Türk Silahlı Kuvvetleri siparişi Kirpi'lerden 20'sini ay sonunda teslim etmeye hazırlanan TMSF, 320 yeni sipariş aldı. Türk Metal Sendikası'nın İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Halil İbrahim Tosun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, BMC'de üretimin bir süre önce Kirpi ile başladığını söyledi. TMSF'nin BMC'yi devraldıktan sonra yeniden Türk ekonomisine kazandırmak için büyük gayret gösterdiğini belirten Tosun, 100 çalışanla üretilen 20 Kirpi'nin bu ayın sonunda Türk Silahlı Kuvvetleri'ne teslim edileceğini kaydetti.
Fabrikada bakım çalışmaları başlatıldı
TMSF'nin BMC'yi devraldıktan sonra öncelikle şirketin altyapısını incelediğini kendileri ve yan sanayi firmalarıyla görüşerek bir takvim belirlediğini anlatan Tosun, çalışmaların söz konusu takvim çerçevesinde sürdüğünü dile getirdi. TMSF'nin BMC'ye el koyduğu dönemde fabrikada üretimin yaklaşık bir yıl önce durduğunu hatırlatan Halil İbrahim Tosun, "Bir yıl çalışmayan bir fabrikada üretime yeniden başlamak çok kolay değil. TMSF şirketi çalıştırma yönünde tavır sergiledi. Sendika temsilcileri ve fabrikanın yedek parça tedarik ettiği yan sanayi firmalarıyla görüşerek bir takvim belirledi. Çalışanlardan 100 kişiye işbaşı yaptırılarak fabrikada bakım başlatıldı. Ramazan Bayramı öncesinde işçilere alacaklarına mahsuben bir miktar ödeme yapıldı. İşçilerin ödemeleri halen belirlenen takvim çerçevesinde devam ediyor" dedi. BMC'yi çalışır halde satma yönünde tavır sergileyen TMSF yönetimine teşekkür eden Tosun, çalışmayan bir fabrikanın satışının zor olduğunu vurguladı.
BMC 50 yıllık bir çınar…
Tosun, BMC'nin TMSF'ye geçmeden önce almış olduğu sipariş kapsamında Türk Silahlı Kuvvetleri'ne 1 yıl içinde 287 Kirpi teslim etmesi gerektiğini hatırlatarak, bu teslimatın 20'sinin bu ayın sonunda yerine getirileceğini kaydetti. Teslimatın yanı sıra 320 yeni Kirpi siparişinin alındığına işaret eden Tosun, şöyle konuştu: "BMC Türk sanayi için çok büyük önem ifade ediyor. 50 yıllık bir çınar. TMSF'nin fabrikaya el koyması biz çalışanlar için iyi oldu. Devletin fabrikayı yaşatma yönündeki gayretini takdirle karşılıyoruz. BMC'de üretim TMSF'ye geçmeden yaklaşık 1 yıl önce tamamen durmuştu. Çürümeye terk edilen bantlarda çarklar yeniden dönmeye başladı. Bin 650 çalışanın 100'ü işe başladı. Bizim için fabrikayı özelleştirmeden kimin alması önemli değil. Üretimi sürdürecek birinin almasını temenni ediyoruz."
Fabrikada tüm üretim bantları hazır
"Otobüs üretiminin de başlamasını bekliyoruz" BMC'de işe çağrılan işçilerin Kirpi'nin dışında diğer üretim bantlarını da üretime hazır hale getirdiğini dile getiren Tosun, "Fabrikadaki tüm üretim bantları hazır. Kirpi'nin dışında kamyon, kamyonet ve otobüs bantları her an üretim yapılacakmış gibi hazır tutuluyor. TMSF'den önce alınan İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin otobüs siparişleri yerine getirilemediği için ihale yasağı var. Belediyelerin siparişlerini almak için öncelikle bu yasağın kalkması gerekiyor. Kirpi ile dönen çarkın, belediyelerin vereceği otobüs siparişleriyle daha da hızlanacağına inanıyoruz" diye konuştu.
Özelleştirme takvimi yıl sonuna kadar açıklanacak
Özelleştirme takvimi BMC'nin özelleştirme takviminin yıl sonuna kadar açıklanması bekleniyor. BMC'yi özelleştirmeden satın almak isteyenler arasında yerli ve yabancı firmaların adı geçiyor. İtalya merkezli kamyon, otobüs ve dizel motor üreticisi Iveco'nun yanısıra Ford Otomotiv'in de BMC ile yakından ilgilendiği belirtiliyor. Otomotiv dışında başka sektörlerde faaliyet gösteren güçlü grupların da BMC'nin özelleştirilmesiyle yakından ilgilendiği kaydediliyor.
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |