Nikola Motor Company, Nikola World etkinliğinde hidrojen yakıt hücreli ve elektrik motorlu TIR'larını ilk kez görücüye çıkarttı. Hidrojen yakıt hücreli ve elektrikli Nikola Two’nun hayata geçirilmesinde, araç komponentlerini ve sistemlerini sağlayan Bosch, teknolojisi ve uzmanlığı ile Nikola’ya yardımcı oldu. Teknoloji ve sistem yaklaşımı; Nikola One Sleeper Cab ve Avrupa pazarlarına yönelik tasarlanan Nikola Tre’nin de dahil olduğu Nikola’nın tüm araçlarında kullanıma uygun hale getirildi.
Teknoloji ve servis tedarikçisi Bosch, lojistik alanında verimliliği artırmak ve emniyeti sağlamak üzere ticari araçlara yönelik otomasyon, bağlanabilirlik ve elektrifikasyon konularında çözümler sunuyor. Bosch’un Amerika Birleşik Devletleri ve Almanya’daki lokasyonlarında çalışan mühendislik ekipleri, Nikola’nın yaklaşımını gerçekleştirmek adına Nikola TIR'larının geliştirilmesine 22.000 saatin üzerinde katkıda bulundu.
Bosch Kuzey Amerika Ticari ve Arazi Araçları Başkan Yardımcısı ve Bölge İş Birimi Başkanı Jason Roycht: “2,5 yıllık iş birliğinde mükemmel ve en yüksek seviye mühendislik ile gelişmiş teknoloji kullanılarak TIR'lara yönelik tamamen yeni ve benzersiz bir yaklaşım hedeflendi.
Birbirimizden pek çok şey öğrendik ve herkesin imkansız gördüğü şeyi başarmak için birbirimizi zorladık. Nikola Two, bugünün ağır iş kamyonlarının basit bir evrimi değil. Hem sofistike kontrol hem de tasarım açısından bir devrimdir” dedi.
Nikola Motor Company kurucusu ve CEO’su Trevor Milton ise “Bosch, vizyonumuzu hayata geçirmeye yardım eden inovasyon ortağımız oldu. Bize uzmanlık ve birinci sınıf çözümler sunmanın yanı sıra bizimle birlikte hayal kurmaya istekli iş ortakları arıyoruz” dedi.
Nikola ve Bosch ‘Geleceğin beyni’ni yarattı
Nikola TIR, sadece yakıt hücreli bir araç değil, aynı zamanda hareketli bir süper bilgisayar olma özelliği taşıyor. Bosch sistemleri, yazılımları ve mühendislik uzmanlığı, Nikola’nın Nikola Two süper TIR'ının beynini oluşturmaya yardımcı oldu.
Nikola’nın gelişmiş sisteminin en önemli parçalarından biri, bağımsız ünite sayısını azaltırken gelişmiş işlevler için yüksek bilgisayar gücü sağlayan Bosch Araç Kontrol Ünitesidir (VCU). VCU, Nikola TIR'ın gelişmiş özelliklerini desteklemek için ihtiyaç duyulan son derece karmaşık elektrik/elektronik (E/E) mimari için ölçeklenebilir bir platform sunarak gelecekteki inovasyonlara imkan sağlıyor. Böylece Nikola TIR ailesi, gerçek zamanlı, kablosuz güncellemeler ve izleme sağlayan gelişmiş ve güvenli bir işletim sistemine bağlı olacak.
Tiari araç güç aktarım sistemi yeniden tasarlandı
Nikola ve Bosch’un geliştirme ortaklığı sayesinde elde edilen yeni güç aktarım sistemi, Nikola TIR serisinin özünü oluşturuyor. Nikola ve Bosch, güç aktarım sistemi ve buna entegre edilen araç şasisini yeniden tasarladı. Temel araç serisini sağlamak üzere tasarlanan yakıt hücresi sistemi, Nikola ve Bosch tarafından birlikte geliştirildi. İki şirket, TIR'lara yönelik ilk gerçek çift motorlu ticari araç e-Aksını geliştirmek için uyum içerisinde çalıştı. Geliştirilen e-Aks, Bosch rotorları ve statörlerini barındırıyor. Ayrıca Bosch, TIR'ın işlevsel emniyet çalışmalarına da katkıda bulundu.
Yan aynaların yerini kameralar aldı
Bosch teknolojisi güç aktarma sistemi dışında Nikola TIR'larının diğer alanlarında da fark yaratıyor. Nikola’nın araçlarında, önceki sınıf-8 TIR'larda standart bir özellik olan ‘yan aynalar’ bulunmuyor. Ana ve geniş açılı geleneksel aynaların yerine, sürücülere TIR kabininde yan ve arka dijital görüş sağlayan ve Ayna Kamera Sistemi olarak bilinen bir kamera sistemi yer alıyor. Geleneksel aynaların bulunduğu sol ve sağ kısımlarda yer alan iki adet kamera, gerçek zamanlı görüntüleri kabinin içerisinde yer alan yüksek çözünürlüklü ekranlara aktarıyor. Bosch ve Mekra Lang tarafından geliştirilen sistem, ekranı sürüş durumuna uyacak şekilde dijital olarak ayarlıyor. Aynaların yerine kullanılan kompakt dijital kameralar, emniyeti artırmanın yanı sıra kameraların aynalara oranla çok daha küçük olması ve bunun neticesinde hava direncini azaltması nedeniyle aerodinamik avantajlar sunuyor.
Bosch’un Perfectly Keyless sistemi sayesinde filo operatörleri, kendi filolarında yer alan Nikola TIR'larının araç anahtarını dijital olarak yönetebilecek. Nakliye aracı ve ticari araç kiralama şirketleri, spesifik filo araçlarına erişim verebilmek ve kimin ne zaman erişime sahip olacağını esnek bir şekilde yönetmek üzere bir akıllı telefon uygulaması kullanabiliyor. Nikola araçları üzerinde yer alan sensörler, sürücünün akıllı telefonunda yer alan bir uygulamaya bağlanıyor. Böylece, sürücü araca yaklaştığında, Perfectly Keyless sistemi akıllı telefonu algılıyor, sürücünün telefonuna tanımlanan kişiye özel güvenlik anahtarını tespit ediyor ve kapının kilidini açıyor. Sürücü TIR'dan uzaklaştığında ise araç otomatik olarak güvenli bir şekilde kilitleniyor.
Bosch’un Servotwin elektrohidrolik direksiyon sistemi ile donatılan Nikola TIR'ları sürücü destek sistemleri ve gelecek otomasyonlar için hazır hale getirildi. Direksiyon sistemi, aktif bir şekilde sürücünün konforunu artıran ve daha fazla emniyet sağlayan sürücü destek sistemlerini mükün kılıyor. Servotwin, Nikola araçlarında şerit takip desteği, yan rüzgar dengelemesi ve trafik skışıklığı asistanı gibi özelliklerin yer almasına yardımcı olacak. Sistem, gelecekte otonom özelliklerin kullanılabilmesi için önemli bir yapı da sağlıyor.
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |