Türkiye’de son 10 yılda kamu kuruluşlarının yaptığı araç kiralamalarıyla gündeme gelen operasyonel araç kiralama sistemi, özel sektörün de yönelimiyle istikrarlı bir büyüme trendine girdi.
Kiralama sisteminin araç sahibi olmaya göre daha ekonomik olduğunu dile getiren UZL Filo Yönetim Kurulu Başkanı Oğuz Pala, yıllık ortalama yüzde 15’lik büyüme hızını yakalayan Türkiye operasyonel araç kiralama sektörünün aktif büyüklüğünün 12 milyar lirayı aştığını söyledi. Araç kiralama sisteminin ekonomik açıdan sağladığı kolaylıkların yanı sıra firmaların sadece işlerine yoğunlaşmasını sağlayarak verimlerinin de artmasına katkı sağladığını aktaran Oğuz Pala, “Yüksek vergiler, hırsızlık riski, bakım, kazalar, kasko bedeli, başlangıçta toplu para ödem zorunluluğu, şoförlü araçlarda sigorta-maaş-izin gibi sorunları dikkate alındığında satın almaya göre araç kiralama sistemi çok daha avantajlı” dedi.
Kiralamada lüks araç tercihi yüzde 30’a ulaştı
Tüketici alışkanlıklarının sürekli değiştiğini ve geliştiğini aktaran Oğuz Pala, lüks sınıfı araçlara olan ilginin de her geçen gün arttığını dile getirdi. Otomatik vitesli kiralık araç taleplerinin de yüzde 40 seviyesine yükseldiğini belirten Pala “Lüks araç talepleri de yüzde 30’a yükseldi. Bunun en temel nedeni; müşterinin kendisi alsa daha pahalıya gelecek olan bir hizmeti ucuza getirmesi, konfor isteği ve elinde kalan kaynağı başka alanlara aktarabilmesidir. Bir işletme sahibi, araç satın alma durumunda büyük paralar bağlayacağı araç parkını, daha ucuza ve üst segmentten oluşturduğu için operasyonel kiralama sistemine yöneliyor” şeklinde konuştu.