Kamyonum
GÜNDEMHABERLERTESLİMAT FOTO GALERİ VİDEO GALERİ YAZARLAR
Menü Arama Facebook Twitter Whatsapp İhbar Hattı
bisa
English
We Will Be Active In All Ports In Turkey And Have A Share In The European Line

We Will Be Active In All Ports In Turkey And Have A Share In The European Line

1 2 3 4 5 6
Dergi
alp özler, yılnak,
schmitz, dorse, treyler,
23 Haziran 2023 Cuma - 16:20

"Otomotivde Üretim Maliyeti 7 Yılda Yüzde 100’ün Üzerinde Arttı"

Ülkemizde otomobil fiyatlarında yaşanan artışta döviz kurundaki yükseliş ve enflasyon etkili olurken diğer yandan küresel çapta yaşanan fiyat artışı da ciddi bir boyuta ulaştı. Pandeminin endüstriye verdiği zararın derinliği her geçen gün artarken, gelişen üretim ve ürün teknolojileri, otomobilde üretim maliyetinin yükselmesine sebep oluyor.

 Otomotivde Üretim Maliyeti 7 Yılda Yüzde 100’ün Üzerinde Arttı

Tüm dünyada 18 milyon araç ile 210 milyar dolar gelir kaybına yol açan çip krizinin, otomobilin üretim maliyetini sadece 7 yılda yüzde yüzün üzerinde artırdığına değinen MOTOR AŞİN CEO’su Saim Aşçı “Üzerine bir de otomobile karşı patlayan talep, yetersiz arz, vergiler ve düzenlemeler, gelişen teknolojinin maliyeti ortalama 15-25 binEuro olan otomobili, 2023 yılında 30 bin ile 70 bin Euro seviyesine çıkardı. Tüm bunların etkisi ve yeni kuşağın bakış açısıyla otomobilin mülkiyetinden çok sunduğu hizmete sahiplik,gelecekte daha çok revaçta olacak. Üreticilere ek gelir sağlayacak bazı donanım kiralama modelleri de bunun sinyallerini veriyor.” dedi.

Arkada bıraktığımız pandemi, otomotiv endüstrisinde ciddi bir yara bırakırken bir yandan gelişen teknoloji, otomobil fiyatlarında artışın süreklilik kazanmasına neden oluyor. Lidarlar, radarlar, gelişmiş güvenlik ekipmanları, daha yüksek standart donanımlar, konfor öğeleri, otomobilleri daha kıymetli kılsa da üretim maliyetlerini son yıllarda ciddi şekilde artırdı.Öte yandan otomobil üretiminde kullanılan çelik, alüminyum, plastik ve diğer hammaddelerin fiyatları iseher geçen gün yükselmeye devam ediyor. Bu malzemelerin tedarikindeki sorunlar, otomobile olan talep ve arz dengesindeki değişiklikler, elektronik bileşenlerin arzında yaşanan sıkıntılar, fiyatları doğrudan etkiliyor. Sadece çip krizi, Dünya çapında 18 milyon araçlık kayba ve 210 milyar dolarlık zarara yol açtı. Ukrayna’dan tedarik edilen neon gazı(çip üretimi için kritik) tedarikinin etkilenmesi de çip krizine derin bir boyut kazandırdı.

Ortalama bir kompakt sınıf otomobilin üretim maliyeti iki katını geçti

Arz-talep dengesi otomotiv özelinde birçok ülkede bozulurken, Türkiye’de marjinal boyutlara ulaşmasında farklı sebeplerin olduğunu ileten MOTOR AŞİN CEO’su Saim Aşçı, “Başlangıçta üretimden gelen arz sıkıntıları, yerini yüksek bir talebe bırakarak otomobili daha değerli hale getirdi. Tüketicinin gelecek stresi, muhtemel kriz senaryoları, otomobili yatırım aracına dönüştürünce, fiyatların yükselmesinde önemli bir etken oldu. Ancak atlamamakta fayda var: otomobil fiyatları tüm dünya çapında artış gösteriyor.  7 yıl önce motor-donanım seviyesine göre fiyatı 15-25 bin Euro olan, endüstri için sembolik diyebileceğimiz VW Golf, 2023 yılında 30 bin Euro ile 70 bin Euro seviyesine çıktı. Bu otomobilin üretim maliyeti ortalama yine donanım-motor-şanzımana göre 8 ile 15 bin Euro aralığındaydı. Bugün bu maliyet 15-35bin Euro’ya çıkmış seviyede.” dedi.

“Donanımda kiralama modeli üreticiye ek gelir, tüketiciye esneklik amaçlı”

Diğer taraftan gelişen otomobillerle birlikte ortaya çıkan “donanım” ve “güç” kiralama seçenekleri, sektörde tartışmalara neden oluyor. Artan edinim maliyetleri ve yeni neslin farklı bakış açısının önemli bir faktör olduğunu belirten Aşçı, “Sahiplikten çok kullanılan hizmet, anlık ihtiyaçların giderilmesinde kiralama modelini mantıklı kılıyor. Ülkemizde büyükşehirlerde yaygınlaşan dakikalık otomobil, scooter kiralamaları bunun en güzel örneği. Sadece kış aylarında kullanılacak koltuk ısıtma veya belki uzun yolculuklarda ihtiyaç duyulacak ekstra motor gücü tüketiciye esneklik, üreticilere ise artan maliyetler karşısında ek gelir kaygısı taşıyor. Âtıl durumdaki fonksiyonların kaynakları daha az tüketmesi hedefleniyor. Gelecekte mülkiyetin öneminin azaldığı, sunulan hizmetin revaçta olacağı günler bizi bekliyor. Son teknolojinin ürünü otomobile ulaşmak, leasing modelleriyle daha ulaşılabilir olacak ve tüketici, belki de satın almayı hayal dahi edemediği otomobillere ihtiyacı kadar erişebilecek, kullanabilecek.”açıklamasını yaptı.

 
TruckStore, Lojistik Sektörüne Güven, Araçlara Değer Veriyor
 
Karaismailoğlu, Yüzde 60'ların da Üstüne Çıkan Bir Demiryolu Yatırımıyla Türkiye’nin Önünü Daha da Açmaya Devam Edeceğiz
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Elektrikli Ford SuperVan 4, 101. Pikes Peak Uluslararası Tırmanma Yarışında Liderliğe Oynuyor
Ford Performance, tırmanmada optimum rekabet gücü için yeniden tasarlanan ...
İkinci El Araç Fiyatı Sıfır Araç Fiyatını Geçemeyecek
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, internet ortamında satılan ikinci el araç fiyatının ...
Uluslararası Ticaret Fuarı Automechanika İstanbul 2023 Yeni Rekorlara İmza Attı
Otomotiv satış sonrası endüstrisini bir araya getirentüm zamanların en ...
 
Ford, 2024’te Le Mans’da Yarışacak İkonik Mustang GT3 Yarış Aracını Tanıttı
Ford’un en ünlü spor otomobili Mustang, dünyanın en ikonik dayanıklılık ...
Borusan Otomotiv Motorsport GT4 Avrupa Serisi 2. Ayak Yarışlarını Tamamladı
Borusan Otomotiv Motorsport (BOM), 2. Ayak yarışları için Fransa'nın Formula ...
Körfez'de Aksiyon Dolu Hafta Sonu
Kocaeli Otomobil Spor Kulübü tarafından TOSFED Körfez Yarış Pisti'nde ...
 
2023 Türkiye Offroad Şampiyonası, Kızılcahamam Ayağıyla Başlayacak
PETLAS 2023 Türkiye Offroad Şampiyonası, 03-04 Haziran tarihlerinde Ankara ...
Castrol Ford Team Türkiye, Ali Türkkan’la WRC Dünya Ralli Şampiyonası’nda
Türkiye’ye ilk Avrupa Ralli Şampiyonluğunu kazandırarak adını tarihe yazdıran ...
Kia, Elektrikli Dönüşüme Öncülük Ediyor
Kia, 22 – 23 Mayıs’ta Frankfurt’ta gerçekleşen 'Kia Marka Zirvesi' etkinliğinde ...
 
Nuray PEKCAN
Nuray PEKCAN
Helal Sana Başkan!
seyit usta, römort, treyler, üst yapı,
kamyonum, kamyon, kamyonumdergisi, kamyonumpazar,
YAZARLAR
Kamyonum TV
ÇOK OKUNANLAR
Güzeller
FACEBOOK'TA KAMYONUM
ANKET
Uluslararası taşımalarda karşılaştığınız en büyük sorunlar nelerdir?
 
Kamyonum Künye İletişim Abonelik ve Reklam Sitene Ekle
EkonomiİhaleGündemHaberlerTeslimatDeniz TaşımacılığıLojistikEnglishAkü
Ağır Vasıtalarda Yeni ModellerHafif Ticarilerde Yeni ModellerÖzel Tasarım AraçlarModifiye KamyonlarTreyler GaleriÜstyapı GaleriOtobüslerde Yeni ModellerKamyon MagazinGüzeller
Yeni Araç TanıtımlarıTest Sürüşleri - KamyonTest Sürüşleri - Hafif TicariKamyon YarışlarıMonster Truck YarışlarıKamyon SimülatörleriOtobüs SimülatörleriYeni TeknolojilerKamyon Magazin
buskamyoncusondakikakamyonumsrctrucknewsKamyontreyler