Kamyonum
GÜNDEMHABERLERTESLİMAT FOTO GALERİ VİDEO GALERİ YAZARLAR
Menü Arama Facebook Twitter Whatsapp İhbar Hattı
bisa
English
We Will Be Active In All Ports In Turkey And Have A Share In The European Line

We Will Be Active In All Ports In Turkey And Have A Share In The European Line

1 2 3 4 5 6
Dergi
alp özler, yılnak,
schmitz, dorse, treyler,
4 Kasım 2014 Salı - 13:07

Akaryakıt fiyat oluşumunda yeni dönem

EPDK Başkanı Yılmaz, akaryakıt fiyat oluşumunda yeni bir metodoloji belirlediklerini, Resmi Gazete'de yayımlandıktan sonra yürürlüğe gireceğini kaydetti.

Akaryakıt fiyat oluşumunda yeni dönem

 AA'dan Tamer Toğanaş'ın haberine göre; Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, akaryakıt fiyat oluşumunda yeni bir metodoloji belirlediklerini belirterek, böylece dağıtım şirketlerinin, akaryakıt fiyatlarının belirlenmesinde nasıl bir hesap yapılması gerektiğini daha net bileceklerini ifade etti.
Yılmaz, yazılı açıklamasında, EPDK’nın 2009 ve 2014 yıllarında 2 kez piyasaya tavan fiyat müdahalesinde bulunduğunu hatırlattı. Tavan fiyat uygulamaları sonrasında, sektör temsilcisi dernekler ve şirketler tarafından, "tavan fiyat uygulamasının öngörülemediği, fiyat takip metodolojisinin yeterince şeffaf olmadığı, belirsizliklerin şirketleri yatırım yaparken zorladığı" gibi hususlarda EPDK’ya görüşler geldiğini ifade eden Yılmaz, şunları kaydetti:
"EPDK’ya gelen bu görüşler sonrasında dün yaptığımız Kurul toplantısında, Kurumumuzca 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanunun 10'uncu maddesinde belirtilen hususlara göre akaryakıt fiyatlarının nasıl takip edileceğine ilişkin karar alınmıştır. Söz konusu karar ile tavan fiyat belirlemesi yapılmamaktadır. Kurul kararının amacı, sektördeki şirketlerin geleceğe ilişkin öngörü yapabilmelerini teminen EPDK’nın fiyat takip metodolojisini şeffaf bir şekilde kamuoyu ile paylaşmaktır.
Alınan bu kararla fiyat takip metodolojisine ilişkin belirsizlikler ortadan kalktı; bundan böyle dağıtım şirketleri, artık akaryakıt fiyatlarının belirlenmesinde nasıl bir hesap yapılması gerektiğini daha net biliyorlar. Yeni metodoloji Resmi Gazete’de yayınlandıktan sonra yürürlüğe girecek."
Uygulama nasıldı?
Öte yandan EPDK'dan yapılan açıklamaya göre, Türkiye'de 1998-2004 döneminde akaryakıt fiyatları devlet tarafından belirlendi. Bu kararın geçerli olduğu en son tarih 31 Aralık 2004’te dağıtıcı+bayi payı motorin için 10,5 sent/litre, kurşunsuz benzin 95 oktan için 12,5 sent/litre olarak uygulandı. Bu dönemde söz konusu marjlara yaklaşık 1 sent/litre nakliye masrafı da eklendi. Bu marjların o anki lira karşılığı ise motorin için 15 kuruş/litre, kurşunsuz benzin 95 oktan için 18 kuruş/litre olarak gerçekleşti.
Petrol Piyasası Kanunu ile birlikte, 1 Ocak 2005’ten itibaren fiyatlar serbest piyasada dağıtım şirketleri tarafından belirlenmeye başlandı. Ancak, serbestleşme sonrasında piyasada aşırı yüksek fiyat uygulamasıyla karşılaşma ihtimaline karşın; Kanunda fiyatın nasıl belirleneceğine dair kriter getirildi ve fiyat belirlemesinde en yakın serbest piyasalardaki fiyat oluşumu referans gösterildi.
Söz konusu Kanunda ayrıca, fiyatların rekabetçi şartlarda oluşmadığı, belirtilen kritere uyulmadığı durumda ise EPDK’ya tavan fiyat belirleme görevi verildi.
Kanunun Kurula verdiği görev çerçevesinde Türkiye'deki  akaryakıt fiyat oluşumu 2005 yılından bu yana EPDK tarafından takip ediliyor ve öngörülen kriterlerin ihlali durumunda önce şirketlere uyarı yapılıyor. Gerekli düzeltmenin yapılmaması halinde tavan fiyat belirleniyor.

 
Türkiye’nin ilk Runflat Lastik Üreticisi Petlas Oldu
 
​Soğuk havalar sizi yoldan soğutmasın!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Türkiye’nin ilk Runflat Lastik Üreticisi Petlas Oldu
Ülkemizi çağdaş uygarlık seviyesine çıkaran kuruluşlardan biri olan ve ...
Qashqai Sahibi Olanlar Yerinde Duramayacak
Nissan, Kasım ayında düz vites Qashqai modeli araç alacaklara 2 bin TL ...
Kässbohrer’den Low-Bed Filo Teslimati
Matrix Lojistik, dört tanesi dört dingilli, bir tanesi ise beş dingilli ...
 
Tırsan ve Başer Otomotiv Sektörü Ankara’da Buluşturdu
Türkiye treyler sektörünün lideri Tırsan ve bayilerinden Başer Otomotiv, ...
Petlas Kışa Meydan Okuyor
Petlas ileri teknoloji ürünü yeni kış lastikleri ile soğuk kış aylarında ...
Kamyoncunun Hayatını Fotoğraflayanlar Kazandı…
Bu yıl üçüncüsü düzenlenen “Kamyoncunun Hayatı / Yollar Sizin Gözünüzle ...
 
Kış Geliyor Motorunuzu Petrol Ofisi Süper Antifriz Koruyor
Yaklaşan kış aylarının dondurucu etkilerine karşı araçlar Petrol Ofisi ...
Air France A380 ile Miami’nin Güneşli Havasına Uçacak
1 Aralık 2014 tarihinden itibaren, Air France Paris Charles de Gaulle'den ...
Gazelle Next Şimdi Uygun Kredi Şartlarıyla
Rusya’nın en büyük ticari araç markası olan ve Mersa Otomotiv Distribütörlüğü’nde ...
 
Nuray PEKCAN
Nuray PEKCAN
Helal Sana Başkan!
seyit usta, römort, treyler, üst yapı,
kamyonum, kamyon, kamyonumdergisi, kamyonumpazar,
YAZARLAR
Kamyonum TV
ÇOK OKUNANLAR
Güzeller
FACEBOOK'TA KAMYONUM
ANKET
Uluslararası taşımalarda karşılaştığınız en büyük sorunlar nelerdir?
 
Kamyonum Künye İletişim Abonelik ve Reklam Sitene Ekle
EkonomiİhaleGündemHaberlerTeslimatDeniz TaşımacılığıLojistikEnglishAkü
Ağır Vasıtalarda Yeni ModellerHafif Ticarilerde Yeni ModellerÖzel Tasarım AraçlarModifiye KamyonlarTreyler GaleriÜstyapı GaleriOtobüslerde Yeni ModellerKamyon MagazinGüzeller
Yeni Araç TanıtımlarıTest Sürüşleri - KamyonTest Sürüşleri - Hafif TicariKamyon YarışlarıMonster Truck YarışlarıKamyon SimülatörleriOtobüs SimülatörleriYeni TeknolojilerKamyon Magazin
busfahrersrcnewslkwtreylerKamyonsondakikakamyonum