13-16 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilen 'Samsun Sempozyumu'nun değerlendirmesi Vali Hüseyin Aksoy, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, OMÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan ve TSO Başkanı Salih Zeki Murzioğlu'nun katıldığı toplantı ile yapıldı.
Sempozyum hakkında bilgi veren Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, 1 yıl süren hazırlık döneminin ardından Samsun Sempozyumu'nun geçekleştirildiğini, 292 bildirinin yayımlanmaya, sunulmaya değer görülerek, çalışmaya dahil edildiğini söyledi.
Samsun'dan 150, şehir dışından 142 katılımın olduğunu belirten Aksoy, sempozyum bildirilerinin bir kitap haline getirileceğini ve tüm Samsun halkının, akademisyenlerin, herkesin rahatlıkla ulaşabileceği bir bilgi hazinesi olarak sunacaklarını ifade etti.
"Başarılı bir sempozyum olarak görüyoruz" diyen Aksoy, "İzleyiciler noktasında zaman zaman arzu ettiğimiz kadar dinleyici olmadığını gördük. Bu eksikliği bir başka boyutuyla giderilebileceğini düşünüyoruz. Bildirileri kitap haline getireceğiz. Gelemeyenler bu metinlere ulaşmak suretiyle yararlanabilirler. Eksiklikler olabilir, ne kadar mükemmel çalışabilirseniz çalışın öngörmediğiniz durumlarla karşı karşıya kalabilirsiniz. Samsun için önemli bir çalışma. Samsun için belirli alanlarda, belirli sektörlerde yapmayı hedeflediği, yapacağı çalışmalarda mevcut durumlarının hangi noktada nasıl olacağı hususunda belirli soruların cevaplarının bulacağı bir sempozyumu gerçekleştirmenin mutluluğu içerisindeyiz. Çalışma grubu oluşturacağız, farklı sektör ve alanlarda çalışma guruplarını da önümüzdeki süreçte hazırlayacağız. Hayata geçirebileceklerimiz nelerdir, bunları nasıl yapabilirizi konuşacağız. Belirli çalışma guruplarını faaliyete geçireceğiz. Sektörel bazda, kapsamı dar ve katılımı daha yoğun toplantılar gerçekleştirebiliriz" dedi.
LOJİSTİK ALAN ÇALIŞMALARI
Samsun'un 'lojistik merkezi' olması yönünde yürütülen çalışmalar hakkında bilgi veren Vali Hüseyin Aksoy, daha önce Samsun Lojistik Master Planı'nın hazırlandığını, ön çalışmaların yapılarak hazırlıklara start verildiğini hatırlattı. Lojistik merkezinin yapılacağı yerin önemli olduğuna dikkat çeken Aksoy, "Merkezin limana ve demir oyulana yakın olması gerekiyor. İtalya'da lojistik merkezileri gezdik, bu anlamda incelemelerde bulunduk. Henüz yer konusunda karar vermiş değiliz. Komşu ülkelerde ticari ilişkilerin artırılmasına katkı sağlayacaktır. Büyükşehir Belediyesi'nce kardeş şehir çalışmaları lokomotif oluşturdu. Rusya'ya benim başkanlığımdaki heyetle ziyaretler gerçekleştirildi. Yararlı temaslarımız oldu. Bölgesel anlamda ne tür çalışmaları yapabilirizi, ikili ilişkileri nasıl artırabilirizi tartıştık. İkili ilişkilerin artırılması için 2012 yılı Nisan ayında Rus-Türk iş adamlarının bir araya geleceğimiz iş konseyi toplantısını Samsun'da yapmayı hedefliyoruz. Hazırlığımızı yapıyoruz. İşadamlarımızın sekteröl bazda yapacakları karşılıklı çalışmalarına, bu noktada önemli katkı sağlayacaktır. Direkt hava, deniz yolu bağlantısı kurulabilir mi, karşı taraftaki üst düzeydeki yöneticilerle de görüşlerimizi paylaştık. Yapılacak bu çalışmalara onların da desteklerini beklediklerimizi ifade ettik" diye konuştu.
2023 HEDEFİNE YÜRÜYECEĞİZ
Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Samsun'un uzun yıllardır yapmadığı, yapmak istediği de bir türlü organize olamadığı, bir sempozyuma bilimsel tartışma ortamına kavuştuğunu vurguladı.
Samsun'un lojistik ve ticari ilişkilerinin artırılması yönünde yürütülen çalışmalara değinen ve görüşlerini açıklayan Başkan Yılmaz, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Samsun'un lojistik alt yapısıyla ilgili yetersizliği konusun da bir şey söylenmedi, söylenmesi de doğru değil. Bizim kentimizde henüz 400 milyon dolarlık bir ihracat var. Bunu işadamlarımız yılın sonunda 600 milyon dolar seviyesine getirmeye çalışıyor. Samsun, Türkiye'nin ihracat donanımları itibariyle Türkiye'nin en rahat kentlerinden bir tanesi. Henüz potansiyelinin çok altında bir kapasite ile gidiyor. 10 milyon ton kapasiteli Samsun limanında, yıllık 4 milyon tonu henüz daha bulmadı. Paniğe, şu zamana şu tedbirimizi alsaydık, işte bu işler böyle aksamazdı, diyebileceğiz olay ortam yok. Lojistiğin bilimsel çalışmalar kapsamında yerine oturtulmasına çalışılıyor. Samsun gelecek yıllarda bu çalışmaların tamamlanması halinde Türkiye'nin önemli bir merkezi haline gelecektir. İhracat açısından bunu Rusya'dan da görüyoruz. Bize kimse Samsun'da lojistik yapacağız, diye gelip de başvurduktan biz lojistik konusunda öyle çalışmaya başlamadık. Bu eksikliği görerek yöneticiler olarak harekete geçtik. İyi noktayız. Seri bir şekilde çalışıyor."
Yılmaz, Türkiye'nin 2023'te 500 milyar dolar ihracat hedeflediğini, Samsun'u en az 10 milyar dolar gibi ihracat platformu haline getirmek istediklerini, 1 milyar doların altında ihracat yapan şehirlerin iktisaden geri kalmış ülkeler klasmanına düşeceğini hatırlattı.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan, Samsun için çok anlamlı ve değerli bir sempozyum gerçekleştiğini, ciddi emeklerin sarf edildiğini, konunun asıl ilgililerinin sempozyuma katıldığını dile getirdi.