Kamyonum
GÜNDEMHABERLERTESLİMAT FOTO GALERİ VİDEO GALERİ YAZARLAR
Menü Arama Facebook Twitter Whatsapp İhbar Hattı
kamyoon, nakliye, taşımacılık
has, hastreyler, hasdorse, hastrailer, kamyon, kamyonet
English
Volvo FH Aero The Most Ambitious On The Roads

Volvo FH Aero The Most Ambitious On The Roads

1 2 3 4 5 6
Dergi
alp özler, yılnak,
17 Kasım 2014 Pazartesi - 18:11

Allison Donanımlı Otobüsler, Rusya Yollarında Test Edildi

Moskova ve St.Petersburg bölgelerindeki otobüs filosu uzmanları, Allison tam otomatik şanzıman donanımlı yeni PAZ 3204 otobüsleri ve işletim maliyetlerini test ederek sürüş deneyimlerini paylaştı.

Allison Donanımlı Otobüsler, Rusya Yollarında Test Edildi

Rusya’da çok sayıda otobüs işletmesi filolarını yenilediğinden, şehir sokaklarında sıkça Allison 2100 Serisi tam otomatik şanzıman donanımlı PAZ 3204 otobüsler görülüyor. Moskova’nın en büyük toplu taşımacılık şirketlerinden birinde gerçekleştirilen testler, Allison donanımlı PAZ otobüslerin daha az bakım gerekliliği ve düşük işletim maliyetleri ile pek çok avantaj sunduğunu ortaya koyuyor.

1995 yılında 21 numaralı Taksi Filosu İşletmesi’nin bir parçası olarak kurulan Ochakovo Taşımacılık Şirketi, 16 farklı şehir güzergahında Mercedes-Benz Sprinter ve Citroen Jumper minibüsleri ile hizmet sunuyordu. 2011 yılında manüel PAZ 3204 şehir içi otobüs satın alan Ochakovo, geçen yıl ise işletim testi amacıyla sekiz adet Allison donanımlı tam otomatik otobüsleri filosuna kattı.

Ochakovo Başmühendisi Alexander Kudinev, test sürüşleriyle ilgili yaptığı açıklamada: “Son 12 aydır Allison tam otomatik şanzıman donanımlı PAZ 3204 otobüsler üstün avantajlarını ortaya koyuyor. Günde ortalama 240 km yol kateden ve yaklaşık 21 km/h hız ile çalışan otobüsler, fabrika testleri sırasında olamayacak zorlu koşullarda performans gösteriyor. Söz konusu otobüsler, sabah saat 05:00’dan gece 23:00’a kadar tam kapasitede,  hem sıcak hem de soğuk hava koşullarında sabit ivme/yavaşlama çevrimlerine dayalı olarak ve trafiğin yoğun olduğu şehir güzergahlarında faaliyet gösteriyor,” diyor.

Allison mühendisleri de bahsi geçen çalışma koşullarına yönelik optimum verimliliğin elde edilebilmesi için otobüs filosu teknisyenlerinin şanzımanları kalibre etmelerine yardımcı olmuşlardır. 

Alexander Kudinev göre, “Tam otomatik şanzımanlar, bakım, debriyaj parçalarının değişimi, onarım ve arıza süreleri gibi parametreler göz önünde bulundurulduğunda %100 daha iyi bir alternatif. Tam otomatik şanzımanların insan hatalarından kaynaklanan arıza ihtimallerini en aza indirgediği gerçeği de unutulmamalıdır. Bu bağlamda sürücü, Allison şanzımana zarar verememekte ve motora aşırı derecede yüklenememektedir.” 
Kudinev açıklamasında; “Arıza süresindeki her bir saat, maliyet anlamına geliyor. Yedek parçalar mevcut ise manüel bir otobüsün hidrolik tahrik mekanizması ile debriyaj aksamının değiştirilmesi 2-3 saat sürüyor. Tam otomatik şanzımanlarda ise bu tür olası sorunlar söz
 
konusu değil; havalı–hidrolik debriyaj desteği ve mekanik debriyaj bulunmadığından ekstra bir çalışma yapılmasına da gerek kalmıyor. Ayrıca tam otomatik şanzıman donanımlı otobüslerde fren değişimlerinin nadir olarak gerçekleştirildiği sonucuna da ulaştık,” diyor.
Allison tam otomatik şanzıman, motor freni bakımından bir diğer fark yaratıcı avantaj sunuyor. Kudinev bu konuyla ilgili olarak; “Egzoz manifoldunu devre dışı bırakan motor freninin kullanılması daha etkili bir frenleme performansına olanak tanıyor. Şanzıman, sıralı bir biçimde vitesi altıdan bire alıyor ve bu uygulama kış aylarında özellikle buzlu yollarda avantaj sağlıyor. Manüel şanzımanlarda, motor freninin bu şekilde kullanılması mümkün olmuyor,” diyor.
Tam otomatik şanzıman donanımlı otobüsler, yolcular için üstün güvenlik ve konfor sunuyor. Sürücü, debriyaja basma ve sürekli vites değiştirme gerekliliği olmaksızın tamamen yola odaklanabiliyor. Ayrıca çok daha az sarsıntı yaşanıyor ve frenleme daha yumuşak bir biçimde yapılabiliyor. Ancak manüel bir otobüsü kullanan sürücünün, vardiyası boyunca çok yorucu bir şekilde defalarca debriyaja basarak vites değiştirmesi gerekiyor.

Ochakovo’nun Genel Müdürü Alexey Pronkin açıklamasında: “Sürücüler, Allison şanzımanlar ile donatılan otobüsleri tercih ediyor. Otomatik şanzımanlı bir otobüs satın alındığında, manüel otobüsleri kullanan sürücüler yeni otobüslere geçmek için can atıyor. Özellikle ayakta giden yolcular bu konforun tadını çıkarıyor,” diyerek bu konunun altını çiziyor.

Allison donanımlı PAZ 3204 otobüslerin üstün performansını kanıtlayan bir diğer faktör ise St. Petersburg Ulaşım Şirketi (PTK) tarafından 40’dan fazla güzergahın kullanılıyor olmasıdır. 2005 yılında kurulan ve kuzeybatı Rusya’nın en büyük yolcu taşıma şirketlerinden biri olan PTK 35 farklı şehirde, beş şehir içi güzergahta ve bir uluslararası yolda faaliyet gösteriyor.

PTK, geçmiş olumlu deneyimleri nedeniyle yine Allison donanımlı PAZ 3204 otobüslerin alımını gerçekleştirdi. Alım yapılmadan önce performans ve işletim maliyeti gibi parametrelerin değerlendirilebilmesi amacıyla otobüsler, trafiğin genellikle yoğun ve sıkışık olduğu 15.3 km uzunluğundaki hatta test edildi. Her otobüs ortalama olarak vardiya başına 16 sefer gerçekleştirdi ve yolcu indirmek amacıyla 42’den fazla dur-kalk yaptı.
PTK Başmühendis’i Maxim Radziyevsky açıklamasında: “300 otobüslük PAZ filosu ile manüel şanzımanlı PAZ 3204 otobüslerinin işletimi konusunda tecrübemiz var. Toplamda 2.5 yıldan fazla çalışma süresinde yaklaşık 55.634.000 km yol alınırken, otobüs başına ortalama 249.820 km düşmektedir. Manüel otobüslerde, şanzıman yağının her 200.000 km’de bir değiştirilmesi ve çeşitli onarımların yapılması gerektirmektedir. En sık karşılaştıkları sorun ise
 
tahrik mekanizmasında, debriyaj ana silindirinde ve hidrolik destek aksamında gözlemlenen arızalardır. Debriyaj değişimi ise 2.5 saat sürmektedir,”  diyor.
Allison 2100 Serisi şanzımanlar ile donatılan PAZ 3204 otobüslerinin test edilmesi sırasında şanzıman onarımlarına nedeniyle herhangi bir maliyet söz konusu olmadı. Test süresi boyunca (120.000 km) otomatik otobüslere yönelik bakım maliyetleri, yalnızca iki filtre ve tek seferlik yağ değişimini içeren düzenli bakımlar yapıldı. Manüel şanzımana ilişkin bakım maliyeti, Allison tam otomatik şanzımana kıyasla 4.6 kat daha yüksek olmaktadır. (manüel şanzımanlar için kilometre başına 0.28 ruble / 0.015 TL; Allison şanzımanlar için yalnızca 0.06 ruble / 0.003 TL). 

Radziyevsky, PTK’nın test sürüşleri sonrasında elde edilen verilerden gayet memnun olduğunu belirterek: “Gelecekte de filomuz için yalnızca Allison tam otomatik şanzımanlar ile donatılmış PAZ otobüslerin alımını yapmayı planlıyoruz,” diyor.
Allison 2100 Serisi tam otomatik şanzımanlar ile donatılan farklı filolardaki PAZ 3204 otobüslerinin işletim testleri tamamen aynı olumlu sonuçları vermiştir: sürücü ve yolcu için yüksek konfor, daha üstün güvenlik, daha kısa arıza süresi ve daha az onarım ve bakım maliyeti. Allison’ın teknik uzmanları tarafından sunulacak destek ve diğer avantjlar, Allison donanımlı PAZ 3204 otobüslerini Rusya’da ve dünya çapında faaliyet gösteren modern ulaşım şirketleri için ideal bir seçenek haline getiriyor. 

 
​116'ncı Sayımız Çıktı!
 
​Kartingde Şampiyonlar Belirlendi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
​116'ncı Sayımız Çıktı!
Dergimiz 116'ıncı sayısı Kasım ayında da zengin içeriği ile okuyucularıyla buluşuyor..
Özgözde Stralis Teslimatlarını Sürdürüyor
Iveco’nun yetkili satıcılarından Özgözde Otomotiv Ankara Yeni Star Nakliyat’a ...
Ford’un Geleneksel “Ücretsiz Kış Kontrolü” Kampanyası Başladı
Ford’un geleneksel “Ücretsiz Kış Kontrolü” kampanyası başladı. Yılsonuna ...
 
Kamyonum Dergisi Artık issuu.com'da
Kamyonum Dergisi'nin dijital versiyonuna sitemizden ulaşabileceğiniz gibi ...
Mevzuatları Takip Edelim!
Taşımacılık 2003 yılından beridir bildiğiniz gibi önemli bazı şartlar ...
Shell Türkiye’nin Yol Emniyeti Çalışmalarında Büyük Başarı
Shell, 13 Kasım 2014’te hizmet aldığı lojistik şirketleri ve tedarikçileri ...
 
Serin, Yeni geliştirdiği Huckepack modeli ile LogiTrans fuarında
Serin Treyler son dönemde artan karayolu maliyeti, ülkelerin uyguladıkları ...
Ford Trucks’tan Erzurum’a yeni yatırım
Ford Otosan’ın ağır ticari araç pazarında hizmet kalitesini ve müşteri ...
Hankook Lastikleri Yelpazesini Geliştiriyor
Hankook AH11 ve DH05+ tipi orta ağırlıklı yük taşıma kamyonu lastikleri ...
 
Nuray PEKCAN
Nuray PEKCAN
Pazar
seyit usta, römort, treyler, üst yapı,
YAZARLAR
Kamyonum TV
ÇOK OKUNANLAR
Güzeller
FACEBOOK'TA KAMYONUM
ANKET
Uluslararası taşımalarda karşılaştığınız en büyük sorunlar nelerdir?
 
Kamyonum Künye İletişim Abonelik ve Reklam Sitene Ekle
GüncelEkonomiİhaleGündemHaberlerTeslimatDeniz TaşımacılığıLojistikEnglish
Ağır Vasıtalarda Yeni ModellerHafif Ticarilerde Yeni ModellerÖzel Tasarım AraçlarModifiye KamyonlarTreyler GaleriÜstyapı GaleriOtobüslerde Yeni ModellerKamyon MagazinGüzeller
Yeni Araç TanıtımlarıTest Sürüşleri - KamyonTest Sürüşleri - Hafif TicariKamyon YarışlarıMonster Truck YarışlarıKamyon SimülatörleriOtobüs SimülatörleriYeni TeknolojilerKamyon Magazin
kamyoncutürkiyekamyonumtreylertrucksondakikafahrerlkwbus