Kamyonum
GÜNDEMHABERLERTESLİMAT FOTO GALERİ VİDEO GALERİ YAZARLAR
Menü Arama Facebook Twitter Whatsapp İhbar Hattı
tırsan
English
Pozkrone: Successful as a Krone partner in Poland for 30 years

Pozkrone: Successful as a Krone partner in Poland for 30 years

1 2 3 4 5 6
Dergi
alp özler, yılnak,
25 Şubat 2011 Cuma - 16:41

ALDIĞINIZ BELGELER YAPMAK İSTEDİĞİNİZ İŞLERE UYGUN MU?

Taşımacılar olarak siz hangi belgeye sahip olmanız gerektiğini ve bu belgeler için aranan şartları biliyor musunuz? Eğer bu konuda yeterli bilgiye sahip değilseniz ve bu konuda sorun yaşamamak adına bu yazımızda özellikle eşya taşımacılığı için gerekli olan yetki belgeleri konusunda aşağıdaki bilgiler sizler için faydalı olacaktır.

ALDIĞINIZ BELGELER YAPMAK İSTEDİĞİNİZ İŞLERE UYGUN MU?
 
Bildiğiniz üzere gerçek veya tüzel kişilerin taşımacılık, acentelik, taşıma işleri komisyonculuğu, nakliyat ambarı işletmeciliği, kargo işletmeciliği, lojistik işletmeciliği, taşıma işleri organizatörlüğü, dağıtım işleri, terminal işletmeciliği, oto kiralama işletmeciliği ve benzeri faaliyetleri yapabilmeleri için Ulaştırma Bakanlığı’ ndan “Yetki Belgesi” alınması zorunlu ve bu belgelere sahip olmadan taşımacılık yapanların canı yapılan denetimlerde maruz kaldıkları cezalar nedeniyle epey yanıyor.
 
Taşımacılar olarak siz hangi belgeye sahip olmanız gerektiğini ve bu belgeler için aranan şartları biliyor musunuz? Eğer bu konuda yeterli bilgiye sahip değilseniz ve bu konuda sorun yaşamamak adına bu yazımızda özellikle eşya taşımacılığı için gerekli olan yetki belgeleri konusunda aşağıdaki bilgiler sizler için faydalı olacaktır.
 
C Yetki Belgesi: Ticari amaçla uluslararası eşya taşımacılığı yapacak gerçek ve tüzel kişilere verilir. Bakanlıkça verilen C yetki belgelerinin süresi beş yıldır. C Yetki Belgesi taşımanın şekline göre üçe ayrılıyor.
 
C1 Yetki Belgesi: Yetki belgesi sahibinin kendi adına ticari olarak kayıt ve tescil edilmiş taşıt veya taşıtlarla, sadece kendi esas iştigal konusu ile ilgili eşya taşımacılığı yapacak ve ticari maksatla taşımacılık yapmayacaklara verilir. C1 yetki belgesi için başvuranların, ticari veya hususi olarak kayıt ve tescil edilmiş en az 1 adet eşya taşımaya mahsus özmal taşıta sahip olmaları şarttır. C1 Yetki Belgesi ücreti 2010 yılı için 6.613 TL olarak belirlenmiştir.
 
C2 Yetki Belgesi: Belirli bir zaman tarifesine göre ve/veya belirli bir zaman tarifesine uymaksızın eşya durumuna göre sefer düzenleyerek taşıma yapacaklara verilir. C2 yetki belgesi için başvuranların,  ticari olarak kayıt ve tescil edilmiş eşya taşımaya mahsus en az 10 birim özmal taşıt ile toplam 300 ton taşıma kapasitesine ve 100.000 Türk Lirası sermaye veya işletme sermayesine sahip olmaları şarttır. C2 Yetki Belgesi ücreti 2010 yılı için 52.908 TL olarak belirlenmiştir.
 
C3 Yetki Belgesi: Ev ve büro eşyası taşıması yapacaklara verilir. C3 yetki belgesi için başvuranların,  ticari olarak kayıt ve tescil edilmiş eşya taşımaya mahsus en az 3 birim özmal taşıt ile toplam 50 ton taşıma kapasitesine ve 25.000 Türk Lirası sermaye veya işletme sermayesine sahip olmaları şarttır. C3 Yetki Belgesi ücreti 2010 yılı için 13.226 TL olarak belirlenmiştir.
 
K Yetki Belgesi: Ticari amaçla yurtiçi eşya taşımacılığı yapacak gerçek ve tüzel kişilere verilir. Bakanlıkça verilen K yetki belgelerinin süresi beş yıldır. K Yetki Belgesi taşımanın şekline göre üç çeşittir.
 
K1 Yetki Belgesi: Belirli bir zaman tarifesine göre ve/veya belirli bir zaman tarifesi         ne uymaksızın eşya taşımacılığı yapacaklara verilir. K1 yetki belgesi için başvuran gerçek kişilerin, ticari olarak kayıt ve tescil edilmiş eşya taşımaya mahsus özmal taşıtlarla en az 25 ton taşıma kapasitesine ve 10.000 Türk Lirası sermaye veya işletme sermayesine sahip olmaları şarttır. K1 yetki belgesi için başvuran kooperatifler dahil tüzel kişilerin, ticari olarak kayıt ve tescil edilmiş eşya taşımaya mahsus özmal taşıtlarla en az 75 ton taşıma kapasitesine ve 10.000 Türk Lirası sermaye veya işletme sermayesine sahip olmaları şarttır. K1 Yetki Belgesi ücreti 2010 yılı için 13.226 TL olarak belirlenmiştir.
 
K2 Yetki Belgesi: Taşımacının kendi adına ticari olarak kayıt ve tescil edilmiş taşıt veya taşıtlarla, sadece kendi esas iştigal konusu ile ilgili eşya taşımacılığı yapacak ve ticari maksatla taşımacılık yapmayacaklara verilir. K2 yetki belgesi için başvuranların, ticari veya hususi olarak kayıt ve tescil edilmiş en az 1 adet eşya taşımaya mahsus özmal taşıta sahip olmaları şarttır. K2 Yetki Belgesi ücreti 2010 yılı için 6.613 TL olarak belirlenmiştir.
 
K3 Yetki Belgesi: Ev ve büro eşyası taşımacılığı yapacaklara verilir. K3 yetki belgesi için başvuranların, ticari olarak kayıt ve tescil edilmiş eşya taşımaya mahsus özmal taşıtlarla en az 30 ton taşıma kapasitesine ve 5.000 Türk Lirası sermaye veya işletme sermayesine sahip olmaları şarttır. K3 Yetki Belgesi ücreti 2010 yılı için 6.613 TL olarak belirlenmiştir.
 
L Yetki Belgesi: Ticari amaçla lojistik işletmeciliği yapacak gerçek ve tüzel kişilere verilir. Bakanlıkça verilen L yetki belgelerinin süresi beş yıldır. L Yetki Belgesi’ nin taşımanın şekline göre iki türü var.
 
L1 Yetki Belgesi: Yurtiçi lojistik işletmeciliği yapacaklara verilir. L1 yetki belgesi için başvuranların; ticari olarak kayıt ve tescil edilmiş eşya taşımaya mahsus özmal taşıtlarla en az 100 ton taşıma kapasitesine, merkezinde veya merkezinin bulunduğu il sınırları içinde şube olarak tescil edilmiş bu işe elverişli, en az 1.000 m2’lik kapalı ve/veya açık alana sahip ve yükleme, boşaltma, depolama, istifleme, paketleme, tasnif, etiketleme, satış veya pazarlama, sipariş planlaması, dağıtım, nakliye gibi hizmetlere elverişli yapı ve donanımda, trafiği engellemeyen ve eşya taşımaya mahsus taşıtların yanaşıp yükleme, boşaltma yapabileceği bağımsız bir taşınmazın kullanım hakkına, her bir şube için (2) numaralı alt bentte belirtilen nitelikleri haiz 200 m2’lik kapalı ve/veya açık alana sahip bir taşınmazın kullanım hakkına, 150.000 Türk Lirası sermaye veya işletme sermayesine sahip olmaları şarttır. L1 Yetki Belgesi ücreti 2010 yılı için 132.275 TL olarak belirlenmiştir.
 
L2 Yetki Belgesi: Uluslararası lojistik işletmeciliği yapacaklara verilir.L2 yetki belgesi için başvuranların; ticari olarak kayıt ve tescil edilmiş eşya taşımaya mahsus özmal taşıtlarla en az 150 ton taşıma kapasitesine, merkezinde veya merkezinin bulunduğu il sınırları içinde şube olarak tescil edilmiş bu işe elverişli, en az 2.000 m2’lik kapalı ve/veya açık alanı haiz ve yükleme, boşaltma, depolama, istifleme, paketleme, tasnif, etiketleme, satış veya pazarlama, sipariş planlaması, dağıtım, nakliye gibi hizmetlere elverişli yapı ve donanımda, trafiği engellemeyen ve eşya taşımaya mahsus taşıtların yanaşıp yükleme, boşaltma yapabileceği bağımsız bir taşınmazın kullanım hakkına,her bir şube için (2) numaralı alt bentte belirtilen nitelikleri haiz 200 m2’lik kapalı ve/veya açık alanı haiz bir taşınmazın kullanım hakkına, 300.000 Türk Lirası sermaye veya işletme sermayesine,sahip olmaları şarttır. L2 Yetki Belgesi ücreti 2010 yılı için 264.551 TL olarak belirlenmiştir.
 
R Yetki Belgesi: Ticari amaçla yurtiçi ve uluslararasında taşıma işleri organizatörlüğü yapacak tüzel kişilere verilir. Bakanlıkça verilen R yetki belgelerinin süresi beş yıldır.
R Yetki Belgesi taşımanın şekline göre iki türü vardır.
 
R1 Yetki Belgesi: Yurtiçi taşıma işleri organizatörlüğü yapacaklara verilir. R1 yetki belgesi için başvuranların en az 150.000 Türk Lirası sermaye veya işletme sermayesi ile bu işe elverişli bağımsız bir büronun kullanım hakkına sahip olmaları şarttır. R1 Yetki Belgesi ücreti 2010 yılı için 198.414 TL olarak belirlenmiştir.
 
R2 Yetki Belgesi: Uluslararası taşıma işleri organizatörlüğü yapacaklara verilir.R2 yetki belgesi için başvuranların en az 300.000 Türk Lirası sermaye veya işletme sermayesi ile bu işe elverişli bağımsız bir büronun kullanım hakkına sahip olmaları şarttır. R2 Yetki Belgesi ücreti 2010 yılı için 264.551 TL olarak belirlenmiştir.
 
İŞVERENLER DİKKAT!
Almak istediğiniz hizmet ne tür özellikler taşıyorsa; nakliye ve bunun yanında depolama varsa o işin niteliğine göre “Yetki Belgesi” almış kişi ya da kuruluşa iş vermelisiniz.
Yapılacak işin mahiyeti, alınan hizmetin türünü ve bu hizmeti verecek kişi ya da kuruluşun sahip olduğu yetki belgelerinin içeriğini belirliyor unutmayın. Yetki belgelerinin ücretleri bu nedenle birbirine göre farklılık gösteriyor. Yani K1 Yetki Belgesi için belirlenen ücret 13.226 TL iken L1 Yetki Belgesi için belirlenen ücretin 132.275 TL olması yapılacak işin içeriğinin belirlenenmiş olması ve bunun dışındaki işleri yapma konusunda yetki verilmediğini gösterir. Bu açıdan taşımacılık işlerinizi yaptırırken işin mahiyetine göre doğru yetki belgesine sahip kişi ya da kuruluşlarla çalışmak sizlerin dikkat etmesi gereken konuların başında geliyor.

 
MAN Türkiye’den Ankara’ya Dev Yatırım
 
ACENTELİK YA DA KOMİSYONCULUK YAPACAKLARDA HANGİ TÜR YETKİ BELGELERİ ARANIR?
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Misafir 11 Nisan 2011 Pazartesi 19:07

belgelerimizi aldık fakat piyasada halen belgesiz çalışan araçlar var.haksız rekabetler devam ediyor.bu işin sonu ne olucak diye bekliyoruz.

Yorumu oyla      13      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Nuray PEKCAN
Nuray PEKCAN
Bunu Yazmayacaktım!
seyit usta, römort, treyler, üst yapı,
scania
YAZARLAR
Kamyonum TV
ÇOK OKUNANLAR
Güzeller
FACEBOOK'TA KAMYONUM
ANKET
Uluslararası taşımalarda karşılaştığınız en büyük sorunlar nelerdir?
 
Kamyonum Künye İletişim Abonelik ve Reklam Sitene Ekle
GüncelEkonomiİhaleGündemHaberlerTeslimatDeniz TaşımacılığıLojistikEnglish
Ağır Vasıtalarda Yeni ModellerHafif Ticarilerde Yeni ModellerÖzel Tasarım AraçlarModifiye KamyonlarTreyler GaleriÜstyapı GaleriOtobüslerde Yeni ModellerKamyon MagazinGüzeller
Yeni Araç TanıtımlarıTest Sürüşleri - KamyonTest Sürüşleri - Hafif TicariKamyon YarışlarıMonster Truck YarışlarıKamyon SimülatörleriOtobüs SimülatörleriYeni TeknolojilerKamyon Magazin
haberler treylerkamyonumdikkatkamyonculkwsrcnewsşoför