Temel ceza kanunlarına uyum amacıyla karayollarının çeşitli kanun maddelerinde değişikliğe gidilmiş, yapılan değişikliklerde resmi gazete de yayımlanmıştır.
8 Şubat 2008 tarih ve 26781 sayılı Resmi Gazete’de, 5728 sayılı Temel Ceza Kanunlarına Uyum Amacıyla Çeşitli Kanunlarda Ve Diğer Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun yayımlanmıştır.
Bahse konu olan Kanunun 516, 517, 518, 519, 520 ve 521 inci maddeleri ile 4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanununda da bir takım değişiklikler yapılmıştır.
Bu kapsamda, 4925 sayılı Karayolu Kanununun
- 28 inci,
- 29 uncu
- 26 ıncı maddesinin (j) bendi
- 30 uncu maddesinin birinci fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.
Kanunun 5 inci, 24 üncü, 26 ıncı, 27 inci ve 31 inci maddelerinde de aşağıda yer alan değişiklikler yapılmıştır.
* 5 inci maddesinin ikinci fıkrasına birinci cümlesinden sonra gelmek üzere aşağıdaki cümle eklenmiştir.
“Ayrıca, karayoluyla yük ve yolcu taşımacılığı faaliyetlerinde kullanılan ticari araçlarda çalışan şoförlerin, sürücü mesleki yeterlilik belgesi almaları zorunludur.”
• 24 üncü maddesinin ikinci fıkrasında yer alan “765 sayılı” ibaresi madde metninden çıkartılmıştır.
• 26 ncı maddesine “5 inci maddesine göre mesleki yeterlilik belgesine sahip olmadan faaliyet gösteren işletmecilere beş yüz Türk Lirası, şoförlere ise ikiyüz Türk Lirası,” ibaresi eklenmiş, diğer maddelerde yer alan para cezaları Yeni Türk Lirası cinsinden yazılmıştır.
• 27 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“MADDE 27- Bu Kanunda yazılı idarİ® yaptırımlara mahallİ® mülkİ® amir karar vermeye yetkilidir.
26 ncı maddeye göre verilen idarİ® para cezaları, bu Kanunda ve yönetmelikte düzenlenen uyarma, geçici durdurma ve iptal gibi idarİ® yaptırımların uygulanmasına engel teşkil etmez.”
• 30 uncu maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Tekrar
MADDE 30- Bu Kanunda belirtilen idarİ® para cezasını gerektiren fiillerin işlendiği tarihten itibaren bir yıl içinde aynı nitelikteki fiili üç defa işlediği tespit edilen gerçek ve tüzel kişilere, işlediği fiillerin cezalarının toplamının on katı idarİ® para cezası verilir ve taşıt şoförünün yurt içi ve yurt dışı taşımalarda sürücü mesleki yeterlilik belgesi ile varsa uluslararası sürücü sertifikası bir yıl süreyle askıya alınır.”
• 31 inci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Yetki belgeleri, taşıt belgeleri veya taşıt kartı üzerinde tahrifat yapan yetki belgesi sahipleri hakkında Türk Ceza Kanununun belgede sahtecilik suçuna ilişkin hükümlerine göre verilecek ceza yarı oranında indirilir.”
Gerçekleştirilen bu düzenlemeler resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |