Türkiye'nin en önemli ihracat kapılarından AB ülkelerindeki ekonomik durgunluk nedeniyle, araçlarının yüzde 15'ini parka çekmek zorunda kalan lojistik şirketleri, ekonomilerden gelen toparlanma sinyalleri ve talepteki canlanmayla birlikte moral buldu.
Kriz nedeniyle araçlarının yüzde 15'ini parka çekmek zorunda kalan lojistikçiler, son dönemde yurtdışında ve yurtiçinde yaşanan hareketlilikle moral buldu. Taşımalarının yüzde 70'ini AB ülkelerine yapan lojistik firmalarının işleri, başta Avrupa olmak üzere yurtdışından gelmeye başlayan tekstil ve gıda, yurtiçinde ise artan hızlı tüketim malları talebiyle hareketlenmeye başladı.
Eyüp Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Bartık, son bir aydır işlerinde yüzde 25 artış olduğunu belirtirken; Balnak Logistiks Group Satış ve Pazarlama Direktörü Emre Yenal da krizin olumsuz etkilerinin son birkaç aydır hafiflediğine ve yurtdışındaki müşterilerden daha sık randevu talebi almaya başladıklarına dikkat çekti. Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Başkanı Tamer Dinçşahin ise "Uluslararası pazarlardaki hareketlenme bu aydan itibaren Türk lojistik sektörüne de yansıyacak" dedi.
Kriz nedeniyle başta otomotiv ve tekstil olmak üzere birçok sektörde düşen ithalat ve ihracat miktarı, bu sektörlere taşıma hizmeti veren lojistikçileri de zor durumda bırakmıştı. Türkiye'ye her yıl 6 milyar Euroluk katma değer sağlayan sektörde firmalar, ihracattaki düşüşle birlikte araçlarını parka çekmiş ve istihdam sayısını azaltmıştı.
İşlerimiz yüzde 25 arttı
Yurtdışındaki olumlu sinyallerin yaklaşık bir aydır Türkiye lojistik sektörüne de yansımaya başladığına dikkat çeken Eyüp Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Bartık, 1 aydır işlerinde yüzde 25 artış olduğunu açıkladı. Havalar soğudukça yurtdışından gelen tekstil talebinde artış olduğunun altını çizen Bartık, "Tüm sektörler kriz nedeniyle maliyetlerini düşürmeye çalışıyor. Bu dönemde şirketler için en önemli maliyet kalemleri arasında yer alan taşıma giderlerini azaltmak için firma yöneticileri lojistik şirketleriyle sık sık toplantılar yapıyor. En yakın ülkelerdeki lojistikçileri tercih etmeye çalışıyorlar. Bu da Türk lojistik sektörünü ön plana çıkarıyor" diye konuştu.
Balnak Logistiks Group Satış ve Pazarlama Direktörü Emre Yenal da krizin olumsuz etkilerinin son birkaç aydır hafiflediğini söyledi. Yurtdışındaki müşterilerden daha sık randevu talebi almaya başladıklarını anlatan Yenal, lojistik sektöründeki canlanmayı yurtiçinde hızlı tüketim mallarının satışındaki artışa, yurtdışında ise tekstil talebindeki yükselişe bağladı. Yenal, "Kriz nedeniyle stoksuz çalışmak isteyen Avrupalı tekstilci, Çin'den yüklü miktarda tekstil ihraç edeceklerine Türkiye'den daha küçük miktarda tekstil ve hazır giyim ihracatı yapıp riske girmiyor. Bu durum, Türk lojistik sektöründe bir kıpırdanma sağladı. İnşaatta Kuzey Afrika pazarında bir açılma var. Gıda ise zaten krize rağmen satışı devam eden ürünler arasında. Bayram ve yılbaşıyla birlikte bu hareketliliğin hem iç hem dış piyasada daha da artmasını bekliyoruz" açıklamasında bulundu.
Avrupa başta olmak üzere uluslararası pazarlardaki hareketlenmenin eylül ayından itibaren Türk lojistik sektörüne de yansıyacağını vurgulayan UND Başkanı Tamer Dinçşahin ise kriz döneminde sıfır stokla çalışmak isteyen firmaların bu dönemde lojistiğe daha fazla önem vermeye başlayacaklarını ifade etti. Yine kış sezonunun açılmasıyla tekstil ihracatının artacağına işaret eden Dinçşahin, sözlerini şöyle sürdürdü: "Rusya ile olan gümrük krizi aşıldı. Kota krizinin de 7 Eylül'e kadar çözülmesi planlanıyor. Ayrıca Ruslar 2010-2011 yıllarında karayolu ve inşaatta büyük yatırımlar yapacak. Bu da bu pazara yönelik iş hacmimizi artıracak. Ortadoğu bölgesinde de taşımadaki alternatifleri iyileştirmeye çalışıyoruz. Tarım ve gıdada da ihracat artışı bekleniyor. Dolayısıyla önümüzdeki süreçte lojistikte daha hareketli günler yaşayacağımızı söyleyebiliriz."
Tırsan Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Nuhoğlu da sektörde asıl hareketliliğin bu ay başlayacağını belirterek, "Çünkü bütün siparişler bu dönemde teslim ediliyor. Bu süreçte lojistik firmalarının tüm süreci masaya yatırıp organizasyonlarında yeni bir düzenlemeye gitmeleri gerekiyor. İnovasyona yönelip, daha yalın bir modele geçen firmalar, yani kendine yeni bir yol haritası çizenler başarılı olacak" dedi.
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |