Kamyonum
GÜNDEMHABERLERTESLİMAT FOTO GALERİ VİDEO GALERİ YAZARLAR
Menü Arama Facebook Twitter Whatsapp İhbar Hattı
bisa
English
We Will Be Active In All Ports In Turkey And Have A Share In The European Line

We Will Be Active In All Ports In Turkey And Have A Share In The European Line

1 2 3 4 5 6
Dergi
alp özler, yılnak,
schmitz, dorse, treyler,
9 Mart 2023 Perşembe - 16:23

'Tahıl Koridoru'nda Zaman Daralıyor

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle "gıda krizi" riskinin ortadan kaldırılmasına yönelik Türkiye'nin çabalarıyla oluşturulan ve süresi 18 Mart'ta dolacak "Tahıl Koridoru"nun devamına yönelik çalışmaların sürdürüldüğünü açıkladı.

 Tahıl Koridoru nda Zaman Daralıyor

Milli Savunma Bakanı Akar, süresi dolmak üzere olan "Tahıl Koridoru"nunun uzatılması için taraflarla yoğun görüşmeleri sürdürüldüğün açıkladı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da katılmış olduğu Katar’ın başkenti Doha’da düzenlenen Birleşmiş Milletler (BM) En Az Gelişmiş Ülkeler 5. Konferansı'nda Türkiye'nin BM ile hayata geçirdiği İstanbul Tahıl Girişimi'nin küresel gıda fiyatlarını düşürerek başta en az gelişmiş ülkeler olmak üzere bütün dünyada hane halklarına katkı sağladığını belirterek, bu girişimin kesintisiz şekilde uygulanması ve uzatılması için yoğun çaba sarf ettiklerinin altını çizdi.

"Tahıl Koridoru"ndan bugüne kadar 790 gemi ile 23,5 milyon tona yakın tahılın taşındığını belirten Akar, anlaşmanın süresinin 18 Mart'ta dolacağını anımsatarak, "Tahıl girişiminin tarafları olan BM, Ukrayna ve Rusya ile görüşmelerimizi sürdürüyoruz. Ukrayna, girişimin ikinci defa uzatılmasına yönelik olumlu görüşünü açıkladı. Rusya da benzer şekilde girişimin uzatılması konusunda olumlu tavır sergiliyor. Biz de tüm tarafların katkısıyla tahıl girişiminin devam edeceğini temenni ediyor ve bekliyoruz. Bu yöndeki çalışmalarımızı sürdürüyoruz" diye konuştu.

İlk gemi 1 Ağustos'ta Ukrayna'dan hareket etti

Türkiye'nin yoğun diplomatik gayretleri sonucu geçen Temmuz ayında Birleşmiş Milletler (BM) ile koordineli olarak İstanbul'da "Müşterek Koordinasyon Merkezi" kuruldu ve tahıl ürünlerinin güvenli transferi buradan takip edilmeye başlandı.

Milli Savunma Bakanı Akar'ın taraflarla yaptığı görüşmeler ve "Müşterek Koordinasyon Merkezinin" yoğun çalışmaları sonucu 120 günü kapsayan anlaşma kapsamında tahıl yüklü ilk gemi olan Sierra Leone bayraklı Razoni, 26 bin ton mısır yüküyle 1 Ağustos 2022'de Ukrayna'nın Odessa Limanı'ndan Lübnan'ın Tripoli Limanı'na doğru hareket etti.

Razoni'den dört gün sonra üç gemi daha yaklaşık 60 bin ton tahıl ile Odessa ve Çernomorsk limanlarından ayrıldı. 13 Ağustos itibarıyla ayrılan gemilerin sayısı 17'ye ulaştı. Gemilerin büyük bölümü Tekirdağ, İskenderun ve İzmir gibi Türkiye'deki limanlara yanaştı.

Gıda krizi önlendi

İlk geminin ayrılmasından sonraki iki hafta içinde Ukrayna limanlarından çıkan gemi sayısı 25 olurken, taşınan tahıl miktarı 800 bin tonu geçti.

Dünya genelinde gıda krizi yaşanmasının önüne geçmek için yapılan çalışmalar sonucunda varılan mutabakat, sadece Ukrayna limanlarındaki gemilerin ayrılmasını değil, aynı zamanda İstanbul'da kontrolü yapılan gemilerin Ukrayna limanlarına giderek tahıl sevkiyatı yapmasını da kapsıyordu. Bu kapsamda, İstanbul Boğazı'ndan kontrolü yapılarak Ukrayna'ya giden ilk gemi Barbados bayraklı Fulmar S oldu. Gemi, 12 bin ton mısırı Çernomorsk Limanı'ndan alarak İzmir'e ulaştırdı.

"Uzatılması için yoğun çaba sarfediliyor"

Kısa bir süre önce Katar’ın başkenti Doha’da düzenlenen Birleşmiş Milletler (BM) En Az Gelişmiş Ülkeler 5. Konferansı'na Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "En az gelişmiş ülkeleri kendi kaderlerine terk edemeyiz. Gecikmeden, hemen şimdi eyleme geçmemiz gerekiyor. Her şeyden evvel, gıda güvenliği büyük önem arz ediyor" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin BM ile hayata geçirdiği İstanbul Tahıl Girişimi'nin küresel gıda fiyatlarını düşürerek başta en az gelişmiş ülkeler olmak üzere bütün dünyada hane halklarına katkı sağladığını dile getiren Çavuşoğlu, bu girişimin kesintisiz şekilde uygulanması ve uzatılması için yoğun çaba sarf ettiklerinin altını çizdi.

23 milyon ton tahıl taşındı

Devam eden sevkiyat kapsamında, Ukrayna limanlarından dün itibarıyla ayrılan gemi sayısı 790'a ulaştı, sevkiyatı yapılan buğday, mısır, arpa gibi tahıl ürünlerinin miktarı 23 milyon 400 bin tonu geçti.

Koridordan geçen tahılların yüzde 40'ı Avrupa'ya, yüzde 30'u Asya'ya, yüzde 13'ü Türkiye'ye, yüzde 12'si Afrika'ya ve yüzde 5'i Orta Doğu'ya taşındı.

 

kaynak: bloomberght

 
Otomotiv Şirketlerine '6 Ay 6 Bin Kilometre' Cezası
 
Çekiciden Kamyona Erçal Trucks’ın Tüm İlanları Kamyonumpazar.com’da!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu: Konteyner Alanlarımızda Hareketlilik Başlayacak
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Kahramanmaraş merkezli ...
Deprem Bölgesinde İşten Çıkarma Yasaklandı
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, ...
UND, Araç Sahipleri ve Yardım Göndermek İsteyenleri Bir Araya Getiriyor!
UND tarafından deprem yardımlarının lojistik sevkiyatının sağlıklı bir ...
 
Başkan Yavaş'tan Başkentlilere Çağrı; 'Tırlarımız Hazır..' Desteklerinizi Bu Noktalara Götürebilirsiniz!
Deprem bölgelerindeki acil ihtiyaçları Macunköy Deprem Destek Toplama ...
UND Kriz Masası Afet Bölgesine Destek İçin Harekete Geçti
Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve 10 ili etkileyen deprem sonrası afet ...
İran ile Rusya Arasında İşbirliği Vurgusu
İran ile Rusya enerji, petrol, gaz takası, tarım, bankacılık, tahıl ticareti ...
 
Macaristan İkili Geçiş Belgeleri Hakkında
Macaristan ikili geçiş belgeleri 24.01.2023 tarihi itibarıyla tükenmiştir.
Gümrüklü Antrepo İşletmecileri Derneği ve Utikad Sektör İçin Ortak Çalışacak
Sektörün geleceği için ortak hareket etme ve sorumluluk alma bilinciyle ...
Ticaret Bakanlığı Desteği İki Katına Çıkardı!!
Kamyonum Dergisi olarak edindiğimiz bilgiye göre, Ticaret Bakanlığı tarafından ...
 
Nuray PEKCAN
Nuray PEKCAN
Helal Sana Başkan!
seyit usta, römort, treyler, üst yapı,
kamyonum, kamyon, kamyonumdergisi, kamyonumpazar,
YAZARLAR
Kamyonum TV
ÇOK OKUNANLAR
Güzeller
FACEBOOK'TA KAMYONUM
ANKET
Uluslararası taşımalarda karşılaştığınız en büyük sorunlar nelerdir?
 
Kamyonum Künye İletişim Abonelik ve Reklam Sitene Ekle
EkonomiİhaleGündemHaberlerTeslimatDeniz TaşımacılığıLojistikEnglishAkü
Ağır Vasıtalarda Yeni ModellerHafif Ticarilerde Yeni ModellerÖzel Tasarım AraçlarModifiye KamyonlarTreyler GaleriÜstyapı GaleriOtobüslerde Yeni ModellerKamyon MagazinGüzeller
Yeni Araç TanıtımlarıTest Sürüşleri - KamyonTest Sürüşleri - Hafif TicariKamyon YarışlarıMonster Truck YarışlarıKamyon SimülatörleriOtobüs SimülatörleriYeni TeknolojilerKamyon Magazin
Kamyonbusşoförsondakikasrcfahrerlkw haberler kamyoncu