Baran, Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) himayesinde, OSTİM Savunma ve Havacılık Kümelenmesi (OSSA) tarafından düzenlenen 4.Savunma ve Havacılıkta Endüstriyel İşbirliği Günleri (ICDDA) etkinliğine katıldı. Hacettepe Üniversitesi Beytepe Kongre Merkezi'nde yapılan etkinliğin açılışında konuşan Baran, ülkelerin ekonomik ve siyasi gücünü belirleyen unsurların başında savunma sanayinin geldiğini ifade etti.
"Jeopolitik Konum Gereği Çok Daha Büyük Önem Taşıyor"
Savunma sanayinin, doğrudan ülke savunmasını ilgilendiren stratejik bir sektör olduğunu vurgulayan Baran "Bizim ülkemizde bu sektör, jeopolitik konum gereği çok daha büyük önem taşıyor." diye konuştu.
Baran, savunma ve havacılık sanayinin son yıllardaki gelişimiyle hem Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ihtiyaçlarını karşılamaya hem de rekabetin en üst sınıra dayandığı uluslararası pazarlara girmeye ve yer edinmeye başladığını kaydetti.
Gelinen Bu Noktadan Hem Çok Memnun Hem de Gururluyuz"
Türkiye'nin savunma sanayinde başarı hikâyesi yazdığını söyleyen Baran, sektörün cirosunun 2017 yılı itibariyle 6,6 milyar dolara ulaştığını hatırlattı. Sektörde yaklaşık 45 bin kişinin istihdam edildiğini söyleyen Baran "2017 yılında yurt dışı satışlardan 1,8 milyar dolar gelir elde eden sektör 8 milyar dolarlık sipariş aldı. 1,5 milyar dolarlık ithalat yapan savunma ve havacılık sanayi ürün ve teknoloji geliştirmek için de 1,2 milyar dolar harcadı. Ankara olarak biz de gelinen bu noktadan hem çok memnun hem de gururluyuz. Çünkü Ankara yaklaşık yüzde 80'ine ev sahipliği yaptığı savunma sanayi ve havacılık sektörü şirketleriyle, savunma sanayinin de başkenti durumunda." dedi.
İlk 100'e Giren 4 Şirket Ankara Merkezli
Dünyanın en büyük savunma sanayi kuruluşları listesinde ilk 100'e giren 4 şirketin Ankara merkezli olduğunu hatırlatan Baran, sözlerine şöyle devam etti:
"Savunma sanayi ülkemizde bugüne kadar görmediğimiz bir altın çağ yaşıyor. 2000'li yılların başında savunma sanayinin yüzde 80'e yakını dışa bağımlıyken bu oran yüzde 35'e indi. Türkiye'de yan sanayi olarak sektöre ürün ve üretim hizmeti sunan firmalar dışarıda tutulduğunda savunma alanında 300'e yakın KOBİ faaliyet gösteriyor. OSSA, savunma sanayinde mal ve hizmet üreten küçük ve orta boy işletmelerin ortak hareketi ile oluşturulan çok önemli bir kümelenme. Yerli üretimin payını artırmaktan, savunma sanayi KOBİ'lerini uluslararası pazarda rekabet edilebilir hale getirmeye, nihai ürünlerle dış pazara açılmaktan, teknoloji transferine kadar geniş ölçekte çalışmaları başarıyla yürütüyor. Toplam savunma sanayi cirosunun yüzde 30'u çoğunluğu KOBİ'lerden oluşan yan sanayi tarafından karşılanıyor."
"CERN'e İş Yapmış Olmak Üyelerimiz İçin Çok Önemli Bir Referans"
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi'nde (CERN) Türkiye'yi temsil ettiğini hatırlatan Baran, yoğun talep nedeniyle CERN Satın Alma Grubu'ndan iki profesyonelin de ICDDA etkinliğine getirdiklerini söyledi. CERN'de son 2,5 yılda 24 Türk firmasının 30'dan fazla ihale ve doğrudan sipariş kazandığını kaydeden Baran, "CERN'e iş yapmış olmak üyelerimiz için çok önemli bir referans. TOBB Başkanımızın tabiri ile CERN'e iş yapmak Şampiyonlar Liginde oynamakla eşdeğer" dedi.
Dönmez: Sadece Türkiye İçin Değil, Bölge ve Komşu Ülkelerin İstikrarı Açısından da Son Derece Önemli
Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Çetin Ali Dönmez de savunma sanayisinde dışa bağımlı olmamanın sadece Türkiye için değil, bölge ve komşu ülkelerin istikrarı açısından da son derece önemli olduğunu söyledi. Bakanlık olarak KOBİ'lerin karşılaştığı sorunların çözümü hususunda daha hızlı olacaklarını belirten Dönmez, "Bu etkinlik, savunma sanayi şirketlerimizi ve KOBİ'lerimizi uluslararası firmalarla bir araya getirerek iletişimi artıracak, iş birliğini güçlendirecek ve yeni iş birliklerinin önünü açacak." dedi. Dönmez, savunma sanayisinin çok sayıda şirketten oluşan bir ekosistem olduğuna dikkati çekerek, KOBİ'lerin buradaki rolünün artarak devam ettiğini ve önemli bir teknolojik birikimin sağlandığını dile getirdi.
OSTİM Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın ise konuşmasında etkinliğin önemine işaret ederek "Bütün KOBİ'lerimiz ürettikleri ürünleri uluslararası platformda tüm dünyadan gelen firmalara anlatabiliyor. Daha da önemlisi bir KOBİ'nin uluslararası firmaya yapacağı çok şey olduğunu bu etkinlikte görüyoruz." dedi.
OSSA Yönetim Kurulu Başkanı Mithat Ertuğ da etkinliğin amacının KOBİ'leri Airbus, Boeing, Leonardo gibi dünya devi firmalarla buluşturmak olduğunu vurgulayarak, organizasyona 50'den fazla ülkeden heyetlerin katıldığını söyledi.
4.Savunma ve Havacılıkta Endüstriyel İşbirliği Günleri (ICDDA) etkinliğine askeri ve ticari ataşeler, bürokratlar, kuvvet komutanları ve ilgili bakanlık temsilcileri de katıldı.
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |