AK Parti'nin 1 Kasım Seçimi öncesi açıkladığı "asgari ücreti bin 300 liraya yükseltme" vaadi nedeniyle bu yılki görüşmelerin önceki yıllardan farklı, kısa sürede uzlaşmayla neticelenmesi bekleniyor.
Yasa gereği beşer işçi, işveren ve devlet temsilcisi olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari ÜcretTespit Komisyonu'nda, işçi tarafını Türk-İş, işveren tarafını Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) temsil ediyor.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp, oy çokluğu ile karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın, çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.
Geçmiş yıllarda işçi kesimini temsil eden Türk-İş'in muhalefet şerhiyle kabul edilen yeni asgari ücretin, bu yıl AK Parti'nin "Asgari ücreti bin 300 liraya yükseltme" vaadinden dolayı kısa sürede uzlaşmayla belirlenmesi bekleniyor
Önceki yıllarda dört veya beş toplantının ardından belirlenen asgari ücret rakamının, bu yıl 1-2 toplantının ardından açıklanabileceği öngörülüyor.
Asgari ücret, halen bekar bir işçi için brüt bin 273 lira 50 kuruş, vergiler ve kesintiler düştüğünde net bin lira 54 kuruş olarak uygulanıyor. Kapıcılarda ise normal işçilerden farklı olarak gelir ve damga vergileri kesilmediği için net bin 82 lira 47 kuruş olarak hesaplanıyor.
Asgari ücretin işverene toplam maliyeti ise bir işçi için bin 496 lira 36 kuruş düzeyinde. Bunun bin 273 lira 50 kuruşunu brüt asgari ücret, 197 lira 39 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 25 lira 47 kuruşu işveren işsizlik sigorta fonu oluşturuyor.