Güvenlik önlemleri çerçevesinde yeni AB Gümrük Kanunu’na hükümler d݃¢hil edilmiştir. Bu çerçevede,
- 2009 yılı itibariyle AB üyesi ülkeler tamamıyla bilgisayar ortamında yürütülen ortak bir risk yönetimi uygulamasına geçecek.
- 1 Ocak 2008 tarihinden itibaren Yetkilendirmiş Yükümlüye (Authorised Economic Operator) ilişkin hükümler uygulamaya konulacak.
- 1 Ocak 2009 tarihinden itibaren AB’ye giren ve AB’den çıkan eşya bilgilerinin önceden gümrük idarelerine bildirilmesi zorunluluğu doğacak.
Güvenli ve gerekli koşulları yerine getiren yükümlüler gümrük işlemlerindeki ve/veya güvenlikle ilgili gümrük denetimlerindeki basitleştirmelerden faydalanabilecekler. Yetkilendirilmiş Yükümlü statüsünü kazanan bu kişiler bu statüye sahip olmayan kişilere göre oldukça avantajlı bir konumda olacak, gümrüklerde bekleme süreleri asgari düzeye inecek.
Bir kişinin yetkilendirilmiş yükümlü statüsünü kazanması için aşağıdaki şartları taşıması önem arz etmektedir.
- Gümrük yükümlülüklerinin yerine getirilmesinde ciddi ihlallerde bulunmamak,
- Gümrük kontrollerinin doğru biçimde yapılabilmesine imkan veren ticari ve gerektiğinde taşımaya ilişkin kayıtları düzenli bir şekilde tutma yeterliliğine sahip bulunmak,
- Güçlü bir mali yeterliliğe sahip olduğunu kanıtlamak,
- Duruma göre, uygun emniyet ve güvenlik standartlarına sahip bulunmak,
- AB üyesi ülkelerden birisinde yerleşik olmak.
Yetkilendirilmiş yükümlü statüsüne sahip olanların avantajları;
- Gümrük işlemlerinde daha az belge kontrolü ve fiziki kontrole tabi olmak,
- Kontrol olması durumunda denetimin öncelikli olarak yapılması,
- Denetimin istediği bir yerde yapılması,
- Gümrük Kanununda yer alan basitleştirilmiş usullerden faydalanma hakkının daha kolay elde edilmesi,
- AB sınırlarını geçen eşya için verilen ön beyanlara istinaden daha ileri düzeyde bir fiziksel denetinin öngörülmesi durumunda, beyanı yapan yetkilendirilmiş yükümlü ise yapılacak fiziksel denetimin önceden haber verilmesi,
- Diğer yükümlülere göre daha az bilgi sunarak gümrüklerde beyanda bulunabilmek,
- Dolaylı faydalar
o Daha az hırsızlık ve kayıp,
o Sevkiyatlarda daha az gecikme,
o Daha iyi planlama yapma imk݃¢nı,
o Daha iyi müşteri bağlılığı,
o Daha az güvenlik bağlantılı gecikme,
o Düşük kontrol maliyetleri ve daha fazla işbirliği,
AB ile yürürlükte olan Gümrük Birliği Kararı çerçevesinde de Türkiye kendi gümrük mevzuatını AB gümrük mevzuatı ile hemen hemen uyumlu hale getirmişti. Yukarıda belirtilen uygulamaya geçiş tarihleri AB üyesi olunmaması nedeniyle Türkiye için geçerli olmamakla birlikte, söz konusu mevzuat değişikliklerinin yapılması zorunlu olduğu açıklandı. Bu bakımdan, AB Gümrük Kanunu’nda yer alan güvenlik ve yetkilendirilmiş yükümlüye ilişkin hükümlerin Türk Gümrük Kanununa da aktarılması gerekiyor.
Avrupa Birliği ile ticaret yapan firmaları yakından ilgilendiren Yetkilendirilmiş Yükümlü (AEO) belgesi uygulamasıyla ilgili soruları cevaplamak üzere AB üyesi ülkelerde gümrük yetkilileri görevlendirildiği bildirildi.
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |