Kamyonum
GÜNDEMHABERLERTESLİMAT FOTO GALERİ VİDEO GALERİ YAZARLAR
Menü Arama Facebook Twitter Whatsapp İhbar Hattı
bisa
English
We Will Be Active In All Ports In Turkey And Have A Share In The European Line

We Will Be Active In All Ports In Turkey And Have A Share In The European Line

1 2 3 4 5 6
Dergi
alp özler, yılnak,
schmitz, dorse, treyler,
19 Ekim 2023 Perşembe - 10:39

Kuşak ve Yol Girişimi İçin 8 Maddelik Eylem Planı

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, 10. yılında Kuşak ve Yol Girişimi'ni (BRI) güncelleyerek ileriye taşımaya yönelik 8 maddelik eylem planını duyurdu.

Kuşak ve Yol Girişimi İçin 8 Maddelik Eylem Planı

Pekin'de düzenlenen 3. Kuşak ve Yol Forumu'nun açılış konuşmasını yapan Şi, Çin'in tarihi İpek Yolu güzergahında Doğu-Batı ticaretini yeniden canlandırma amacıyla başlattığı girişimi yenileyerek yüksek kalitede işbirliği haline getirmek amacıyla atılması planlanan adımlara dair bilgi verdi.

İlk olarak, kara ve deniz ayaklarıyla başlayan girişimi çok boyutlu bir bağlantılılık ağına dönüştürmeyi planladıklarını ifade eden Şi, bu kapsamda kara güzergahlarından "Çin-Avrupa Demiryolu Ekspresi" olarak adlandırılan hattı geliştirmeyi sürdüreceklerini, ayrıca Hazar-geçişli uluslararası ulaştırma koridorları oluşturmak ve Avrasya kıtasında kara ve demir yollarıyla bağlantılı yeni bir lojistik koridoru inşa etmek için ortak çabalara katkı sağlayacaklarını bildirdi.

Şi, "Deniz İpek Yolu" olarak adlandırılan deniz güzergahını yeni limanlar ve gemicilik ile ticaret hizmetlerini entegre ederek büyüteceklerini, Yeni Uluslararası Kara-Deniz Ticaret Koridoru ve Hava İpek Yolu'nun oluşturulması çabalarına hız vereceklerini ifade etti.

Dışa açılma ve reform

Şi, Çin'in, açık bir dünya ekonomisini desteklediğini, bu amaçla İpek Yolu e-ticaret işbirliği pilot bölgelerinin oluşturulacağına, daha fazla ülke ile serbest ticaret ve yatırım koruma anlaşmaları imzalayacağına işaret etti.

İmalat sanayinde yabancı yatırımların önündeki tüm engelleri kaldıracaklarını, sınır aşırı hizmet ticareti ve yatırımlarında dışa açılımı sürdüreceklerini, dijital ürünler ve hizmetlere piyasa erişimini genişleteceklerini söyleyen Şi, devlet şirketleri, fikri mülkiyet ve kamu ihalelerinde reformu derinleştireceklerini vurguladı.

Kuşak ve Yol Forumu kapsamındaki CEO Zirvesi'nde bu yıl toplam 97,2 milyar dolarlık anlaşma yapıldığını belirten Şi, 2024 ile 2028 arasındaki 5 yılda, Çin'in mal ticaretinin 32 trilyon dolara, hizmet ticaretinin de 5 trilyon dolara ulaşmasının beklendiğini kaydetti.

"Küçük ama akıllı" işbirliği programları

Çin'in Kuşak ve Yol kapsamında, insanların yaşam ve geçim şartlarını geliştirmeye yönelik, "küçük ama akıllı" pratik işbirliği programları yürüteceğini ifade eden Şi, Çin Kalkınma Bankası ve Çin İhracat-İthalat Bankasının, bu tip projelerin finansmanı için 350 milyar yuan (yaklaşık 47,8 milyar dolar) kredi penceresi açacağını, İpek Yolu Fonu'na da bu doğrultuda 80 milyar yuan (yaklaşık 10,9 milyar dolar) ilave kaynak aktarılacağını belirtti.

Şi, Çin'in geçim şartlarını iyileştirmeye yönelik küçük ölçekli 1000 destek programı yürüteceğini kaydederek, ayrıca "Luban Atölyeleri" adı verilen uluslararası eğitim merkezleri ve diğer inisiyatiflerle mesleki eğitim alanında işbirliğini artıracağına vurgu yaptı.

Yeşil kalkınma

Çin'in çevreyle uyumlu yeşil kalkınmayı teşvik edeceğini vurgulayan Şi, "yeşil altyapı", "yeşil enerji" ve "yeşil ulaştırma" alanlarında işbirliklerini derinleştireceğini, BRI Uluslararası Yeşil Kalkınma Koalisyonu'na desteğini artıracağını kaydetti.

Şi, Çin'in Kuşak ve Yol için "Yeşil Yatırım İlkeleri"ni uygulamaya koyacağını belirterek, katılımcı ülkelere 2030'a kadar 100 bin personel eğitimi için olanak sağlayacağını bildirdi.

Bilim, teknoloji ve inovasyon

Çin'in "Kuşak ve Yol Bilim, Teknoloji ve İnovasyon İşbirliği Eylem Planı"nı uygulamayı sürdüreceğinin altını çizen Şi, gelecek 5 yılda katılımcı ülkelerle ortak laboratuvar sayısını 100'e çıkarmayı planladıklarını bildirdi.

Şi, forumda Çin'in "Küresel Yapay Zeka Yönetimi Girişimi"ni açıklayacağını duyurarak, "Dünyada yapay zekanın düzenli ve güvenli gelişimini hep birlikte teşvik etmek için diğer ülkelerle etkileşimi ve diyaloğu geliştirmeye hazırız." dedi.

İnsanlar arası etkileşim

Şi, Çin'in uygarlıklar arasındaki diyaloğu geliştirmek için Yangzı Nehri (Gök Irmak) havzasındaki son neolitik devir kültürünün adını taşıyan Liangcu Forumu'nu düzenleyeceğini aktardı.

İpek Yolu ülkelerinin müzeleri, kütüphaneleri, tiyatroları, sanat festivalleri arasında işbirliği mekanizmalarının kurulması, İpek Yolu şehirleri arasında uluslararası turizm ittifakı oluşturulmasını öngördüklerini söyleyen Şi, Çin hükümetinin akademik araştırmacılığı desteklemeyi amaçlayan İpek Yolu Programı'nı sürdüreceğini ifade etti.

Dürüstlük temelinde işbirliği

Şi, Kuşak ve Yol için dürüstlük temelinde işbirliğini teşvik etmek üzere, işbirliği ortaklarıyla girişimde yer alacak şirketler için Dürüstlük ve Uyum Değerlendirme Sistemi oluşturmayı planladıklarını iletti.

Kurumlaşma

Kuşak ve Yol işbirliğini için uluslararası kurumlaşmayı güçlendireceklerinin altını çizen Şi, katılımcı ülkelerle enerji, vergilendirme, finansman, yeşil kalkınma, afet önleme ve giderme, yolsuzlukla mücadele, düşünce kuruluşları, medya, kültür ve diğer alanlarda çok taraflı işbirliği platformlarının oluşturulmasını destekleyeceklerini ifade etti.

Şi, Çin'in Kuşak ve Yol Forumu'na ev sahipliği yapmayı sürdüreceğini, forum için sekretarya kuracağını söyledi.

Başkent Pekin'de, "Yüksek Kaliteli Kuşak ve Yol İşbirliği: Ortak Kalkınma ve Refah için Birlikte" temasıyla düzenlenen 3. Kuşak ve Yol Forumu'na 130'dan fazla ülke ve 30'dan fazla uluslararası kuruluşun temsilcileri katıldı.

Forumda, 3 ana zirvenin (dijital ekonomi, bağlantılılık ve yeşil kalkınma) yanında, 6 alt zirve ve CEO Zirvesi yapıldı.

 

 
Kazakistan, Kuşak ve Yol İnisiyatifi Kapsamında 1.300 Km Yeni Demiryolu İnşa Etmeyi Planlıyor
 
Koyuncu, Tırsan’dan 40. Bitüm Tankerini Teslim Aldı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kazakistan, Kuşak ve Yol İnisiyatifi Kapsamında 1.300 Km Yeni Demiryolu İnşa Etmeyi Planlıyor
Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, ülkesinin önümüzdeki üç ...
Dikkat! Alışık Olduğumuz Mağazacılıkta Sona Geliniyor
Mağazalar, e-ticaret ürünlerinin hızlıca hazırlanıp müşterilere iletilen ...
Otomotivciler Cumhuriyet’in 100. Yılını Muhteşem Bir Balo İle Kutladı
OYDER’in Gerçekleştirdiği “Cumhuriyet'in İzinde 100. Yıl Balosu” Yoğun ...
 
Çin ve Endonezya, Kuşak ve Yol İş Birliğinde İlerlemek İçin Çalışmaya Hazır
Çin Sanayi ve Ticaret Federasyonu Başkanı Gao Yunlong, Çin-Endonezya iş ...
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu; Kalkınma Yolu, Zengezur ve Orta Koridor Çok Önemli Projeler
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, İstanbul Fuar Merkezi’nde ...
Çin’e Yönelik Çip Kısıtlamaları Artıyor!
ABD, Çin'in gelişmiş yarı iletkenlere ve çip üretim ekipmanlarına erişimini ...
 
Bridgestone’un İlk Karbon Nötr Lastik Üretim Tesisine Onay
Tüm paydaşlarıyla karbon ayak izini azaltmayı sürdürülebilirlik vizyonu ...
İstanbul Genelinde Hafriyat Kamyonlarına Yönelik Denetim Yapıldı
İstanbul Büyükşehir Belediyesi koordinasyonunda polis, jandarma ve zabıta ...
UND, Brüksel Temasları Çerçevesinde Ticaret Bakanı Ömer Bolat ile Taşımacılık Gündemini Değerlendirdi
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Brüksel'de, ticari ve ekonomik ilişkileri güçlendirmek ...
 
Nuray PEKCAN
Nuray PEKCAN
Helal Sana Başkan!
seyit usta, römort, treyler, üst yapı,
kamyonum, kamyon, kamyonumdergisi, kamyonumpazar,
YAZARLAR
Kamyonum TV
ÇOK OKUNANLAR
Güzeller
FACEBOOK'TA KAMYONUM
ANKET
Uluslararası taşımalarda karşılaştığınız en büyük sorunlar nelerdir?
 
Kamyonum Künye İletişim Abonelik ve Reklam Sitene Ekle
EkonomiİhaleGündemHaberlerTeslimatDeniz TaşımacılığıLojistikEnglishAkü
Ağır Vasıtalarda Yeni ModellerHafif Ticarilerde Yeni ModellerÖzel Tasarım AraçlarModifiye KamyonlarTreyler GaleriÜstyapı GaleriOtobüslerde Yeni ModellerKamyon MagazinGüzeller
Yeni Araç TanıtımlarıTest Sürüşleri - KamyonTest Sürüşleri - Hafif TicariKamyon YarışlarıMonster Truck YarışlarıKamyon SimülatörleriOtobüs SimülatörleriYeni TeknolojilerKamyon Magazin
srcbustrucktreylerfahrerşoförlkwsondakikaKamyon