Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Ocak ayı ihracat verilerini derledi. Buna göre Türk araçlarının geçen yılın Ocak ayında 99.001 adet olan ihracat taşıma sayısı 2019 yılı Ocak ayında %4 düşüş ile 95.501 adet olurken, yabancı araçların geçen yıl Ocak ayında 25.611 adet olan taşıma sayıları 2019 yılı Ocak ayında %6 düşüş ile 24.164 adet oldu. Genel toplamda ise geçen yılın aynı dönemine göre -%4 düşüş ile 119.665 adet ihracat taşıması gerçekleştirilmiş oldu. İhracat taşımalarının yüzde %80’i Türk, %20’si ise yabancı araçlarla taşındı.
Irak ve Suriye İhracatında Artış
Irak ve Suriye’ye yapılan taşımalarda geçen yılın aynı dönemine göre artış eğilimi olması sebebiyle bölgesel olarak sadece Orta Doğu ülkelerine ihracat taşımalarının artış gösterdiği, diğer tüm bölgelere yapılan ihracat taşımalarında ise düşüş görüldü.
Avrupalı Komşulara Artış Var Ama...
Avrupa’nın genelinde yapılan taşımalarda yaşanan düşüş eğilimi ele alındığında ise, sadece komşu ülkelerde artış olduğu değerlendiriliyor. Bulgaristan %26, Romanya %13, Yunanistan %7 olmak üzere olumlu sonuçlar görülmekle birlikte; Almanya -%7, İtalya -%14, Fransa -11% olmak üzere önemli ihracat ülkelerimize taşımacılığın düşmesi dikkat çekti. Buna göre Avrupa ülkelerine toplamda %2 düşüş yaşanmıştır.
Rusya ve Türki Cumhuriyetlere Artış
BDT ve Orta Asya ülkeleri incelendiğinde, Azerbaycan’a % 12, Nahcivan’a ise % 71 oranında ciddi düşüş olduğu görüldü. Gürcistan’a ise yapılan taşıma oranlarında bir değişim görüldü. Rusya Federasyonu’na %13 artış ve Özbekistan, Türkmenistan, Kazakistan, Tacikistan ve Kırgızistan’ın içerisinde olduğu Türki Cumhuriyetlerin tümüne taşımacılık sayılarının ciddi oranlarda artmış olması oldukça sevindirici bulundu. BDT ve Orta Asya bölgesine yapılan ihracat taşımaları genel toplamda -%19 düşüş göstermiştir. Dilucu Sınır Kapısı üzerinden yapılan taşımalarda yaşanan usulsüzlüklere karşı alınan önlemler ve yapılan yoğun kontroller sebebiyle taşıma sayılarında düşüş yaşandığı tespit edilmiştir.
İran ile Körfez Ülkelerine Taşımacılık Düşüş Gösterdi
Orta Doğu ülkelerine yapılan taşımalarda Irak’a ve Suriye’ye taşımalar artmış olmasına rağmen İran’a ve Körfez ülkelerine yapılan taşımalarda düşüş yaşandı. Genel toplamda ise geçen yılın aynı dönemine göre bir değişim olmadı.
Asya Pazarı Daha Da Önemli Olacak
Ocak ayı taşımacılık sayıları üzerinden genel bir değerlendirme yapıldığında, ihracat yaptığımız önemli Avrupa ülkelerine taşıma sayılarının düştüğü, Rusya ve Türki Cumhuriyetlere yapılan ihracat taşımalarımızın ise önemli derecede arttığı ortaya çıktı. Orta Doğu taşımalarımızın ise aynı oranda sürdürüldüğü görüldü. Bu durum ihracat taşımalarımızın Avrupa’dan, Asya ülkelerine doğru yön değiştirmeye başladığını gösterdi. Önümüzdeki dönemlerde Çin Karayolu Taşımacılığı Anlaşması’nın ve yenilenen Özbekistan Karayolu Taşımacılığı Anlaşması’nın Meclis’ten geçmesiyle birlikte bölgenin daha önemli hale geleceği, ihracat ve ithalat taşıma sayılarımızın artacağı öngörülüyor.
Kaynak: UND
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |