Devletin vergi kaybı ve tüketicinin mağduriyet yaşadığı “bir kasa-bir masa” tarzı galericilik devrini sona erdirerek 2. el araç ticaretinde kurumsallaşmayı sağlayacak “devrim” niteliğindeki düzenlemede büyük emeği bulunan Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED), “yetki belgesi” düzenleme görevine talip oldu.
…
MASFED Başkanı Aydın Erkoç yaptığı açıklamada, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nca hazırlanan "İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik Taslağı”nın, sektöre standart gelmesi ve kurumsallaşma açısından çok önemli bir adım olduğunu belirtti. Erkoç, bu düzenlemenin, MASFED olarak yıllardır bu uğurda verdikleri mücadelenin bir meyvesi olduğunu vurguladı. Yönetmeliğin yürürlüğe girmesi ile birlikte 2. el araç ticareti yapacaklara yetki belgesi düzenlenmesinde görev ve yetki istediklerini bildiren Erkoç, hem bu köklü dönüşümdeki emeği; hem de konum, kapasite ve uzmanlığı ile MASFED’in yetki belgesinde doğal adres olduğunu belirtti.
Düzenlemenin doğru biçimde uygulanması durumunda sektörde kayıt dışılık ve tüketici mağduriyetini sona erdireceğini belirten Erkoç, şunları söyledi:
“Artık önüne gelen bu işi yapamayacak, gerekli koşullara sahip olanlar yetki belgesi alarak bu alanda faaliyet gösterebilecek. Peki şimdi bu yetki belgesi kimden alınacak? Biz yıllarca bunun mücadelesini verdik. Bu dönüşümde büyük emeğimiz var. Konum, kapasite ve uzmanlığımızla bu düzenlemenin başarılı biçimde hayata geçmesine de önemli katkı verebiliriz. Biz MASFED olarak, ülke genelindeki yasal galericilerin üye olduğu motorlu araç satıcıları derneklerinin yasal üst kuruluşuyuz. Bir anlamda sektörün omurgası ve beyniyiz. Yönetmelikle getirilen düzenlemelerin, yani bu dönüşümün asıl mimarı olduğumuz gibi, aynı zamanda bunları hayata geçirecek imkan ve yeteneğe de sahibiz. Dolayısıyla 2. el araç ticareti yapacakların sahip olmaları gereken yetki belgesi ve satış sertifikasının verilmesinde bize yetki ve görev verilmesi, bu düzenlemelerin hayata geçebilmesini garanti edecektir. MASFED’in görevlendirilmesi işi kolaylaştıracak, amaçlanan hedefe varılmasını güvenceye alacaktır. Şimdi düşünün; bugün futbolcular, kulüpler ve futbolla ilgili diğer tüm kesimlerin statü, talimat ve düzenlemeleri; bunların yetkili kurullarca verilen kararlara uymalarını sağlama görevi Türkiye Futbol Federasyonu yerine başka bir kuruma verilebilir mi? Burada da işin doğal adresi MASFED’dir.”
“Yasal düzenlemelere biz öncülük ettik”…
Erkoç, Türkiye ekonomisinin lokomotifi olan otomotiv sektörünün ana sanayi, yan sanayi, yetkili satıcılar, ihracatçılar, ikinci el ticaret yapanları ile bir bütün olarak istihdamda, üretimde ve ihracatta çok önemli bir paya sahip olduğuna işaret etti. MASFED’in, Türkiye genelinde otomotiv ticareti yapan sektör çalışanlarının oluşturduğu ve her geçen gün sayıları artan derneklerin üst kuruluşu olduğunun altını çizen Erkoç, Federasyon’un otomotiv sektörüne, motorlu araç alım satım mesleğine ilişkin çağın gerektirdiği yenilikleri takip ederek, yasal düzenlemelere öncülük ettiğini vurguladı.
“Avrupa’yı inceledik, örnek aldık…
Erkoç, Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde otomotiv sektöründeki 2. el ticaretin nasıl, ne şekilde yapıldığını, yerinde incelediklerini, Türkiye ile karşılaştırmalar yaptıklarını belirterek, “Yine üye derneklerimizin katkıları ile bulundukları illerinde, bu işi yapan kişilerin sektördeki problemleri ile çözüm önerilerimizi TOBB Otomotiv Sektör Meclisi’nde yapılan tüm toplantı ve çalışmalarda paylaşarak, kamu kurum ve kuruluşları ile görüşerek, sorunların çözülmesi, tüketicinin korunması ile kayıt dışı faaliyetlerin önüne geçilebilmesi ve vergi kayıplarından dolayı devletimizin zarara uğratılmasının önüne geçilebilmesi için yeni yasal düzenlemelere ihtiyaç duyulduğunun yıllardır mücadelesini verdik” dedi.
“Düzenleme, sektör için bir milattır”…
Erkoç, gelinen bu noktada; Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun kapsamında hazırlanan ve otomotiv ticaretine köklü düzenlemeler getiren yönetmelik taslağının hazırlanarak görüş için ilgili kuruluşlara gönderilmesini, “otomotiv sektöründe yeni bir milat” olarak değerlendirdi. Yönetmelik taslağının yürürlüğe girmesiyle birlikte otomotiv ticaretinin sadece bu işle iştigal eden gerçek ve tüzel kişi tacirler tarafından yapılacağını belirten Erkoç, “Yetki belgesi ve satış sertifikasına sahip olmayanlar, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma ve yüz kızartıcı suçlardan hüküm giyen kişiler motorlu araç alım satım işini yapamayacaklar. Otomotiv satış merkezleri ve çalışma ortamlarının metre kareleri gibi kısaca bu sektörde hizmet verenlere ciddi anlamda çeki düzen gelecek” dedi.
Tüketici mağduriyeti bitecek…
Erkoç, düzenleme ile tüketicilerin mağdur olacağı olumsuz durumların önüne geçileceği, araç alacak vatandaşlara güven ve kalite başta olmak üzere birçok avantajlar sağlanacağını anlatarak, şöyle dedi:
“8 yaş ve 250.000 km’ye kadar garanti vereceğiz. Satış öncesi ekspertiz raporu düzenlenmesi zorunlu olacak. Vatandaşlarımız aracını almadan önce, ne kadar süre ile nasıl garanti uygulanacağını ve detaylarını bilerek daha güvenli bir şekilde araçlarına sahip alacaklar. Ekspertiz raporunda yer alması gereken bilgilerden bir veya birden fazlası uygun olmaması durumunda, taşıt kusurlu kabul edilecek. Bu durumda 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında kanununun ayıplı mala ilişkin hükümleri uygulanacak. Ayrıca Otomotiv işi ile uğraşmayan kişiler bir takvim yılı içerisinde 3’den fazla araç satışı yapamayacaklar. Böylelikle kayıt dışı faaliyetlerin önüne geçilmiş olunacak ve vergi kayıplarının da ortadan kalkması sağlanacak bu anlamda da Devletimiz korunmuş olacak.”
“Mesleğin yasal adını biz koydurduk”
Bugüne kadar “galerici” olarak bilinen mesleğin yasal olarak bir adının dahi olmadığını hatırlatan Erkoç, verdikleri mücadele sonucunda Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’la bir tanım getirilmesini sağladıklarını anlattı. Erkoç, MASFED’in Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Mesleki Yeterlilik Kurumu Başkanlığı ile imzaladığı işbirliği protokolünü ile de “Motorlu Araç Alım Satım Sorumlusu” ve “Motorlu Araç Alım Satım Personeli” Ulusal Yeterlilik Hazırlama çalışmalarını başlattıklarını; bu kapsamda mesleğe ilişkin hukuki, mali, teknik, teknolojik, sektörel, işyeri donanımları ve işyerlerinin kurumsal yapılara kavuşturulmasını sağlayacaklarını kaydetti.
Tüm illere de örnek olması ve uygulanması için MASFED’e bağlı il dernek başkanları ile birlikte çalışmaları sürdürdüklerini bildiren Erkoç, şunları kaydetti:
“Hükümetimizin her alanda yapmış olduğu reformlar ve istikrarı sayesinde Türkiye’nin 100. yılında 2023 hedeflerine otomotiv sektörü de ülkemizde ihtisaslaşan, eğitimiyle, teknolojik alanlarda gelişerek ihtiyaçları ve sağladığı istihdamla, hizmetiyle tüketicinin korunması ve ekonomimize sağlayacağı önemli katkılarıyla gelişerek büyümeye devam etmektedir. Taslak Yönetmeliğin düzenlenmesiyle ilgili, Gümrük ve Ticaret Bakanımız Sayın Bülent Tüfenkçi başta olmak üzere birlikte çalıştığımız Bakanlık bürokrat ve çalışanlarına ve işbirliği içerisinde olduğumuz herkese otomotiv sektörü adına teşekkür ederiz.”