Akaryakıt sektörünün sorunlarının masaya yatırıldığı çalıştaya; TOBB Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Faik Yavuz, EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz ve TOBB Türkiye Petrol ve Petrol Üyesi Sanayi Meclisi Başkanı Ahmet Erdem, TSE Başkanı Prof. Dr. Adem Şahin ve Rekabet Kurumu Başkanı Prof. Dr. Ömer Torlak da katıldı.
TOBB Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Faik Yavuz burada yaptığı konuşmada, Türkiye ekonomisinin zor bir dönemden geçtiğine işaret ederken, “Hazine ve Maliye Bakanımız Sayın Berat Albayrak’ın açıkladığı Yeni Ekonomi Programı’na göre önümüzdeki dönemde Türkiye ekonomisi daha yavaş büyüyecek. 2017’de yüzde 7,4 olan büyüme hızı, 2018’de yüzde 3,8, 2019’da ise yüzde 2,3 olacak. Potansiyel büyüme hızımız olan yüzde 5 seviyesini ise 2021’de yakalayacağız. Yeni Ekonomi Programı’nda enflasyonda ise artış öngörülüyor. 2018 yılında yüzde 20’nin üzerinde gerçekleşeceği tahmin edilen enflasyonun, 2020’den itibaren tek hanelere gerilemesi bekleniyor” dedi. Dünya piyasalarında petrol fiyatlarının yeniden 3 haneli seviyelere çıkacağı endişesinin hakim olduğuna dikkat çeken Yavuz, yüksek enflasyon, düşük büyüme ve artan petrol fiyatlarının kaçınılmaz olarak tüm sektörleri olumsuz etkileyeceğini bildirdi. Özellikle de iç piyasa odaklı sektörlerin ekonomideki yavaşlamayı derinden hissedeceğini anlatan Faik Yavuz şöyle konuştu.
“Akaryakıt sektörü de iç piyasa odaklı çalışan önemli sektörlerimizden. Sektör cirosu, yatırım büyüklüğü, istihdam seviyesi ve vergi gelirlerine yaptığı katkı dikkate alındığında akaryakıt sektörünün sağlıklı gelişiminin Türkiye’nin iktisadi geleceği için son derece kritik olduğunu söyleyebiliriz. Sektördeki işletmelerimizin bugünleri geride bırakıp ticaretlerine ve istihdam sağlamaya devam edebilmeleri için kamunun desteği bugün her zamankinden daha fazla gerekli. Kamu desteği denilince akla ilk olarak mali teşvikler geliyor. Mali teşvikler tabi ki çok önemli ama ondan daha önemlisi iş ve yatırım ortamındaki aksaklıkların giderilmesidir.
Bugünkü çalıştayımızın amacı kamunun akaryakıt sektörünün rekabet gücünü arttırmak için atabileceği adımları belirlemektir. Bu önerileri ne kamu ne de özel sektör tek başına geliştiremez. Kamunun özel sektörün sahada karşılaştığı engellere, özel sektörün ise kamunun önceliklerine tam anlamıyla hakim olması mümkün değil. Bu nedenle, etkili ve uygulanabilir öneriler geliştirmek için kamunun ve özel sektörün bir arada çalışmasına ihtiyaç var.”
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |