Ergün'ün konuşmasında bir de gönderme vardı:
''Ticaretin amacı kârdır ama ülkenin idealleriyle üreticilerin ideallerinin örtüşmesi lazım. Mesele çok para kazanmak yerine dünyanın en teknolojik en mükemmel tıbbi cihazlarını üretmek hedefine de sahip olmak lazım. Son dönemde bizim sanayicimizde aşırı kâr hırsı idealizmin zayıflamasına yol açtı. İkide bir, bir şeyin neden yapılamayacağını sunan adamlarla bir yere varamayız. Bazı kişiler o kadar çok mevzuya hakimler ki bir şey yapalım dediğinizde kırk bahaneyle bunun neden yapılamayacağını koyuyorlar. Onlarla bir şey yapılamaz. Bu işin neden yapılması gerektiğine inanan adamlarla bu iş yapılır. Azcık zoru görüp bunun neden yapılamayacağını söylemek işin en kolayı.''
"TÜRKİYE'DE ÜRETİLİP ÜRETİM HATASI NEDENİYLE GERİ ÇAĞRILAN BİR ARAÇ YOK"
Bakan Ergün, ''Otomotiv sektöründe şimdiye kadar Türkiye'de üretilip de üretim hatası nedeniyle geri çağrılan bir araç söz konusu değil. Bu Türkiye'nin ürününü ne kadar kaliteli ürettiğini gösteriyor'' dedi.
Birçok sektörde ihtiyaçları yerli üretimle karşılamanın hem daha az maliyet hem de daha kaliteli ürün demek olduğunu ifade eden Ergün, şu bilgileri verdi:
''Türkiye bugünkü üretim yapısıyla Uzak Doğu'dan biraz daha pahalı ama Avrupa kadar kaliteli üretim yapabilen ülke. Her ülke bu özelliğe sahip değil. Mesela otomotiv sektöründe şimdiye kadar Türkiye'de üretilip de üretim hatası nedeniyle geri çağrılan bir araç söz konusu değil. Bu markaların merkez ülkelerinde bile yüz binlerce araç üretimdeki hatalar nedeniyle geri çağrılıyor. Bu Türkiye'nin ürününü ne kadar kaliteli ürettiğini gösteriyor. Kaliteli üretiyoruz ama hala ithalata yöneliyoruz. Mesela makine sektöründe bu durum oldukça yaygın. Dünya kalitesinde makine üretimi yapıyoruz ama ithalata yöneliyoruz. Bu ürünün kalitesinden fiyatından kaynaklanmıyor, alışkanlıklarından ya da başka teknik özelliklerden, iş yapma usulünden ya da vergi veya kamu ihale mevzuatındaki bazı maddelerin bu işin hareketlenmesinden engel olmasından kaynaklanıyor. Bu buluşmalar bu yanlış işlere dur deme toplantıları.''
"KAMU BİR ÜRÜNÜ SADECE UCUZ OLDUĞU İÇİN ALMAZ"
Bakan Ergün, kamunun bir ürünü ya da hizmeti en ucuz fiyata almasının yanında başka amaçlarının da olduğunu savunarak, kamunun büyük satın alma gücünü kullanarak teknolojinin gelişmesine, araştırma geliştirme faaliyetlerinin yapılmasına, teknoloji transferine ve o sektörün ülkede gelişmesine de olanak sağlaması gerektiğini söyledi.