Advertisement
Kamyonum
GÜNDEMHABERLERTESLİMAT FOTO GALERİ VİDEO GALERİ YAZARLAR
Menü Arama Facebook Twitter Whatsapp İhbar Hattı
bisa
English
We Will Be Active In All Ports In Turkey And Have A Share In The European Line

We Will Be Active In All Ports In Turkey And Have A Share In The European Line

1 2 3 4 5 6
Dergi
alp özler, yılnak,
filo kiralama, estepe,
schmitz, dorse, treyler,
10 Mayıs 2017 Çarşamba - 16:59

İthal Oto Mağdurlarına MASFED Desteği

MASFED, el konulmuş ya da takibat altındaki 42 bin ithal araçla ilgili sorunu çözen yasal düzenleme ve uygulama yönetmeliği kapsamındaki işlemlerde, mağdur araç sahiplerine danışmanlık ve avukatlık desteği verecek.

İthal Oto Mağdurlarına MASFED Desteği

31 Temmuz’a kadar başvuracak araç sahiplerinin yapacağı ek ödeme karşılığı el konulmuş araçlar iade edilecek, takibatlar kalkacak.

Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED), gümrük mevzuatına aykırılık gerekçesiyle el konulan ya da incelemeye alınan 42 bin dolayındaki ithal araçla ilgili sorunu çözen yasa ve yönetmelik kapsamında yapacakları başvuru ve diğer işlemlerde, mağdur araç sahiplerine danışmanlık ve avukatlık hizmeti desteği verecek.

Ocak ayında yürürlüğe giren 6770 sayılı yasa ile bu durumdaki araçların sahiplerinin yaşadığı mağduriyete çözüm getirilmişti. Adalet, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı’na ait ve Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe giren “5607 Sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanununa göre Gümrük Vergilerinin Eksik Ödenmesi Nedeniyle El konulan Kara Taşıtlarının Sahiplerine İadesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik” ile de uygulamanın esasları netleşti. El konulan taşıtların sahiplerine iadesine ilişkin usul ve esasları düzenleyen yönetmelik, 27 Ocak 2017'den önce el konulmuş, müsadere kararı verilmemiş ve henüz tasfiyesi tamamlanmamış kara taşıtlarını kapsıyor.

Erkoç: “3’üncü şahısların mağduriyeti gideriliyor”
MASFED Başkanı Aydın Erkoç, Federasyon olarak bu konuda uzun süredir yaptıkları çalışmaların bir sonucu olarak söz konusu yasal düzenleme ve yönetmeliğin yürürlüğe girmesinden camia olarak duydukları memnuniyeti dile getirdi. MASFED olarak mağdur araç sahiplerine danışmanlık ve avukatlık desteği vereceklerini açıklayan Erkoç, araç sahiplerinin kendilerine doğrudan başvurabileceklerini ve www.masfed.com adresi üzerinden de iletişime geçebileceklerini bildirdi.

Aynı zamanda Başkent Otomobilcileri Derneği (BOD) ve OTONOMİ Başkanı olan Aydın Erkoç, düzenleme ile ilgili şunları söyledi:

“Söz konusu araçların 21 Ocak 2017’de çıkan 6770 sayılı kanunun 12’inci, 13’üncü ve 31’inci maddelerinde getirilen kolaylıktan yararlanması için yayımlanan yönetmelik, 3’üncü şahısların mağduriyetini gideriyor. Mağdur olan iyi niyetli 42 bin dolayındaki 3’üncü kişi, yetkili mercilere ve Federasyonumuzun ilgili birimlerine başvurarak bu yönetmelikten faydalanacaklar. Maliye Bakanlığı’nın göstermiş olduğu yüzde 15 ve yüzde 25’lik dilimlerden hangi kategoriye giriyorsa o değeri ödedikten sonra araçlar bundan sonra devlet çıkışlı olmuş olacak. Bu araçların artık hiçbir şekilde iyi niyetli 3’üncü kişilerden alınamayacak. Mağdur olan kişiler araçlarını geri alacak, değerlendirme ve satma yetkisine sahip olacak, araçlar devlet çıkışlı olacak. Gümrükte bekleyen araçlar çürümekten kurtulacak. Bu araçlar rahatlıkla yeniden piyasada alım satıma konu olacak. Böylece ticaretinin önündeki engel de kaldırılmış oldu. Bu araçlar bir nevi temizlenmiş oluyor.”

Sorunun kaynağı neydi?
Yurt dışından sıfır diye ithal edilen, ancak AB mevzuatına göre 2. el kabul edilen araçların Türkiye’de kullanımında gümrük mevzuatı açısından sorunlar yaşanıyordu. Söz konusu araçlar yurda sokulduktan sonra birden fazla el değiştirmiş olabiliyordu. Yapılan takibatlar sonucunda distribütörler dışında galeriler tarafından ithal edilmiş binlerce araca el konulmuştu. Bu uygulamadan dolayı iyi niyetli 3’üncü kişiler mağduriyet yaşıyordu. Türkiye’de bu kapsamdaki yaklaşık 42 bin araç mevzuat tehdidi altında bulunuyor, bunların bir kısmı incelemeleri tamamlanarak gümrük otoparklarına çekilirken, bir kısmının ise inceleme ve takibatı devam ediyordu.

Nasıl çözüldü?
Gümrük vergilerinin kısmen eksik ödenmesi ve Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu’nun “aldatıcı işlem”le ilgili 3/2 maddesi kapsamındaki, ilk kullanıcının ÖTV matrahının yüzde 25’inin ödenmesi koşuluyla araçlar sahiplerine iade edilecek. Ayrıca bu durumda olup da halen incelemeye başlanmamış veya inceleme aşamasında olan araçların sahiplerinin söz konusu matrahın yüzde 15’i kadar ceza ödemeleri durumunda takibatlar kalkacak ve araçlar yeddi emine teslimden kurtulacak.

Son başvuru 31 Temmuz
El konulan araçların iadesi ve bu kapsamdaki diğer araçların takibattan kurtulması için 31 Temmuz Pazartesi günü mesai saati bitimine kadar “ön tespit dilekçesi” ile ilgili gümrük idaresine başvurulması gerekiyor. Dilekçeyi alan gümrük idaresince, aracın tasfiyesinin tamamlanıp tamamlanmadığıyla araç hakkında müsadere kararı bulunup bulunmadığı araştırılacak. Dilekçenin verildiği tarihten itibaren işlemler sonuçlandırılıncaya kadar tasfiye işlemlerine devam edilmeyecek. Yapılan inceleme sonucu gerekli şartları sağlamadığı anlaşılan başvurular, eksikliklerin yine aynı tarihe kadar tamamlanması halinde kabul edilecek. Başvuru formunun ilgili gümrük idaresine verildiği tarihten itibaren bir ay içinde ilgili gümrük idaresine ödeme yapılacak. Aracın iadesi kovuşturmayı yapan mahkemeden istenecek. Mahkeme tarafından verilen iade kararının ibrazı üzerine araç sahibine iade edilecek. 

 
Mutlu Akü Geleceğin Teknolojilerini Dubai’de Tanıttı
 
Mercedes-Benz Türk’ten Orkun Group’a 100 Adet Actros 1845 LSnRL Teslimatı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Alper Kanca: Otomotiv Sektörü En Parlak Dönemini Yaşıyor
TAYSAD Başkanı Alper Kanca, Avangarde Hotel’de gerçekleştirilen kahvaltıda ...
UTİKAD-Turkish Cargo Çalıştayında Çözüm Yolları Gündemindeydi
Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği ile Turkish ...
Treyler Sanayicileri ‘Destek’ Bekliyor
TREDER Başkanı Kaan Saltık, Türkiye treyler pazarının son üç yıldır düşüş ...
 
İpragaz ve GO, Petroleum Istanbul 2017’ye Yine Damga Vurdu
Türkiye’nin enerji markası İpragaz ile akaryakıt sektörünün genç ve dinamik ...
OHAL Kapsamında Hazırlanan 687 Sayılı Yeni KHK Resmi Gazetede Yayımlandı.
Yeni KHK’yla yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan araçların kış lastiği ...
Renault'a İklim Liderliği Ödülü
Renault Grubu, uluslararası organizasyon CDP (Carbon Disclosure Project) ...
 
Sigorta Cini Ve BP’den İşbirliği
Sigorta Cini, düzenlediği yeni kampanya ile müşterilerine BP’den 50 TL’ye ...
KODİAQ ile Skoda’nın Paris’te SUV Gösterisi
Çek üretici Skoda, Paris Motor Show 2016’da yeni model atağının en önemli ...
İstanbul'da 500 Otobüs Korsan Taşımacılık Yapıyor
TOFED Başkanı Özcan, İstanbul'da şu anda yaklaşık 500 otobüsün her gün ...
 
Nuray PEKCAN
Nuray PEKCAN
Helal Sana Başkan!
seyit usta, römort, treyler, üst yapı,
kamyonum, kamyon, kamyonumdergisi, kamyonumpazar,
YAZARLAR
Kamyonum TV
ÇOK OKUNANLAR
Güzeller
FACEBOOK'TA KAMYONUM
ANKET
     
 
Uluslararası taşımalarda karşılaştığınız en büyük sorunlar nelerdir?
0
Sınır kapılarında yaşanan sorunlar
Vize
Belge yetersizliği
Maliyetler
Tır parkı sorunları
Cezalar
Sınırlardaki ve güzergahlarda karşılaşılan geçiş sorunları
0
0 Sonuçlar
 
     
  Kamyonum
0
  •Künye
  •İletişim
  •Abonelik ve Reklam
  •Sitene Ekle
  0
 
Ekonomi
İhale
Gündem
Haberler
Teslimat
Deniz Taşımacılığı
Lojistik
English
Akü
  0
 
Ağır Vasıtalarda Yeni Modeller
Hafif Ticarilerde Yeni Modeller
Özel Tasarım Araçlar
Modifiye Kamyonlar
Treyler Galeri
Üstyapı Galeri
Otobüslerde Yeni Modeller
Kamyon Magazin
Güzeller
  0
 
Yeni Araç Tanıtımları
Test Sürüşleri - Kamyon
Test Sürüşleri - Hafif Ticari
Kamyon Yarışları
Monster Truck Yarışları
Kamyon Simülatörleri
Otobüs Simülatörleri
Yeni Teknolojiler
Kamyon Magazin
  0
 
fahrer
Kamyon
truck
lkw
news
sondakika
src
haberler
treyler