STFA Yatırım Holding grup şirketlerinden SİF İş Makinaları, Türkiye’de afet sonrası arama kurtarma çalışmaları konusunda yaşanan sıkıntıları gidermek için Arama Kurtarma Derneği (AKUT) işbirliğiyle hayata geçirdiği “Umut Sarının İçinde” adlı projesine 26 Şubat 2013, Salı günü düzenlediği protokol imza töreni ile start verdi. SİF İş Makinaları Genel Müdürü Cüneyt Divriş ve AKUT Yönetim Kurulu Başkanı Nasuh Mahruki ev sahipliğinde gerçekleşen törene İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Fen İşleri Müdürleri ile çok sayıda basın mensubu katıldı.
Amaç Hataları ve Kayıpları En Aza İndirmek
Proje ile belediyelerde çalışan operatörlere kurtarma çalışmalarında iş makinalarının doğru kullanılmasıyla ilgili eğitimler verilmesinin ve afet zamanında iş makinalarından en yüksek verimin alınmasının hedeflendiğini vurgulayan Cüneyt Divriş, SİF İş Makinaları olarak, kurtarma çalışmaları esnasında hataları ve kayıpları en aza indirmek amacıyla yola çıktıklarını belirtti. Umut Sarının İçinde projesiyle benzeri mücadelelerde teknik kurtarma ve makinaların doğru yöntemlerle kullanımı konusunda bilgi eksikliklerinin tamamlanmasını amaçladıklarını belirten Divriş, bunun için de en doğru adresin önce belediyeler olduğuna karar verdiklerini söyledi.
Eğitimler Dünya Standartlarında Olacak
AKUT işbirliğinde hayata geçirilecek olan “Umut Sarının İçinde” projesiyle belediyelere bağlı iş makinası operatörlerine Birleşmiş Milletler, İnsani İlişkiler Koordinasyon Ofisi (OCHA)Uluslararası Arama ve Kurtarma Danışma Grubu (INSARAG) kılavuzuna uygun olarak AKUT’un deneyimlerinden, tüm dünyada ve Türkiye’de yaşanan doğru ve yanlış örneklerden derlenen eğitimler verilecek. Bu eğitimler içerik olarak dünyanın en ileri arama-kurtarma eğitimlerinden biri olacak. Eğitimlerin ardından operatörler “Afet Lojistik Uzmanı Sertifikası” almaya hak kazanacak. Böylece bu operatörler, can ve mal kaybına, yaralanmaya yol açan deprem, heyelan, su baskını, kaya ve çığ düşmesi gibi doğal afetler esnasında daha bilinçli bir şekilde arama kurtarma yapacak ve iş makinalarını daha doğru bir şekilde kullanacaklar. Eğitim alan operatörler sadece Türkiye için değil diğer ülkelerde olabilecek herhangi doğal afet durumunda da arama kurtarma ekipleriyle birlikte çalışabilecek.
Bir yılda 5 kere verilecek olan bu eğitimlerin her bir kurunda en az 20 operatörün eğitilmesi hedefleniyor. Projenin bir sonraki adımında 5 yıl içerisinde 1000 iş makinası operatörüne ulaşılması amaçlanıyor. 15 Nisan haftasında başlayacak ve AKUT Ataşehir Eğitim Enstitüsü’nde hafta içi akşam, hafta sonu ise tüm gün sürecek olan eğitimler teorik ve pratik olmak üzere iki bölümden oluşuyor. Yaklaşık 30 farklı başlıkta verilecek eğitimlerin pratik bölümü için açık alanda bir enkaz simülasyonu kurulacak ve operatörler bu enkaz alanında iş makinası kullanma pratiği yapacak. Eğitimler sırasında SİF İŞ Makinaları tarafından temin edilen JCB iş makinaları kullanılacak.