Araç muayene gecikme indirimi muayenesiz araç sayısını azalttı
Motorlu Taşıt Vergisi, Trafik Para Cezası yapılandırması için son başvuru tarihi 1 Aralık 2014.
Araç muayene gecikmelerinin indirimli ödenebileceği son tarih 31 Aralık 2014.
TÜVTÜRK’ün, 2014 yılının Ocak-Ekim döneminde gerçekleştirdiği araç muayene hizmetiyle ilgili istatistiklere göre, 10 aylık periyotta, 6 milyon 144 bin 863 adedi periyodik muayene, 26 bin 703’ü yola elverişlilik olmak üzere 6 milyon 171 bin 566 adet araca muayene hizmeti verildi. Aynı dönemde 2 milyon 26 bin 483 aracın da Egzoz Gazı Emisyon Ölçümünü gerçekleştirdi. İlk 10 ayda, ücretsiz muayene tekrarları ve tespitlerle birlikte toplam muayene rakamı 12 milyon 558 bin 171 adet olarak gerçekleşti.
2 milyon araç trafikte güvenli hale getirildi
2014 yılının ilk 10 ayında muayenesi gerçekleştirilen 6 milyon 144 bin adet aracın yüzde 31.89’una karşılık gelen 1 milyon 959 bin adedi, ‘Ağır Kusurlu’ olarak, 157 bin 822 adediyse (yüzde 2,57) ‘Emniyetsiz’ olarak muayeneden geçemedi. 3 milyon 900 bin adet aracın ‘Hafif Kusurlu’ olarak muayeneden geçtiği dönemde 110 bin 877 araç ise ‘Kusursuz’ olarak muayenesini tamamladı.
Bu rakamlara göre, Ocak-Ekim döneminde muayene yaptıran araçların yüzde 34’üne karşılık gelen 2 milyon 117 bin 435 adet araç, Emniyetsiz ve Ağır kusurlu olarak ilk muayenelerinden kaldı. Bu araçların yüzde 98,35’i kusurlarını gidererek ‘Muayene Tekrarı’na geldi ve muayeneden geçtiler. Böylelikle 2 milyon araç trafikte daha güvenli hale getirildi.
En çok muayeneden kalma nedenleri ise, fren tertibatı, aydınlatma sistemleri ve hareketli aksamlardaki sorunlar oldu.
Gecikme cezaları indirimi avantajı kullanıldı, uzun süredir muayenesi olmayan 200 bin araç geldi
Paylaşılan verilerde, kamuoyunda Torba Yasa olarak bilinen 6552 sayılı kanun düzenlemesiyle araç muayenesi gecikme cezalarına tanınan indirim imkanının, yasanın yürürlüğe girmesini takip eden dönemde etkili olduğu görüldü.
Yasanın devreye girmesi sonrasında Ekim sonuna kadar gecikme bedellerini indirimli oranlar üzerinden ödeyen araç sahibi sayısı 700 bin oldu.
Yasanın özellikle uzun süredir gecikmiş olan araçlar için önemli olduğunun altının çizildiği açıklamada bu araçlara yönelik bilgiler de paylaşıldı:
Yasa sonrasındaki 1.5 aylık dönemde 6 ay ve sonrası gecikme ile muayene edilen araç sayısı 200 bin; bunların içinde 1 yıl ve sonrası geciken araç sayısı ise 156 bin olarak tespit edildi. Bu rakamlar 6 ay ve daha fazla süredir muayenesiz olan araçların muayenelerinde 2 kat, 1 yıl ve daha fazla süredir muayenesiz olan araçlardaysa 3 kat artışa işaret ediyor...
Kemal Ören: “Yasadan en çok traktör sahipleri yararlandı, 4 kat fazla traktör muayene edildi”
Yasanın devreye girmesiyle özellikle traktör, binek araç ve motosiklet sahiplerinin tanınan bu imkanı kullandığını belirten TÜVTÜRK Genel Müdürü Kemal Ören “Yasadan en çok traktör sahipleri yararlandı. Gecikme indirimi sonrası 6 ay gecikme ve üzeri bir süre gecikmeyle muayeneye gelen araçların yüzde 35’ini traktörler oluşturdu. Yasanın yürürlüğe girmesinden sonraki 1.5 aylık dönemde muayeneye gelen 90 bin traktörün yüzde 95’i gecikme indiriminden faydalananlardan oluştu” dedi.
Bir ayda gerçekleştirilen ortalama traktör muayene rakamının 4’e katlandığına dikkat çeken Kemal Ören, “Ancak muayeneye gelmeyen araç sayısı hala önemli boyutlarda. 900 bine yakın traktör ve bundan fazla adette motosikletin muayenesi bulunmuyor. Bu nedenle araçlarını hala muayeneye getirmemiş araç sahiplerine gecikme indirimi avantajını kullanarak muayenelerini yaptırmaları konusunda tekrar bir hatırlatma yapmak istiyoruz. Araç muayenesini süresinde yaptırmamış olan araç sahiplerinin gecikmeleri indirimli ödeyebileceği son tarih 31 Aralık 2014.... “ bilgisini paylaştı.
Motorlu Taşıt Vergisi, Trafik Para Cezası indirimleri için son başvuru tarihi 1 Aralık 2014
Kemal Ören ayrıca, 6552 sayılı kanuna göre, Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV), Trafik Para Cezası (TPC) ve Otoyol Geçiş borçlarının araç muayenesinin yapılması için bir engel olduğunu hatırlattı. Bu borçlarla ilgili yeniden yapılandırma ve taksitlendirme imkanından yararlanmak isteyen araç kullanıcılarının 1 Aralık 2014 tarihine kadar başvuru yapması gerekiyor.
TÜVTÜRK’ün Gezici Traktör İstasyonları da etkili oldu
TÜVTÜRK’ün paylaştığı rakamlarda, yasa sonrasında TÜVTÜRK’ün devreye aldığı Gezici Traktör Muayene İstasyonu uygulamasının da muayene sayısına etki ettiği görüldü.
Uygulamanın başladığı 8 Ekim tarihinden, 15 Kasım’a kadar, Adana, Ankara, Antalya, Balıkesir, Bursa, Çorum, İzmir, Kayseri, Konya, Manisa ve Samsun’daki Gezici Traktör Muayene İstasyonları 16 bin traktörün muayenesi gerçekleştirdi. TÜVTÜRK’ten yapılan açıklamada, bu istasyonların gördüğü ilgi üzerine yeni Gezici Traktör Muayene İstasyonlarının hizmete alınması için çalışmaların başlatıldığı bilgisi paylaşıldı.