ARJANTİN PARTNERLİĞİNDE AUTOMECHANIKA ISTANBUL AÇILDI
Automechanika Istanbul, Türkiye ve Avrasya bölgesinin lider fuarı konumundadır. Bölgedeki otomobil üretim, dağıtım ve tamirat alanlarında faaliyet gösteren profesyoneller ve karar vericiler bu fuarla tek çatı altında toplanarak, fuarı sektör liderleri için önemli bir buluşma platformu haline getiriyor. Sektörün ülkemizin en büyük ihracatçılarını bir araya getirmesi sayesinde çok sayıda küçük ve orta ölçekli işletme üretim ve ticarete dâhil oluyor. Yan sektörler ile birlikte toplamda 500 bin kişiye istihdam sağlayan sektörde yabancı yatırımcılar Türkiye’yi artık sadece geçici yatırım imkanı olarak görmüyor aynı zamanda global pazarlar için üretim üssü de kuruyorlar. Ziyaretçiler ile buluşacak ürünlerin başında Türkiye’nin ilk yerli yarış otomobili de yer alıyor…
TÜRKİYE’NİN İLK ÖZGÜN YARIŞ OTOMOBİLİ AUTOMECHANIKA’DA
Tüm otomotiv üretim ve onarım profesyonellerini bir araya getiren fuarda yer alacak ürünler arasında; Türk motor sporlarının en başarılı ralli pilotlarından Volkan IŞIK’ın Türkiye'nin ilk özgün yarış otomobili VOLKICAR adını taşıyan konsept yarış otomobili de yer alıyor. Türkiye’nin ilk yerli yarış otomobilinin yanı sıra farklı hızlara farklı tepkiler vermek üzere üretilen ve enerji ihtiyacını aracın alternatöründen karşılayarak yakıt tasarrufu sağlayan EPS (ElectricPowerSteering) Direksiyonlar ; ağır ticari araçların direksiyon ve süspansiyon sistemlerinde oluşan problemler için üretilen patentli, Süspansiyon sistem parçalarına daha etkin ve uzun kullanım ömrü sunan ‘segman kilidi” de ilk kez tanıtılacak.
Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Fairs Turkey Müdür Yardımcısı Yavuz Özutku, İstanbul Arjantin Konsolosu Mr. Ernesto Pfirter, Hannover Fairs Turkey Genel Müdürü Alexander Kühnel, açılışını gerçekleştirdiği fuara katılımcılar büyük ilgi gösterdi.
Hannover Fairs Turkey Genel Müdürü Alexander Kühnel; “Böyle bir fuarın gerçekleşmesi için destekçilere ve partnerlere ihtiyaç var. Anadolu İhracatçılar Birliğine, Kosgeb, Taysad, YPG ve TOBB’ne teşekkür etmek isterim. Geçen sene 110 farklı ülkeden ziyaretçiler geldi. Dolayısıyla bu fuar uluslararası oluyor. Bu sene partner ülkemiz olan Arjantine’de ayrıca teşekkür etmek isterim.” şeklinde konuştu.
Messe Frankfurt Başkan Yardımcısı Michael Johannes: “Sayın katılımcılar ve misafirler sekizinci Automecanika’ya hoş geldiniz. Türkiye’de otomotiv parçaları en önemli ihracat sektörünü oluşturuyor. Buna bağlı olarakda Automechanika İstanbul uzun vadeli bir başarı olmuştur. Alexander Kühnel son yıllardaki artıştan bahsetmiştir ve bizde bu durumdan son derece mutluluk duyuyoruz. 2001 den itibaren organize edilen bu fuar artıkAutomechanika kilometre taşı olmuştur. Messe Frankfurt ve Messe Frankfurt International’ın ortak çalışması çok büyük bir uluslararası ticari bir fuar oluşturmuştur. Automechanika uluslararası ziyaretçileri çok olan bir fuardır. İlk olarak marka, partner ülke olarak aramızda bulunan Arjantin’e çok teşekkür ederim.” dedi.
Arjantin Başkonsolosu Ernesto Pfirter; “Öncelikle böyle bir etkinliğe Arjantin’i partner ülke olarak davet ettikleri için Türk hükümetine ve Messe Frankfurt’a teşekkür ederim. Otomotiv sanayinde ve yedek parçada bu fuar en büyük ve en önemli fuarlardan biridir. Bu gibi etkinlikler Arjantin gibi ülkeler için müthiş bir fırsattır. Çünkü Arjantin de bu sektör etkin ve dinamiktir. Arjantin Türkiye’nin performansını büyüme ve gelişmesini izlemektedir. Türkiye’nin bildiğini gibi Avrupa’yı Asya’ya bağlama konusunda eşsiz bir yeri ve çok büyük bir pazarı vardır. Bu neden ülkemiz Türkiye ile ilişkileri konsolide etmek istemektedir. Bu şekilde başkonsolosluğu açtık. İki ülke arasındaki iş birliği artacaktır. Arjantin her sektörde fırsat sunmaktadır. Dünyadaki en hızlı büyüyen üleklerden biridir. Aynı zamanda 40 milyon nüfuslu kişi başına geliri yüksek bir ülkedir. Yedek parça ve otomotiv sanayi üretiminin yüzde 90’ını oluşturmaktadır. Bu şekilde en büyük ve en dinamik sektörüdür. Birçok otomotiv markası Arjantin’i bir üretim platformu olarak seçmiştir. 400 binden fazla şirket vardır. Otomotiv sanayinde olduğu gibi yedek parça sanayi de çok büyük bir performans da sergilemiştir. Mesela iletim aksanında, motorlarda, elektronik sistemleride viteslerde, iç ekipmanlarda, kemerlerde lastiklerde Arjantin çok ileri gitmiştir. Yedek parça sanayinde de Arjantin’in 60 yıllık tecrübesi vardır. Şu anda Arjantin; Güney Amerika’da ikinci en büyük üreticidir. Umut ediyorum ki Automechanika’ya Arjantin’in katılması güzel bir başlangıç olacaktır. Bu sayede otomotiv sanayinde iki ülke ve partnerler arasında yakın bir iş birliği başlayacaktır. Buradaki herkesi Automechanika Buenos Aires’e de davet etmek istiyorum.” şeklinde konuştu.
Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdür Yardımcısı Yavuz Özutku; “Dünyanın en büyük otomotiv yedek parça fuarı konumundaki Automechanika’nın İstanbul versiyonu olan ve ülkemizin büyük bir gururla ev sahipliği yaptığı sekizinci defa gerçekleştirilen fuarın açılışında sizlerle birlikte olmak benim için bir gururdur. Hepiniz biliyorsunuz Türkiye Dünya’nın 17. Büyük ekonomisi ve 2023 yılında hedeflerimiz var. Dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girmeyi, 500 milyar dolar ihracat yapmayı ve dünya ticaretinden yüzde 1,5 pay almayı hedefliyoruz. Bu hedeflemeyi yaparken tabiki pek çok şeye güveniyoruz. Güvendiğimiz en temel şey iş birliği ve Türk ekonomisinin iş birlikleridir. Geçtiğimiz yıl ekonomimiz %4 büyüdü. İyi gidiyoruz ama çok daha iyi gidebiliriz ve bunun için çalışıyoruz. Yılın ilk iki ayı için ithalat ihracat verilerine göre ithalatımızda düşüş var, dış ticaret açığımızda bir düşüş var. Bütün bunlar iyiye gittiğimizin bir göstergesi. En büyük ticaret ortağımız Avrupa’da hala ekonomik sorunlar var. Buna rağmen Türkiye bu büyümeyle bu ihracat performansıyla gitmeye devam ediyor. Ve inanıyoruz ki bu yıl tüm dünyadaki finansal gelişmeler Türkiye ekonomisine de yansıyacak. Buradaki olumlu gelişmelerle beraber ihracatımız istenilen seviyelere gelecektir. Fuarlar bizim için önemlidir. Fuarlar iş birliklerinin geliştirilmesi, bilginin ve tecrübenin paylaşılması açısından çok büyük değeri ve önemi var. Bu sebepledir ki ekonomi bakanlığı olarak uluslararası nitelikteki yurtdışı ve yurtiçi fuarlara tam destek veriyoruz. BugünAutomechanika’yı konum itibarıyla desteklediğimiz için gurur duyuyorum. Bu sektör Türkiye ekonomisi ve dış ticareti açısından çok önemli. Yalnızca yan sanayide değilana sanayinin yaptığı gelişmeye paralel olarak yan sanayinin bugün geldiği noktayı çok önemli görüyoruz. Ve bunu yaparken sivil toplum kuruluşlarımızın önemli iş adamlarımızın fikirlerine önem veriyoruz ve onlarla birlikte çalışmak bizim için mutluluk kaynağı. Türk otomotiv sektörü bugün yakaladığı yüksek verimliliğe dayalı maliyet avantajıyla önemli bir küresel merkez olma yolunda hızla ilerliyor. Bunun için ar-ge, inovasyon, tasarım ve markalaşma dörtlüsünü biz ekonomi bakanlığı olarak yaptığımız ve yapacağımız bütün işlerde bütün politikalarımızda bu dörtlüyü işin merkezine oturtuyoruz. Bu kapsamda Automechanika İstanbul başta olmak üzere hali hazırda hâli hazırda küresel rekabette üst düzeyde bulunan otomotiv yan sanayi ürünlerinin kalitesini teknolojisini ve tasarımın güçlenmesine katkı sağlayacak her etkinliği desteklemek bizim için önemli. Şimdi fuar zamanı, şimdi iş zamanı, şimdi ticaret zamanı.”