgesini alan şirket oldu. EYS (Emniyet Yönetim Sistemi) sertifi kası ile ilgili çalışmalar sürüyor. Filomuzdaki 706 vagonla 35 bin ton taşıma kapasitesimiz var. Dolayısıyla kapasite ile ilgili gerekliliği halihazırda fazlasıyla yerine getiriyoruz. Ancak beklediğimiz lokomotif yatırımına geçebilmek için TCDD altyapı kullanım ücreti, enerji kullanım bedellerinin belirlenmesini bekliyoruz” diye konuştu.

Kaynak: dunya.com

 
Ankara Rallikrosa Hazır
 
Michelin Türkiye’ye Yeni Pazarlama Direktörü
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ankara Rallikrosa Hazır
2016 Türkiye Rallikros Şampiyonası’nın ikinci yarışı, 28 Ağustos Pazar ...
Karayollarında Son Durum
Karayollarının bazı kesimlerinde devam eden yol yapım ve onarım çalışmaları ...
Özel Ürün
Madeni yağ devi Motul’un dizel ve benzinli otomobillere uygun olarak ürettiği, ...
 
850 Binden Fazla Çocuğun Arasında...
9 yaşındaki Çağın’dan büyük başarı…
Milyar Euro’luk Tünel Yatırımları Bu Fuarda
3. TUNNEL EXPO TURKEY, (3.Tünel Yapım Teknolojileri ve Ekipmanları Fuarı) ...
Mutlu Akü Yeni Ürünleriyle Rusya’da
Mutlu Akü, 22-25 Ağustos tarihleri arasında Moskova’da bu yıl 20.’si düzenlenen ...
 
Automechanika Frankfurt 2016’da yeni ürünlerini tanıtacak
Korna üretim ve satışında Türkiye lideri Seger Korna, 13-17 Eylül tarihlerinde ...
Motor Mükemmeliyet Merkezi İçin Güç Birliği Devam Ediyor
TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Enerji Enstitüsü bünyesinde kurulacak ...
Euro 6 araçlarda Filo Yönetim Sistemi hediye
Scania, araçlarında yüzde 0 faizli kredi kampanyası sunuyor. Scania Finans ...
 
Nuray PEKCAN
Nuray PEKCAN
Helal Sana Başkan!
seyit usta, römort, treyler, üst yapı,
kamyonum, kamyon, kamyonumdergisi, kamyonumpazar,
YAZARLAR
Kamyonum TV
ÇOK OKUNANLAR
Güzeller
FACEBOOK'TA KAMYONUM
ANKET
     
 
Uluslararası taşımalarda karşılaştığınız en büyük sorunlar nelerdir?
0
Sınır kapılarında yaşanan sorunlar
Vize
Belge yetersizliği
Maliyetler
Tır parkı sorunları
Cezalar
Sınırlardaki ve güzergahlarda karşılaşılan geçiş sorunları
0
0 Sonuçlar
 
     
  Kamyonum
0
  •Künye
  •İletişim
  •Abonelik ve Reklam
  •Sitene Ekle
  0
 
Ekonomi
İhale
Gündem
Haberler
Teslimat
Deniz Taşımacılığı
Lojistik
English
Akü
  0
 
Ağır Vasıtalarda Yeni Modeller
Hafif Ticarilerde Yeni Modeller
Özel Tasarım Araçlar
Modifiye Kamyonlar
Treyler Galeri
Üstyapı Galeri
Otobüslerde Yeni Modeller
Kamyon Magazin
Güzeller
  0
 
Yeni Araç Tanıtımları
Test Sürüşleri - Kamyon
Test Sürüşleri - Hafif Ticari
Kamyon Yarışları
Monster Truck Yarışları
Kamyon Simülatörleri
Otobüs Simülatörleri
Yeni Teknolojiler
Kamyon Magazin
  0
 
bus
kamyoncu
lkw
sondakika
fahrer
Kamyon
src
şoför
truck