Kamyonum
GÜNDEMHABERLERTESLİMAT FOTO GALERİ VİDEO GALERİ YAZARLAR
Menü Arama Facebook Twitter Whatsapp İhbar Hattı
bisa
English
We Will Be Active In All Ports In Turkey And Have A Share In The European Line

We Will Be Active In All Ports In Turkey And Have A Share In The European Line

1 2 3 4 5 6
Dergi
alp özler, yılnak,
schmitz, dorse, treyler,
14 Haziran 2014 Cumartesi - 09:21

IŞİD'in İlerleyişi Türkiye'nin İhracatını Tehdit Ediyor

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünün Kuzey Irak'taki ilerleyişi Türkiye'nin en büyük ikinci ihracat pazarı olan Irak ile ticaret bağlarının da kopma noktasına gelmesine neden oldu. Özellikle Güney Irak'a mal sevkiyatı gerçekleştirmeye çalışan Türk ihracatçılarının kamyonları gümrük kapılarından geri çevriliyor.

IŞİD in İlerleyişi Türkiye nin İhracatını Tehdit Ediyor

Akdeniz İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Ali Uğur Ateş, BBC Türkçe'nin sorularını yanıtlarken, "Habur sınır kapısında TIR şoförlerine soruyorlar. Kuzey Irak'ta depoları olup olmadığı soruluyor. Kuzey Irak'a gidiyorlarsa ülkeye girebiliyorlar. Sevkiyat Güney Irak'a ise girişe izin vermiyorlar. Tam bir kaos var" dedi."Musul'da zengin bir işadamı ile ortaklık yapıyorduk. IŞİD gelince ailesini zor kurtarıp Erbil'e kaçmış" diyen Ateş, artık Kuzey Irak'ta da ülkenin güneyine çalışan kimsenin kalmadığını söylüyor.

IŞİD'in bölgeye gelmesinden önce Türk kamyonları Kuzey Irak boyunca mal sevkiyatı yapıyor ve ardından sevkiyat Iraklı şoförlerin kamyonlarıyla devam ediyordu.
İhracatın tamamen durduğunu belirten Ateş, ne zaman normale dönüş olabileceğine dair ise hiçbir çıkarım yapamadıklarını vurguluyor.

9 yılda 6 kat artış
Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre 2013'te Irak'a yaklaşık 12 milyar dolarlık ihracat gerçekleşmişti. Bu performansla birlikte Irak Almanya'nın ardından Türkiye'nin en büyük ikinci ihracat pazarı haline gelmişti.
Özellikle 2010 Avrupa borç krizi sonrasında Türkiye ihracat pazarlarını çeşitlendirmek için Ortadoğu'ya yönelmiş ve Irak dahil birçok bölge ülkesine ihracatta artışlar yaşanmıştı.
2004 yılında Irak'a 1,8 milyar dolar ihracat yapılırken, rakam 2014'e gelindiğinde yaklaşık 6 kat artarak 11,9 milyar dolara yükseldi.
Ancak yakalanan bu performans, Irak'taki siyasi istikrarsızlığın artmasıyla tehlikeye düşmüş durumda.
"Son 3 gündür tüm ihracat faaliyeti durmuş durumda" diyen Dış Ekonomik İlişkiler Türkiye-Irak İş Konseyi Başkanı Ercüment Aksoy, BBC Türkçe'nin sorularını yanıtlarken "Transit olarak Ortadoğu'ya mal sevkiyatı sağlayacağımız başka alternatif güzergah da yok" diyor.
Suriye'de iç savaşın başlamasının ardından Türk ihracatçılar rotalarını Mersin-Mısır hattında kurulan Ro-Ro seferlerine çevirmişti.
Ancak Mısır'da da geçen yıl yaşanan askeri darbe ve sonrasında artan istikrarsızlık nedeniyle taşımacılık faaliyetleri maliyetlerin yükselmesine karşın daha çok Irak üzerinden gerçekleştiriliyordu.
'İhracatçı parasını alamıyor'
Bölgede iş yapmaya çalışan ihracatçıların ve işadamlarının tek sorunu mal sevkiyatı da değil.
Ali Uğur Ateş, Kuzey Irak'ta bankacılık sistemi olmadığı için tüm ticaretin döviz büroları aracılığıyla gerçekleştiğini söylüyor.
IŞİD'in bölgeye gelmesinden bu yana ise, birçok işadamının parasını alamadığını vurgulayarak, "Döviz büroları IŞİD gelince kapılarına kilit vurup gitmiş. Milyonlarca dolarlık alacağı olanlar var. İlk etapta bu, ihracat güzergâhlarından daha acil bir konu" diyor.
'Eşkıyaya bırakamayız'
İşadamları 'Bundan sonra ne olacak?' sorusuna ise, bölgedeki istikrarsızlığın bir an önce giderilmesi gerektiğini söyleyerek yanıt veriyor.
Ercüment Aksoy, "Eşkıyaya pabuç bırakamayız. Bunu bir kere yaparsak diğer ülkelerde de aynı şeylerle karşılaşırız" diyor.
ABD'nin bölgede gelinen nokta konusunda sorumlu olduğunu söyleyen Ersoy, "ABD Başkanı Obama'nın konuşması olumluydu. Bölgeye bir şekilde müdahale edilerek Maliki rejiminmden daha kapsayıcı ılımlı bir hükümet için çalışılmalı" diyor.
Kaynak: BBC Türkçe

 
Tek Yol Süleymaniye
 
Ford Cargo 3236m’de Haziran Fırsatları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tek Yol Süleymaniye
IŞİD’ın Musul’u ele geçirmesinin ardından yılda 11.9 milyar doarlık ihracat ...
Türk Şoförler Serbest Bırakıldı mı? Bırakılmadı mı?
Uluslararası Nakliyeciler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Çetin Nuhoğlu Işid'in ...
"Kurbanlık Koyun Gibi Bekliyoruz"
Türk şoför: IŞİD'in TIR konvoyuna saldırdığı yer benim birkaç kilometre ...
 
Şoförlerimiz Serbest Bırakılacak
Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütü militanları tarafından rehin ...
Işid Şoförlerimiz İçin Fidye İstiyor
IŞİD'in kaçırdığı 31 Türk TIR şoförünün serbest bırakılması için 5 milyon ...
Köprüde Bakım Başladı
İstanbul'da ulaşımın en önemli ayakları arasında olan Boğaziçi Köprüsü'nde ...
 
Şoförlerimiz Rehin Alındı
Musul'un kontrolünü ele geçiren Irak ve Şam İslam Örgütü (IŞİD) militanları, ...
Neden Euro 6? Nereye Kadar Kaçak Yakıt?
Neden Euro 6? Nereye Kadar Kaçak Yakıt?
Cumhuriyet Tarihinin En Büyük Mali Affı Geliyor
Maliye Bakanlığı'nca takip edilen kesinleşmiş vergi alacakları ile Sosyal ...
 
Nuray PEKCAN
Nuray PEKCAN
Helal Sana Başkan!
seyit usta, römort, treyler, üst yapı,
kamyonum, kamyon, kamyonumdergisi, kamyonumpazar,
YAZARLAR
Kamyonum TV
ÇOK OKUNANLAR
Güzeller
FACEBOOK'TA KAMYONUM
ANKET
Uluslararası taşımalarda karşılaştığınız en büyük sorunlar nelerdir?
 
Kamyonum Künye İletişim Abonelik ve Reklam Sitene Ekle
EkonomiİhaleGündemHaberlerTeslimatDeniz TaşımacılığıLojistikEnglishAkü
Ağır Vasıtalarda Yeni ModellerHafif Ticarilerde Yeni ModellerÖzel Tasarım AraçlarModifiye KamyonlarTreyler GaleriÜstyapı GaleriOtobüslerde Yeni ModellerKamyon MagazinGüzeller
Yeni Araç TanıtımlarıTest Sürüşleri - KamyonTest Sürüşleri - Hafif TicariKamyon YarışlarıMonster Truck YarışlarıKamyon SimülatörleriOtobüs SimülatörleriYeni TeknolojilerKamyon Magazin
buslkwşoförKamyon haberler fahrerdikkatkamyonumkamyoncu