Kamyonum
GÜNDEMHABERLERTESLİMAT FOTO GALERİ VİDEO GALERİ YAZARLAR
Menü Arama Facebook Twitter Whatsapp İhbar Hattı
bisa
English
We Will Be Active In All Ports In Turkey And Have A Share In The European Line

We Will Be Active In All Ports In Turkey And Have A Share In The European Line

1 2 3 4 5 6
Dergi
alp özler, yılnak,
schmitz, dorse, treyler,
30 Mart 2022 Çarşamba - 09:17

Mayınlı Denizde Dış Politika

Kıyılarımıza vurmaya başlayan mayınlar kimin eseridir bilinmez ama yakında Üsküdar-Beşiktaş motoruna binmekten bile korkacağımızı anlıyoruz. Ukrayna’nın Odesa açıklarına döşediği mayınlar mı? yoksa Milli Savunma Bakanımızı bile şüpheye düşüren bir bilinmeyen elin denize saldığı mayınlar mı? Bilemeyiz, ama tehlike kıyılarımızda.

Mayınlı Denizde Dış Politika

Bu şüphelerle dolu günlerin ardından, Rusya ile Ukrayna heyetlerini bir araya getiren 4üncü tur müzakereler İstanbul’da gerçekleşti. Belki pek yol alınamadı ama belirgin bir yumuşama havası hissedildi. Tarafların bazı konularda anlaştıkları, hatta Zelinsky’nin Moskova’ya NATO üyesi olmama taahhüdünü yazılı olarak ilettiği anlaşıldı. Buna karşılık Moskova’nın da Ukrayna’nın AB tam üyeliğine karşı çıkmayacağı da vurgulandı. Bunlar anlatılırken, Rusya Savunma Bakanlığı’nın Kiev ve çevresindeki çatışma gücünü hafifleteceği açıklaması da geldi. Diğer ifadesi ile arzu edilen ateşkes sağlanmamış olsa bile, insani koridorların açılması ve çatışma dozunun azaltılması iyi haber olarak kaydedildi.

Peki bütün bu olup bitenin içinde bizi ilgilendiren ana konular ne?

Öncelikle Ukrayna heyetinin yaptığı açıklamalar içinde, Türkiye dahil olmak üzere bazı önemli ülkelerin Ukrayna için garantör ülke olması vurgusu. Hatta Türkiye’nin bu garantörlük kapsamında Ukrayna’da asker bulundurabileceğinin altının çizilmesi.

Şu an için garantörlüğün içeriğini bilemediğimiz için haddini aşan bir yorum yapmak istemiyorum. Ancak bu senaryonun oldukça tehlikeli olduğunu da kayda geçmek gerekir. Amacının ötesinde bir garantörlük, olasılığı çok yüksek yeni bir Rusya Ukrayna çatışmasında kendimizi savaşın tam ortasında bulunma riskini beraberinde getirebilir. Hele bazı yorumcuların işaret ettiği gibi söz konusu garantörlük NATO Antlaşması’nın 5. Maddesinden esinlenilerek düzenlenecekse (birimize yapılacak saldırı hepimize yapılmış olarak kabul edilir ve hep birlikte karşılık verilir), bir kez değil, çok kere düşünmek gerekir.

Öte yandan bu durumu Ukrayna’nın AB üyeliğine Rusya’nın karşı çıkmaması olgusu ile de birlikte değerlendirmekte yarar var.

Daha önceki yazılarımda anlatmaya çalıştığım gibi, bu savaşın NATO’nun yeniden doğuşunu ya da konsolidasyonunu pekiştirdiği düşüncesinde değilim. Aksine Atlantik ötesi büyük ağabeyin hesapsız girişimleri kıta Avrupası’nı 2. Dünya Savaşı’ndan bugüne ilk kez güvenlik endişeleri ile baş başa getirdi. Putin’in talepleri ve hesap dışı ruh hali, nükleer savaş tehdidi, daha önce Fransa’nın açıkladığı muazzam savunma bütçesine Almanya’nın da 100 milyar Euro’luk savunma bütçesi eklemesine neden oldu. Diğer ifadesi ile şu sıralarda AB koridorlarında yeni Avrupa savunma mimarisinin nasıl şekillendirileceği tartışılıyor.

Peki bu tartışmalar kapsamında Türkiyesiz, daha açık söyleyelim, “Mehmetçik”siz bir Avrupa savunma mimarisi olabilir mi? Garantörlük kapsamında ve AB tam üyesi olmuş bir Ukrayna’nın topraklarında yer alacak Türkiye’nin konumu nasıl şekillendirilebilir? Bu ihtimalleri hesaplayan Rusya böyle bir Ukrayna AB tam üyeliğine ne kadar göz yumabilir. Aklımıza rahmetli Demirel’in zamanında söylediği, “eğer Türkiye bir gün AB’ye tam üye olacaksa, ancak Ukrayna ile birlikte olabilir!” sözü geliyor. Önümüzdeki günler bir çok faktörün birlikte dikkate alınacağı bir dizi gelişmeye fazlasıyla açık.

Bütün bunlar olup biterken, daha doğru ifadesi ile gelişirken, Biden’ın bir girişiminin Alman engeline takıldığına da dikkat çekmek gerekiyor. Son NATO zirvesinde Biden’ın Rus doğal gazına kısıtlama getirme çağrısı Almanya tarafından reddedildi. “Korkmayın, ambargo uygulayın, biz size gemilerle sıvılaştırılmış gaz temin ederiz” mealindeki yaklaşımın maliyeti hesaplandığında Almanların neden Rusya’ya karşı böyle bir ambargo uygulamaktan kaçındığı açık. Ancak aynı Almanya ve diğer AB ülkelerinin enerji kaynaklarını çeşitlendirerek, giderek güvenilir olmaktan uzaklaşan Rusya bağımlılığından da kurtulmak istedikleri de ortada. Bu durum da Türkiye’nin güneyindeki ve doğusundaki enerji kaynaklarının daha fazla devreye sokulmasındaki merkezi rolünün artmasına yol açıyor.

Süreci izlemeye devam edeceğiz…

 
Otomotiv Distribütörleri Derneği’nin Yeni Yönetimi Belli Oldu
 
Ukrayna, Karadeniz'de Görülen Deniz Mayınlarından Rusya'yı Sorumlu Tuttu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Otomotiv Distribütörleri Derneği’nin Yeni Yönetimi Belli Oldu
Türk otomotiv sektörünün 44 markasını çatısı altında barındıran Otomotiv ...
Mercedes-Benz Türk’ten Yeni Yol Aracı; 'Arocs 3240 L ENA 8x2'
Mercedes-Benz, birçok teknolojik özelliğe sahip olan yeni yol aracı Arocs ...
Nükte A.Ş. Araçları Kamyonumpazar Farkı ile Kapınızda
Kamyondan çekiciye, dorseden römorka aradığınız tüm ürünler kamyonumpazar'da! ...
 
Almanya, Putin'in, Enerji Ödemelerini Ruble Olarak İstemenin Sonuçlarını Düşünmesi Gerektiği Görüşünde
Vladimir Putin geçen hafta "dost olmayan" uluslardan doğal gazlarını ruble ...
Brent Petrolün Varil Fiyatı 108,47 Dolar
Brent petrolün varili, uluslararası piyasalarda 108,47 dolardan işlem görüyor.
ZF, 2021’de Satış ve Karlılık Hedeflerini Gerçekleştirdi
• Şirket, yıllık yüzde 17,5 büyümeyle 2021'de 38,3 milyar Euro'luk satış ...
 
TruKKer Türkiye Genel Müdürlüğü’ne Hakan Arıkan Getirildi
Dubai merkezli dijital taşımacılık platformu TruKKer’ın Türkiye Genel Müdürü Hakan Arıkan oldu.
Yolcu Otobüsü Şarampole Devrildi; 1 Ölü, 33 Yaralı
Erzincan-Erzurum karayolu Altınbaşak mevkiinde yolcu otobüsü şarampole ...
Tek Tıkla 'Neşeli Kamyon Tır Pazarı' Araçlarına Kamyonumpazar'dan Ulaşabilirsiniz!
Çekiciden kamyona, römorktan treylere aradığınız en iyi ürünlere www.kamyonumpazar.com ...
 
Nuray PEKCAN
Nuray PEKCAN
Helal Sana Başkan!
seyit usta, römort, treyler, üst yapı,
kamyonum, kamyon, kamyonumdergisi, kamyonumpazar,
YAZARLAR
Kamyonum TV
ÇOK OKUNANLAR
Güzeller
FACEBOOK'TA KAMYONUM
ANKET
Uluslararası taşımalarda karşılaştığınız en büyük sorunlar nelerdir?
 
Kamyonum Künye İletişim Abonelik ve Reklam Sitene Ekle
EkonomiİhaleGündemHaberlerTeslimatDeniz TaşımacılığıLojistikEnglishAkü
Ağır Vasıtalarda Yeni ModellerHafif Ticarilerde Yeni ModellerÖzel Tasarım AraçlarModifiye KamyonlarTreyler GaleriÜstyapı GaleriOtobüslerde Yeni ModellerKamyon MagazinGüzeller
Yeni Araç TanıtımlarıTest Sürüşleri - KamyonTest Sürüşleri - Hafif TicariKamyon YarışlarıMonster Truck YarışlarıKamyon SimülatörleriOtobüs SimülatörleriYeni TeknolojilerKamyon Magazin
kamyonumtrucknewsdikkatlkwbustreylerKamyonşoför