Geçerli bir egzoz gazı emisyon ölçümü olmayan veya ölçüm yaptırmadan egzoz emisyon pulu alan araç sahipleri yol kenarı denetimlerinde 1.932 TL’ye varan para cezası alabiliyor.
Ülkemizde, ticari araçların her yıl, hususi otomobillerin ise ilk 3 yaş sonunda her 2 yılda bir egzoz gazı emisyon ölçümü yaptırması kanuni bir zorunluluk… Bu ölçümü yaptırmamış araçlar, araç muayenesinden geçemediği gibi, son dönemde ülke genelinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın artan yol kenarı denetimlerinde 1.932 TL’ye varan para cezalarıyla da karşılaşabiliyor.
TÜVTÜRK, araç sahiplerini egzoz gazı emisyon ölçümünün, uzman noktalarda yaptırılması ve ölçüm yaptırmadan pul alınmaması konularında uyarıyor. Bu ölçümün çoğu yerde uzman kişiler ve teknik yeterliliği olan cihazlarla yapılmadığına dikkat çeken TÜVTÜRK, bazı yerlerde, ölçüm yapılmadan egzoz emisyon pulu satın alınabildiğini, ancak birçok araç sahibi için kolaylık olarak görülen bu uygulamaların, yapılan denetimlerde araç sahiplerinin para cezasıyla karşılaşmasına neden olabildiğini de hatırlatıyor.
TÜVTÜRK, araç muayenesinin yapılabilmesi için zorunlu olan ve tüm TÜVTÜRK istasyonlarında uzman personel tarafından, uluslararası standartlarda gerçekleştirilen egzoz gazı emisyon ölçümüyle ilgili 5 önemli noktaya dikkat çekiyor.
- Egzoz gazı emisyon ölçümü neden gerekli?
Egzoz gazı emisyon ölçümü, trafikte seyreden araçların egzoz gazlarının neden olduğu hava kirliliğinin zararlı etkilerinden çevreyi korumak amacıyla, egzoz gazı kirleticilerinin azaltılmasını sağlamak için yapılan ölçümlerdir. Bu ölçüm sonucunda, egzozundan çıkan kirletici miktarı kanunlarla belirlenen seviyenin üzerinde oran araçlar, bu ölçümden kalmaktadır. Ayrıca, egzoz gazı emisyon ölçümleri aracın yakıtı ne kadar verimli tükettiğinin de bir göstergesi olabiliyor.
- Ölçüm için neler gerekli?
Egzoz gazı emisyon ölçümü yapılacak aracın Tescil ve Trafik Belgesi, Motorlu Taşıt Egzoz Emisyon Ruhsatı ve T.C Kimlik Numarasını gösteren nüfus cüzdanı, ehliyet veya pasaportun getirilmesi yeterli. İlk kez egzoz gazı emisyon ölçümü yapılacak araçların sahipleri "Motorlu Araç Gazı Emisyon Ruhsat"ını ilk ölçümde 7 TL bedel ödeyerek satın alabiliyor.
- Aracım egzoz gazı emisyon ölçümünden kaldı. Ne yapmalıyım?
Yapılan kontrollerde, emisyon değerleri belirlenen değerlerden yüksek çıkan araçlar, eksikleri giderilerek, aynı istasyonda ücretsiz ölçüm tekrarı yaptırabiliyor. Bu kapsamda, iki ücretsiz ölçüm tekrarı hakkı sunuluyor.
- Egzoz gazı emisyon ölçümünde nelere dikkat ediliyor?
Ölçüm sırasında egzoz gazı emisyon değerlerinin yönetmelikte belirlenmiş sınırı aşıp aşmadığı kontrol ediliyor. Değerleri belirlenen sınırı aşan araçlara egzoz emisyon pulu ve ruhsatı verilmiyor.
Ayrıca, egzoz gazı emisyon ölçümü’nde, aracın egzoz sistemi üzerinde, sızıntı, delik veya çatlakların bulunmaması, ‘Katalitik Konvertör’lü araçların konvertörlerinin sağlam olması gerekiyor.
- Hangi araçlar egzoz gazı emisyon ölçümünden muaftır?
Tarım ve orman traktörleri, motosiklet ve mopedler ve 1979 model yılı ve öncesi dizel motorlu taşıtlar, hibrit ve elektrikli araçlar ile hidrojen yakıtlı araçlar, Egzoz Gazı Emisyon Ölçüm işleminden muaftırlar.