Kamyonum
GÜNDEMHABERLERTESLİMAT FOTO GALERİ VİDEO GALERİ YAZARLAR
Menü Arama Facebook Twitter Whatsapp İhbar Hattı
bisa
English
We Will Be Active In All Ports In Turkey And Have A Share In The European Line

We Will Be Active In All Ports In Turkey And Have A Share In The European Line

1 2 3 4 5 6
Dergi
alp özler, yılnak,
schmitz, dorse, treyler,
5 Ekim 2023 Perşembe - 09:38

Navlungo CEO’su İsa Korkmaz; İthalatta Türk Ürünleri Değerini Artırıp, 2024’te İthalatı 35 Milyar Dolar'a Ulaştırabilir

Son yayınlanan ithalat verilerine göre, geçen yılın aynı dönemine göre Türkiye’nin ithalat oranı yüzde 6,3 azaldı ve 30 milyar 494 milyon dolar olarak gerçekleşti. Özellikle imalat sanayi, ithalat pastasının yüzde 84'lük dilimini aldı. Enerji ve altın hariç, ihracatın ithalatı karşılama oranı sabit kaldı ve yüzde 91,3 oldu.

Navlungo CEO’su İsa Korkmaz; İthalatta Türk Ürünleri Değerini Artırıp, 2024’te İthalatı 35 Milyar Dolar a Ulaştırabilir

Türkiye’nin dış ticaret istatistik verileri ışığında, ülkemizin ithalat politikaları ve global ticaret ağına yönelik stratejilerini değerlendiren Navlungo Kurucu Ortağı ve CEO’su İsa Korkmaz, özellikle belirli ülke grupları ve sektörlerle olan ticari ilişkileri anlamanın, gelecek dönem ekonomik politikaların şekillendirilmesi açısından önem taşıyacağını belirtiyor. 

Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan 2023 yılı Ağustos ayı ithalat ve dış ticaret verilerine göre, Türkiye’nin ithalatı Ağustos ayında geçen yılın aynı döneminde göre yüzde 6,3 azalarak 30 milyar 494 milyon dolar seviyesine geriledi. Buna rağmen, 2023 yılı Ocak-Ağustos döneminde ithalat, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,5 oranında artarak 247 milyar 321 milyon dolar olarak gerçekleşti. İhracatın ithalatı karşılama oranı da Ağustos 2023’te geçen yıla göre değişiklik göstererek, 5,5 puan azaldı ve yüzde 70,9 olarak belirlendi. Enerji verileri hariç tutulduğunda bu oran yüzde 79,7’ye (3,1 puan azalış), enerji ve altın verileri hariç tutulduğunda ise yüzde 91,3 (sabit) olarak kaydedildi. Navlungo Kurucu Ortağı ve CEO’su İsa Korkmaz, bu verileri ve Türkiye'nin dış ticaret geleceğini değerlendirdi.

Korkmaz, "Ağustos ayında yaşanan yüzde 6,3’lük ithalat azalışının ardındaki etmenleri ve yılın geri kalanı için beklentilerimizi dikkatlice analiz etmemiz gerekiyor. Çeşitli faktörler -döviz kuru dalgalanmaları, enerji ve hammadde fiyatlarındaki değişimler ve global ticaret politikalarındaki dönüşümler- ithalat verilerimizi şekillendiriyor" dedi. Türkiye’nin en fazla ithalat yaptığı ülkeler ve sektörel dağılımlar dikkat çekerken, Korkmaz, "En fazla ithalat yaptığımız ülkelerin başında Çin (3 milyar 828 milyon dolar), Rusya (3 milyar 420 milyon dolar) ve Almanya (2 milyar 556 milyon dolar) gelirken; en fazla ithalat yapılan sektörler sırasıyla İmalat Sanayi, Madencilik ve Taş Ocakçılığı ve Tarım, Ormancılık ve Balıkçılık oldu. Bu veriler, iş dünyamıza ve lojistik sektörüne yön verme kapasitesine sahiptir" ifadelerini kullandı.

Navlungo’nun e-ithalat alanındaki inovatif hizmetleri ile ticari süreçleri nasıl kolaylaştırdığına dair de bilgiler veren Korkmaz, şöyle devam etti: "Biz Navlungo olarak, müşterilerimize gümrük süreçleri dahil tüm evraklar konusunda destek sunuyor, taşıma modlarını, gümrükleme işlemlerini ve depolama-sigortalama süreçlerini yönetiyoruz. Üstelik, ParkPalet çatısı altında, yüklerin güvenli ve doğru depolanmasını ve sigortalanmasını da sağlıyoruz."

İsa Korkmaz, 2024 yılına dair öngörülerini ise şu sözlerle dile getirdi: "Geçtiğimiz senenin aynı dönemine baktığımızda ithalatın yüzde 40,8 oranında artış göstererek 32 milyar 618 milyon dolar olduğunu izleyebiliyoruz. Döviz kuru dalgalanmaları, ihracat pazarındaki yoğun talep, enerji ve hammadde fiyatları ve dış ticaret politikaları gibi başlıca sebepler bu yıl benzer rakamlar görememekteyiz. Yine de veriler iyi izlendiğinde son birkaç senenin aynı döneminde özellikle Eylül ayından itibaren ithalatta düzenli bir artış izlemekteyiz. Örnek vermek gerekirse; geçtiğimiz yıl Ocak ayında ithalat verilerimiz 33 milyar 742 milyon dolar seyrindeydi. Bu yıl önümüzdeki kampanya sezonunu da göz önüne alırsak ihracattaki umudumuzu ithalat için de beslemekteyiz. İthalatta 2024 yılı Ocak ayında 35 milyar dolar gibi rakamları görebileceğimize inanıyoruz. Bu beklentide; dünya pazarında ihracat anlamında Türk ürünlerinin kıymeti her geçen gün artarken aynı zamanda Türk satıcıların ürün çeşitliliğini her daim benimsemesinin de büyük etkisi var. Aynı zamanda endüstriyel ihtiyaçlar ve dış ticaret anlaşmaları da bu beklentiyi artırıyor”.

Korkmaz, Navlungo gibi lojistik firmalarına düşen büyük sorumluluğa dikkat çekerken, Türkiye'nin dış ticaret politikalarının titizlikle izlenmesinin altını da çiziyor. Zira gümrük prosedürleri, ithalat verileri ve ticaret anlaşmalarındaki değişiklikler, lojistik ve bu alandaki diğer sektörleri yakından ilgilendiriyor. Bu tür değişikliklere hızlı ve esnek bir şekilde uyum göstermek kritik öneme sahipt. Korkmaz, konuşmasını şu örnek üzerinden sürdürdü: “Örneğin, ithalat yapan bir satıcı için İRB, Taşıma Belgesi, Sigorta Poliçesi gibi belgeler kritik öneme sahiptir. Eğer bu belgeler eksikse, ithalat sürecinde ciddi gecikmeler yaşanabilir. Biz, Navlungo olarak, müşterilerimize, lojistik ve taşımacılık ile ilgili tüm belgeleri, gümrükleme süreçlerini de içerecek şekilde sağlama kapasitesine sahibiz. Müşterilerimizin taşımacılık modellerini, gümrükleme işlemlerini, depolama ve sigortalamasını yönetiyor, deniz, hava ve kara yolu seçenekleri sunuyoruz. Aynı zamanda, müşterilerimizin gümrük beyannamelerini hazırlıyor, gümrük vergilerini ödüyor ve gümrükten çıkış işlemlerini gerçekleştiriyoruz. Dahası, ParkPalet şirketimiz aracılığıyla, yüklerin güvenli ve doğru bir şekilde depolanmasını ve sigortalanmasını da garanti ediyoruz” şeklinde konuştu."

Açıklanan son verilere göre Ağustos ayı boyunca, Türkiye’nin ithalat yaptığı ülke grupları arasında Avrupa Birliği (AB-27), Asya Ülkeleri ve Diğer Avrupa Ülkeleri ön plana çıktı. Sektör bazında ise, İmalat Sanayi, Madencilik ve Taş Ocakçılığı ile Tarım, Ormancılık ve Balıkçılık sektörleri, ithalatın ana paydaşları oldu. Ayrıca, Ağustos ayı ithalat verileri Geniş Ekonomik Gruplar (BEC) sınıflamasına göre incelendiğinde, en yoğun ithalatın "Hammadde (Ara Malları)" kategorisinde gerçekleştiği gözlemlendi. Bu kategoriyi sırasıyla "Yatırım (Sermaye) Malları" ve "Tüketim Malları" kategorileri takip etti.

 
Türkiye'nin Dış Ticaret Açığı Eylül’de…
 
Amazon'un Türkiye'deki İlk Lojistik Merkezi Açıldı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
DHL Express Türkiye, Kadın Çalışanları İçin Sunduğu İşyeri En İyi İşverenler Listesi’nde
DHL Express Türkiye Great Place to Work Türkiye tarafından açıklanan“2023 ...
Amazon'un Deneyimli İsmi Azeem Baig OPLOG’un Kadrosuna Katıldı
B2B ve e-ticaret lojistiği (fulfillment) alanında 10 yıldır hizmet veren ...
Arkas; Denizcilik, Lojistik ve Liman Hizmetleri Zinciri ile Logistech’te Yerini Aldı
Arkas, 27 Eylül- 29 Eylül 2023 tarihlerinde düzenlenen Logistech Fuarı’nda ...
 
Global Ports Yatırım Yapılabilir Notu ile En Düşük Faizli ve Uzun Vadeli Borçlanma İşlemlerinden Birini Gerçekleştirdi
Dünyanın en büyük kruvaziyer liman işletmecisi ve Global Yatırım Holding ...
Eurasia Logistech Fuarı’nda Boy Gösteren Pasifik'e Yoğun İlgi
Asya’dan Avrupa’ya Demir İpek Yolu hayalinin gerçekleşmesi için 2019 yılından ...
Tunç Soyer, "Attığımız Adımlar 'Bir Kuşak Bir Yol' da Dahil Olmak Üzere İzmir'in Uluslararası Ticaret Koridorlarındaki Konumunu Güçlendirecek"
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Logistech-2. Lojistik, ...
 
"Değişen Ticari Düzenlemeler, Lojistik Sektöründeki Şirketleri Hem Fırsatlarla Hem De Zorluklarla Karşı Karşıya Bırakabilir
BATI Innovative Logistics, lojistik sektöründe yaşanan değişen ticari ...
Oruç Kaya, "Depolama Alanı İhtiyacı 5 Yılda 2 Kat Artacak"
Hızla artan e-ticaret, enflasyonist ortamda daha fazla stok tutma düşüncesi ...
Borusan Lojistik İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği’nden Altın Sertifika Alan Türkiye’deki İlk Tesis Oldu
Borusan Grup şirketlerinden Borusan Lojistik, İş Dünyası ve Sürdürülebilir ...
 
Nuray PEKCAN
Nuray PEKCAN
Helal Sana Başkan!
seyit usta, römort, treyler, üst yapı,
kamyonum, kamyon, kamyonumdergisi, kamyonumpazar,
YAZARLAR
Kamyonum TV
ÇOK OKUNANLAR
Güzeller
FACEBOOK'TA KAMYONUM
ANKET
Uluslararası taşımalarda karşılaştığınız en büyük sorunlar nelerdir?
 
Kamyonum Künye İletişim Abonelik ve Reklam Sitene Ekle
EkonomiİhaleGündemHaberlerTeslimatDeniz TaşımacılığıLojistikEnglishAkü
Ağır Vasıtalarda Yeni ModellerHafif Ticarilerde Yeni ModellerÖzel Tasarım AraçlarModifiye KamyonlarTreyler GaleriÜstyapı GaleriOtobüslerde Yeni ModellerKamyon MagazinGüzeller
Yeni Araç TanıtımlarıTest Sürüşleri - KamyonTest Sürüşleri - Hafif TicariKamyon YarışlarıMonster Truck YarışlarıKamyon SimülatörleriOtobüs SimülatörleriYeni TeknolojilerKamyon Magazin
Kamyontreylerbustürkiyesrckamyonumşoförkamyoncutruck