Kara Ulaştırması Genel Müdürlüğü’nden edinilen bilgiye göre A türü yetki belgeleriyle yapılan taşımacılık faaliyetlerinin kapsam ve kuralları yeniden düzenlendi.
Buna göre:
1 - A1 YETKİ BELGESİ
A1 yetki belgesi kapsamındaki faaliyetler aşağıda belirtilen kapsam ve kurallar çerçevesinde yürütülür.
a) Yapılabilecek taşımalar:
1) Mesafesine bakılmaksızın yurtiçi tarifesiz yolcu taşımacılığı.
2) Kamu kurum/kuruluşlarıyla yapılan bir sözleşmeye dayalı olarak sözleşme yapılan kurum/kuruluş personeline yönelik şehiriçi tarifesiz personel taşımaları.
b) Yapılamayacak taşımalar:
1) Mesafesine bakılmaksızın yurtiçi tarifeli yolcu taşımacılığı.
2) Bu fıkranın (a) bendinin 2’nci alt bendindeki taşımalar hariç şehiriçi taşımalar.
Kurallar:
a) Grup yolcu taşınır.
b) Taşıma sözleşmesi yapılarak taşıma faturası düzenlenir, ayrı ayrı yolcu bileti düzenlenmez.
c) Kalkış ve varış noktaları arasında yolcu indirilip bindirilemez.
ç) Kamu kurum/kuruluşlarıyla yapılan bir sözleşmeye dayalı olarak sözleşme yapılan kurum/kuruluş personeline yönelik şehiriçi ve iliçi tarifesiz personel taşımaları için A1 yetki belgesi alınması zorunlu değildir.
d) Yetki belgesi sahipleri merkezi adresleri dışında şube açabilir. Bu şubeler, bulundukları yerin ticaret siciline tescil edilmek ve yetki belgesine “şube” olarak işletilmek suretiyle yetki belgesi kapsamındaki faaliyetlerde kullanılabilir.
e) Bakanlıkça yetki belgesinde kayıtlı taşıtlar için belirli bir renge boyanma şartı getirilebilir.
Şehiriçi taksilerin durumu:
Büyükşehir Belediyeleri/Belediyeler tarafından yetkilendirilmiş şehiriçi ticari taksilerin yetkilerinin geçerli olduğu belediye sınırlarının dışına çıkmaları aşağıdaki kurallara tabidir. Şehiriçi taksiler;
a) Yetkilendirilmiş oldukları belediye sınırlarından bu sınırların dışındaki herhangi bir noktaya tek yönlü (gidişi dolu-dönüşü boş) olarak,
b) İlgili mevzuata uygun şekilde yetkilendirilmiş şehiriçi taksi uygulaması yapılmayan belediye sınırları içerisinde veya hiçbir belediyenin sınırlarına girmeyen bir yerde bulunan havaalanlarına, tren garlarına, deniz limanlarına veya bu durumdaki havaalanlarından, tren garlarından, deniz limanlarından yapılacak taşımalarda ise; yetkilendirilmiş oldukları belediye sınırlarından/sınırlarına iki yönlü (gidişi dolu/boş-dönüşü dolu/boş) olarak yolcu taşıyabilirler.
2 - A2 YETKİ BELGESİ
A2 yetki belgesi kapsamındaki faaliyetler aşağıda belirtilen kapsam ve kurallar çerçevesinde yürütülür.
Taşımanın kapsamı: A2 yetki belgesiyle sadece uluslararası tarifesiz yolcu taşımacılığı yapılır. Hiçbir şekilde yurtiçi taşımacılık yapılamaz.
Kurallar:
a) Grup yolcu taşınır.
b) Taşıma sözleşmesi yapılarak tek bir taşıma faturası düzenlenir, ayrı ayrı yolcu bileti düzenlenmez. Taşıma faturasının ikinci nüshası ve taşıma sözleşmesinin araçta bulundurulması şarttır. Bunların bulundurulmaması halinde aracın yurtdışına çıkışına izin verilmez.
c) Kalkış ve varış noktaları arasında yolcu indirilip bindirilemez.
ç) Yetki belgesi sahipleri sadece bir adet sınır kapısını kullanabilirler ve belirlenen bu sınır kapısı değiştirilmez.
d) Aralıksız olarak 6 (altı) ay süreyle (geçici durdurma dâhil) faaliyette bulunulmaması halinde ilgilinin yetki belgesi iptal edilir.
e) Yetki belgesi sahipleri, merkezi adreslerinin bulunduğu yerleşim yerlerinde bulunan merkezi adreslerinde veya varsa bu yerlerdeki şube veya acentelerinden sadece birinde yetki belgesi kapsamındaki faaliyetlerde bulunabilirler.
f) Araçların yurtdışına boş çıkışlarına izin verilmez. Ancak, dönüşü boş olabilir.
g) Bakanlıkça yetki belgesinde kayıtlı taşıtlar için belirli bir renge boyanma şartı getirilebilir.
ğ) Yetki belgesi talebinde bulunan kişilerin, Karayolu Taşıma Yönetmeliğinin 13 üncü madde hükümlerinin yanı sıra;
1) Kendilerinin veya ortaklarının ilgili sınır kapısının bulunduğu il sınırları içinde en az bir yıl süreyle ikamet ediyor veya faaliyetini sürdürüyor olması,
2) Yetki belgesi alımı için gerekli belgeleri en geç 30 gün içerisinde tamamlaması şarttır.
3 – A1 VE A2 YETKİ BELGELERİ İÇİN ORTAK KURALLAR
Yetki belgesi sahibi gerçek kişilerin birinci derece yakınlarına, bunların ortağı olduğu tüzel kişiliklere ve bu yetki belgelerine sahip tüzel kişiliklerde ortak olarak bulunan kişilerin ortağı olduğu başka bir tüzel kişiliklere bu yetki belgeleri verilmez.
Kalkış yeri olarak kullanılan merkezi adresi veya şubesinin bulunduğu yerin Karayolu Taşıma Yönetmeliğinin 13 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) veya (ç) bentlerinde yer alan şartlara uygunluğunu belirten ve ilgili belediyeden alınacak yazının Bakanlığa verilmesi zorunludur.
Kalkış yerinin taşıma sözleşmesi yapılan bir kamu kurum/kuruluşuna ait bir yer olması halinde, bu maddenin ikinci fıkrasında belirtilen ilgili belediye yazısı söz konusu sözleşme süresince aranmaz. Ancak bu durumu belgeleyen bir yazının ilgili kamu kurum/kuruluşundan alınarak Bakanlığa verilmesi zorunludur.
4 - GEÇİCİ HÜKÜMLER:
(1) Bir sınır kapısında faaliyet gösteren A2 yetki belgeli firma sayısı yeni bir düzenleme yapılıncaya kadar 12 adetle sınırlandırılmıştır. Ancak bu Genelge’nin yayımlandığı tarihte faaliyette bulunan firma sayısı 12 adedin üzerinde olan sınır kapılarında, faaliyette bulunan firmaların hakları saklı olup; bu kapılar için yeni yetki belgesi düzenlenmez.
(2) A2 yetki belgeli firmalardan yetki belgesi iptal edilenler için; iptal işleminin yürürlüğe girmesinden itibaren otuz gün içinde yeniden yetki belgesi başvurusu yapmaları ve tüm şartları sağlamaları halinde, çalışmış oldukları sınır kapısı için yeni A2 yetki belgesi düzenlenir.
(3) Bu Genelge yürürlüğe girmeden önce tarifeli yolcu taşımacılığı yapmak üzere A1 türü yetki belgesi almış olanlar yetki belgelerinin geçerlilik süresinin sonuna kadar mevcut tarifeli faaliyetlerine devam ederler. Bunlar durumlarını bu Genelge’ye uygun hale getirmeleri halinde yetki belgeleri yenilenir.
(4) 09/07/2009 tarihinden önce bir havaalanı işletmesi ile bir taksi hizmeti tedarikçisi arasında imzalanmış olan bir sözleşme varsa; bu sözleşmeden doğan haklar, sözleşme süresince devam eder.
İlgi genelge yürürlükten kaldırıldı.
Bu genelge, 3348 sayılı Ulaştırma Bakanlığı’nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun 2, 10 ve 35 inci maddeleri ile 4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanununun 5’inci maddesinin 4 üncü fıkrası ile Karayolu Taşıma Yönetmeliğinin 83 üncü maddesi çerçevesinde yürürlüğe konuldu.
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |