Kamyonum
GÜNDEMHABERLERTESLİMAT FOTO GALERİ VİDEO GALERİ YAZARLAR
Menü Arama Facebook Twitter Whatsapp İhbar Hattı
bisa
English
We Will Be Active In All Ports In Turkey And Have A Share In The European Line

We Will Be Active In All Ports In Turkey And Have A Share In The European Line

1 2 3 4 5 6
Dergi
alp özler, yılnak,
schmitz, dorse, treyler,
26 Ocak 2015 Pazartesi - 17:39

17 Bin Hurda Kamyon Ortada Kaldı

1990 model ve altı araçların hurdaya ayrılmasına yönelik Protokol imzalanan kurum MKEK, hurda alımını 1 yıl önce sonlandırınca 17 bin kamyon ortada kaldı.

17 Bin Hurda Kamyon Ortada Kaldı

Karayollarında güvenliğin artırılması, çevre kirliliğinin önlenmesi amacıyla 1990 ve daha eski  model ticarî araçların hurdaya ayrılmasıyla ilgili kanunun süresi 31 Aralık 2014’e kadar uzatıldı. Ancak protokol imzalanan Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) hurda alımını bir yıl önce bitirince 17 bin kamyon ortada kaldı. Ekonomik ve teknik ömrünü dolduran bu taşıtların alınmaması halinde yeniden trafik tescilinin yapılacağı ve yollara çıkacağı, bunun ise trafik güvenliğini tehlikeye atacağı belirtiliyor.

Karayollarında güvenliğin artırılması ve çevre kirliliğinin önlenmesi amacıyla 1990 model ve daha eski kamyon, kamyonet, otobüs, minibüs, tanker ve çekicilerin hurdaya ayrılmasına yönelik bir kanun çıkarıldı. 18 Şubat 2009 tarihinde yürürlüğe giren ve 31 Mayıs 2012’de sona eren 5838 sayılı kanunun süresi, eklenen bir maddeyle 31 Aralık 2014’e kadar uzatıldı. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, söz konusu taşıtların hurdaya ayrıldıktan sonra tekrar kullanılmaması için Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) ile protokol imzaladı. Uygulama kapsamında MKEK’in Kırıkkale, İzmir Aliağa ve Kocaeli Seymen’deki hurda müdürlüklerine 118 bin 555 taşıt teslim edildi. Hurdaya ayrılan bu taşıtlar için 581 milyon lira ödendi. Bakanlığın hurdaya ayrılacak taşıtların sahiplerine 2015 yılı sonuna kadar ödeyeceği tutarın 950 milyon liraya ulaşması bekleniyordu ancak MKEK, hurda alımını bir yıl önce sonlandırdı. Ömrünü dolduran bu taşıtların alınmaması halinde yeniden trafik tescilinin yapılacağı ve yollara çıkacağı belirtiliyor. Bu durumun ise trafik güvenliğini tehlikeye atacağı ifade ediliyor.

İlgili bakanlıklardan hurdaya ayrılan ancak MKEK tarafından teslim alınmayan arabalarla ilgili Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, arabaların teslim takviminin 31 Aralık 2013 tarihinde dolduğunu, bu sebeple ödeme yapılamayacağını belirtti ancak ilgili tebliğ kapsamında hurda taşıtların 31 Aralık 2014 tarihine kadar MKEK hurda işletme müdürlüklerince teslim alınmasının mümkün olduğunu bildirdi. Bakanlık ayrıca söz konusu taşıtların sahiplerine ödeme yapılabilmesi için de yeni bir tebliğ çalışmasının sürdüğünü iletti. Maliye Bakanlığı ise belirlenen takvim içinde MKEK’e teslim edilmeyen taşıtların tescil kaydının tekrar yapılmasının uygun olacağını, yeni tebliğ yayımlanmadığından dolayı kanunun son faydalanma tarihi olan 31 Aralık 2014’e kadar hurda taşıtların teslim edilmesinin mümkün olduğu görüşünü beyan etti.

‘KANUN AÇIK OLDUĞU HALDE HURDA ALIMI YAPILMIYOR’
Kanun açık olduğu halde hurda araç alımı yapılmadığını belirten hurda işleriyle uğraşan Celal Kılınç, “Türkiye genelinde 17 binin üzerinde hurdaya ayrılmış ancak MKEK’e teslimatı yapılamamış kamyon var. Bu araçların 2014 sonuna kadar teslim edilmesi gerekiyordu. Devlet, kanun çıkardığı halde bu taşıtları almadı. Teslim edilmeyen bu taşıtların, 2015 yılında yeniden tescil edileceği belirtiliyor. Emniyet, trafikten çekilerek hurdaya ayrılan bu taşıtları yeniden ruhsatlandırmak istiyor. Bunların tekrar yollara çıkması ciddi tehlike arz ediyor.” dedi. Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Derneği Genel Başkanı Hitay Güner, hurdaya ayrılan ve yaş haddini dolduran kamyonların trafiğe çıkmasının ciddi tehlike oluşturacağını söyledi. Trafik açısından yaşlı araçların mümkün olduğunca devre dışı bırakılması gerektiğini vurgulayan Güner,  hurda kamyonları trafikteki canlı bomba olarak nitelendirdi.

 

 
Brisa, ‘GRI A+’ standartlarını karşılayan 2013 yılı Sürdürülebilirlik Raporu’nu yayımladı
 
Pirelli Ağır Vasıtada Kabuk Değiştiriyor
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
edip esmer 26 Ocak 2015 Pazartesi 21:57

bence bu konuda endişeye gerek yok....çünkü ülkemizde yüksek model kamyon ,tır çekici iş bulmakta zorlanırken,garajlarda,galerilerde beklerken,30 yaş üstü araçlara kim iş verecek,kim eşyasını emanet edecek,ayrıca 20 yaşından büyük araçlar yetki belgesi ..alamaz......saygılar

Yorumu oyla      3      1  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Petrol Fiyatları 46 Doların Altında!
Brent petrolün varil fiyatı yüzde 2'nin üzerinde düşüşle 46 doların altına indi.
18 Ocak'ta Sınava Girecekler Dikkat!
18 Ocak'ta yapılacak olan Mesleki Yeterlilik Sınavına girmeye hak kazanmış ...
ADR'de Son Durum!
“2013 ve öncesi olan araçlar belirlenen takvime göre TSE’ye başvurup taşıt ...
 
SRC Sınavı Ertelendi!
20 Aralık'ta yapılması planlanan Mesleki Yeterlilik Sınavı ertelendi.
Benzinde indirim!
Benzinin litresine 8 kuruşluk indirim yapıldı. İndirim gece yarısından itibaren geçerli olacak.
Kış Lastiği Genelgesi Yenilendi
Karayollarında 1 Aralık tarihinden itibaren uygulanmaya başlayacak olan ...
 
Davutoğlu Lojistik Eylem Planını Açıkladı!
Başbakan Ahmet Davutoğlu Taşımacılıktan Lojistiğe Dönüşüm Eylem Planı’nı ...
Otomobile 10.5 TL, Kamyona kaç TL?
Temel atma töreni geçtiğimiz nisan ayında yapılan Avrasya Tüneli'nin, ...
UBAK İzin Belgeleri İçin Son Tarih 31 Ekim!
2015 yılı UBAK İzin Belgesi müracaatları ile ilgili işlemler firma yetkililerince ...
 
Nuray PEKCAN
Nuray PEKCAN
Helal Sana Başkan!
seyit usta, römort, treyler, üst yapı,
kamyonum, kamyon, kamyonumdergisi, kamyonumpazar,
YAZARLAR
Kamyonum TV
ÇOK OKUNANLAR
Güzeller
FACEBOOK'TA KAMYONUM
ANKET
Uluslararası taşımalarda karşılaştığınız en büyük sorunlar nelerdir?
 
Kamyonum Künye İletişim Abonelik ve Reklam Sitene Ekle
EkonomiİhaleGündemHaberlerTeslimatDeniz TaşımacılığıLojistikEnglishAkü
Ağır Vasıtalarda Yeni ModellerHafif Ticarilerde Yeni ModellerÖzel Tasarım AraçlarModifiye KamyonlarTreyler GaleriÜstyapı GaleriOtobüslerde Yeni ModellerKamyon MagazinGüzeller
Yeni Araç TanıtımlarıTest Sürüşleri - KamyonTest Sürüşleri - Hafif TicariKamyon YarışlarıMonster Truck YarışlarıKamyon SimülatörleriOtobüs SimülatörleriYeni TeknolojilerKamyon Magazin
şoförnewsdikkatkamyonumtreylersondakikakamyoncufahrertruck