Türkiye ile Federal Almanya arasında imzalanan iş gücü değişim anlaşması kapsamında ilk kez 1961'de Sirkeci'den Münih'e kalkan tren, TRT Türk'ün 'Almanya Treni' projesiyle 50 yıl sonra yeniden hareket etti. 50 yıl önce Almanya'ya göç eden 40 kişinin de bulunduğu trene binen TBMM Başkanı Çiçek, kondüktör şapkasıyla yolcuları selamladı.
ürkiye ile Federal Almanya arasında imzalanan iş gücü değişim anlaşmasının anısına ilk kez 196'de Sirkeci'den Münih'e giden Almanya Treni, TRT ve Devlet Demiryolları'nın ortaklaşa 'Almanya Treni' projesi kapsamında yeniden hareket etti. Özel olarak hazırlanan ve Almanya'la ilk giden işçilerden 40'ının da hazır bulunduğu trenin hareketinden önce Sirkeci Gar'ında tören düzenlendi. Yolcuları kondüktör şapkasıyla karşılayan TBMM Başkanı Çiçek, trenle yolculuk eden işçilerin 50 yıl aradan sonra hayal ile hayat arasındaki güzergahta yaşanan pek çok acı ve tatlı anıyı yeniden yaşama imkanı bulacağını söyledi. Sanayi devrimini tamamlayan Almanya'nın 20 yüzyılda katıldığı iki savaştan da yenik çıkmasına rağmen kısa zamanda toparlanmayı başarmasındaTürk gurbetçilerin büyük katkısı olduğunu ifade etti.
YOLCULUĞUN BELGESELİ ÇEKİLECEK
Devlet Bakanı Egemen Bağış bugün Almanya'nın ulaştığı refah noktasında Türk işçilerinin alın terinin bulunduğunu söyledi. Bugün Almanya'dan tersine göçün başladığını hatırlatan Bağış, "2010 yılında Türkiye'den Almanya'ya 27 bin Almanya'dan Türkiye'ye ise 35 bin insanımız göç etmiştir' diye konuştu. TRT Genel müdür İbrahim Şahin ise projenin bir belgesele dönüştürüleceğini söyledi. Şahin, "50 yıl önce Sirkeci'den Almanya'ya giden tren hasret götürdü, üzüntüler taşıdı. Aynı zamanda bir sürü şeyi kazandırdı" dedi. Çiçek Belgart'a kadar trendeki misafirlerle birlikte olacak. Bulgaristan'ın Plovdiv, Sırbistan'ın Belgrad, Hırvatistan'ın Zagreb ve Avusturya'nın Salzburg kentlerinden geçecek olan tren, 30 Ekim de Almanya'nın Münih Garı'nda törenle karşılanacak.
Bu kez gülerek gittiler
Almanya treni ile nostoljik yolculuğa çıkan gurbetçiler bu kez sevinç gözyaşlarıyla Almanya'ya gitti. 1961 yılında Almanya'ya giden ilk ekipte yer alan İbrahim Yorgun, "Biz Almanya'da yetimdik. Bizimle ilgili bakanlık bile yoktu. O yıllarda kara trenle Almanya'ya gittik ve yerleştik. uzun zamandır ilk kez Almanya'ya gitmek için trene biniyorum" dedi. Yine Almanya'ya giden ilk işçilerden olan Dursun Selvi ise o günleri, "Trende bin 500 kişiydik. Oraya marangoz olarak gittim. Almanya'da çok acı hatıralarımız oldu. Şimdi 50 yıl sonra ayrı heyecanı yaşıyorum. " şeklinde konuştu.