Kamyonum
GÜNDEMHABERLERTESLİMAT FOTO GALERİ VİDEO GALERİ YAZARLAR
Menü Arama Facebook Twitter Whatsapp İhbar Hattı
kamyonum dergisi, youtube kanal, kooperatif,
bisa
English
Regenerative Braking Axle In Production Since Late 2022

Regenerative Braking Axle In Production Since Late 2022

1 2 3 4 5 6
Dergi
alp özler, yılnak,
schmitz, dorse, treyler,
6 Kasım 2009 Cuma - 00:00

Otogaz Tüketimi Arttı Benzin Azaldı

Benzin tüketimi 2009 yılı Ocak-Eylül döneminde, 2008 yılı aynı dönemine göre yüzde oranında 2,5 azaldı, LPG tüketimi artmaya devam etti.  

Otogaz Tüketimi Arttı Benzin Azaldı

 

Benzin tüketimi 2009 yılı Ocak-Eylül döneminde, 2008 yılı aynı dönemine göre yüzde oranında 2,5 azaldı, LPG tüketimi artmaya devam etti.

Petrol Sanayi Derneği (PETDER) raporuna göre, 2009 yılı Ocak-Eylül döneminde Benzinler, Motorinler ve LPG Otogaz'ın toplamı olarak ifade edilen toplam otomotiv yakıtları tüketimi 2008 yılı aynı dönemine göre yüzde 3,3 azalarak 13,5 milyon tona geriledi.

Benzin tüketimi aynı dönemde, 2008 yılı aynı dönemine göre yüzde 2,5 oranında azalarak yaklaşık 2,2 milyon metreküp olarak gerçekleşti. Süper benzinin ikamesi olarak kullanılmakta olan katkılı kurşunsuz benzin tüketimi 2009 yılı ilk dokuz ayında yüzde 45,7 ile azalarak sadece 49 bin metreküp olarak gerçekleşmiştir.

Raporda, ''Ekonomik krize rağmen görülen artış, benzin / otogaz dönüşümünün devam ettiğini göstermektedir.

Raporda, 2009 yılı Ocak-Eylül döneminde akaryakıt tüketiminden sağlanan dolaylı vergilerin (KDV ve ÖTV) geçen yılın aynı dönemine değişmeyerek 22 milyar lira seviyesinde olduğu, toplam LPG tüketiminden elde edilen dolaylı vergiler toplamının yüzde 3,5 oranında artarak 4 milyar liraya ulaştığı, böylece akaryakıt ve LPG sektörlerinden sağlanan dolaylı vergi gelirlerinin bir önceki yılın ilk dokuz ayına göre yüzde 0,7 artarak 25,5 milyar lira olduğunun hesaplandığı kaydedildi.

2009 yılı Mart ayında Rekabet Kurumu'nun, intifa veya kira şerhi ile uzun süreli anlaşma yapılan akaryakıt ve LPG istasyonlarının sözleşme sürelerinin rekabet etmeme yükümlülüğü açısında 5 yılı aşamayacağı hakkındaki kararı yayınladığı hatırlatılan raporda, bu kararın önümüzdeki dönemde sektörü ''derinden'' etkileyecek nitelikte olduğuna dikkat çekildi.

Rapor döneminde petrol sektöründeki en önemli gelişmenin EPDK'nın motorin ve benzinlerde iki ay süreyle tavan fiyat uygulamasının başlaması olduğuna değinilirken, ''EPDK'nın serbest piyasaya yaptığı bu müdahalenin sektörde Petrol Piyasası Kanunu ile başlayan serbest piyasa yapısına zarar verdiği düşünülmektedir'' denildi.

Tavan fiyat uygulaması devam ederken, 15 Temmuz 2009'da Maliye Bakanlığı'nca bazı akaryakıt türlerinden alınan maktu ÖTV tutarlarının artırıldığı anımsatılan raporda, ''Akaryakıta uygulanan vergiler açısından birçok dünya ülkesinin üzerinde olan Türkiye, 15 Temmuz 2009 tarihinde yapılan ÖTV düzenlemesi sonucunda benzinde dünyanın en çok vergi alan ülkesi haline gelmiştir'' denildi.

KAÇAK PETROL TANIMI İLAVE DELİLLER İLE GÜÇLENDİRİLMELİ

Ulusal marker ve kayıt dışı ekonomi konularına da işaret edilen raporda, 2007 yılında uygulanmaya başlanan ulusal marker''ın, gelinen aşamada kaçak ve kayıt dışı sorunların önlenmesinde ciddi ve yararlı bir araç olarak önemli bir katkı sağladığı vurgulandı.

Petrol Piyasası Kanunu'ndaki ''kaçak petrol'' tanımının, ''kurumca belirlenen seviyede ulusal marker içermeyen akaryakıt'' olarak yapılmasının uygulamada çok önemli sorunlara neden olduğu savunulan raporda, şöyle denildi: ''Bu tanım uyarınca, tamamen teknik veya ölçüm hatalarına dayalı nedenlerden ya da farklı cihazlar kullanılarak yapılan marker ölçümlerindeki farklılıklar sonucunda, tamamen yasal olan bir akaryakıt dahi kaçak akaryakıt tanımlaması içine girmektedir. Örneğin; 2008 yılında yapılan denetim ile görevli resmi personelin saha denetim cihazları ile yaptığı ölçümlerde rafineri ve dağıtıcı terminallerinde alınan olumlu sonuçlar, resmi tutanak altına alınmış olması ve bu tutanaklar doğrultusunda ticari faaliyet devam ettirilmiş olmasına rağmen, birkaç ay sonra şahit numuneler üzerinde yapılan ikinci testlerin farklı sonuç vermesi, sektörde bu konudaki endişelerin haklılığını ortaya koymaktadır. Bu ve benzeri sorunların rafineri ve dağıtım şirketlerinin hemen tamamında yaşanmış olması, sadece marker seviyesine dayalı bir kaçak petrol tanımlamasının sektörde ciddi sorunlara yol açacağının önemli bir göstergesidir. Bu nedenle Petrol Piyasası Kanunu'ndaki kaçak petrol tanımının, tek başına ulusal marker seviyesine dayalı olmaktan çıkarılıp ilave deliller ile güçlendirilmesi gereği ortaya çıkmıştır.''

10 NUMARA YAĞ SORUNU

Raporda, 2008 yılında madeni yağ türlerinde yapılan vergi düzenlemesi sonucunda önemli ölçüde çözümlenmiş olan ''10 numara yağ sorununun'' tekrar ciddi bir şekilde ortaya çıktığına dikkat çekilerek, 2009 yılının özellikle Mart-Nisan aylarından itibaren 10 numara yağ adı altındaki piyasa hareketlerinin ciddi boyuta ulaştığı, bu ve benzeri kayıt dışı faaliyetlerin özellikle ÖTV düzenlemesi sonrasında daha da arttığı belirtildi.

Eylül 2008-Eylül 2009 tarihleri arasındaki karşılaştırmanın, motorin satışlarının ekonomideki iyileşme göstergelerinin tam tersine yüzde 10 oranında geri gittiğini ortaya koyduğu kaydedilen raporda, bu gelişmelerin 10 numara yağ sorununun tekrar ciddi boyuta geldiğini gösterdiğine işaret edildi.

 

 

 
400 Milyar $'lık 100 Projemiz Var
 
Belediyeden Prestijli Ulaşım Kolaylığı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
400 Milyar $'lık 100 Projemiz Var
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, 2023 yılına gelirken Türkiye'nin ...
Otomobil Satışları Azaldı
Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD), Türkiye otomotiv ...
RODER ?Gümrüklerdeki Suiistimal Yüzünden Zarar Görüyoruz? Dedi
Gümrüklerde yaşanan suiistimaller yüzünden Türk ...
 
Araçlarda Kışlık Bakımın Zamanı Geldi
Havaların soğumasıyla birlikte araçlarda kışlık bakım yapılmamasının, ...
ADR Avrupa Anlaşmasına Katılıyoruz
Ulaştırma Bakanlığı Kara Ulaştırması Genel Müdürlüğünden ...
Yola Elverişlilik Muayenesi Yaptıracakların Dikkatine
 Ulaştırma Bakanlığı Kara Ulaştırması Genel Müdürlüğü ...
 
Kırsal Motorin Kullanımına Devam
Kamyonların kullandığı ve kamuoyunda “kırsal motorin” olarak ...
Yakıt Ekonomisi İçin 10 İpucu
 Benzinin litre fiyatının 3,37 liraya kadar ulaşması, yakıtta tasarrufu ...
TÜVTURK 5 Milyonuncu Araç Muayenesini Gerçekleştirdi
 Periyodik araç muayenesinde yetkili tek  kuruluş olan ...
 
Nuray PEKCAN
Nuray PEKCAN
Helal Sana Başkan!
seyit usta, römort, treyler, üst yapı,
kamyonum, kamyon, kamyonumdergisi, kamyonumpazar,
YAZARLAR
Kamyonum TV
ÇOK OKUNANLAR
Güzeller
FACEBOOK'TA KAMYONUM
ANKET
Uluslararası taşımalarda karşılaştığınız en büyük sorunlar nelerdir?
 
Kamyonum Künye İletişim Abonelik ve Reklam Sitene Ekle
EkonomiİhaleGündemHaberlerTeslimatDeniz TaşımacılığıLojistikEnglishAkü
Ağır Vasıtalarda Yeni ModellerHafif Ticarilerde Yeni ModellerÖzel Tasarım AraçlarModifiye KamyonlarTreyler GaleriÜstyapı GaleriOtobüslerde Yeni ModellerKamyon MagazinGüzeller
Yeni Araç TanıtımlarıTest Sürüşleri - KamyonTest Sürüşleri - Hafif TicariKamyon YarışlarıMonster Truck YarışlarıKamyon SimülatörleriOtobüs SimülatörleriYeni TeknolojilerKamyon Magazin
kamyoncutreylertrucklkwdikkatsondakika haberler kamyonumnews