Türkiye ile Rusya arasında yaşanan gerginliğin iki ülke arasındaki ticarete ve sınır kapılarına sıçraması sonrasında Türk lojistik sektörü Hazar Transit Koridoru'na rotayı çevirdi. Rusya geçişine göre hem daha hızlı hem de daha uygun fiyatlı olan Hazar Transit Koridoru, aynı zamanda Türkiye'nin yeni pazarlara ulaşması noktasında da büyük avantaj sunuyor.
RUSYA BYPASS
Hazar Strateji Enstitüsü (HASEN) tarafından hazırlanan 'Hazar Transit Koridoru' raporuna göre, Avrupa'yı Türkiye üzerinden Çin'e bağlayacak olan güzergah, Türkiye'yi bölgesinde bir lojistik üssü haline getirecek. Türkiye ile Çin arasındaki dış ticaret 24 milyar dolarken, bu rakamın 2020 yılında 100 milyar dolara çıkması bekleniyor. Avrupa ile Çin arasında yapılan ticaret ise 2020'de 800 milyar dolara çıkacak. Hazar geçişi üzerindeki ülkelerin Türkiye'nin Rusya ile sıkıntı yaşanan ticaretine çözüm olabileceğini belirten HASEN Uzmanı Zafer Acar ise "Güney Koridoru'ndan bir malın Çin'den Avrupa'ya ulaşması 25-30 gün sürerken, bu süre Kuzey Koridoru'nda 15 gün, Hazar Transit Koridoru'nda ise 12-13 gün sürüyor. Hazar Transit Koridoru'nun maliyeti de Rusya üzerinden geçen yolun maliyetinin yarısında bile az" dedi.
Hazar Transit Koridoru ile Türkiye'nin Asya ve Avrupa arasındaki ticaretten de kazançlı çıkabileceği belirtilirken, bunun için Türkiye'nin Bakü-Tiflis-Kars hattının kendi tarafında kalan 76 kilometrelik inşaatını bir an önce bitirmesi gerekiyor.
Kaynak: Star Gazete