Enerji Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü ve Aküder’in destekleriyle Türkiye’de ilk defa gerçekleştirilen Enerji Depolama ve Elektrikli Araç Teknolojileri Fuarı çerçevesinde düzenlenen konferansta Bozankaya da yerini aldı. Türkiye’de hizmete sunulacak ilk elektrikli otobüsleri üreten Bozankaya, geliştirdiği elektrikli akü sistemleri ile ilgili bilgi vererek yerli üretim elektrikli araçlardaki gelişmeleri paylaştı.
alternatifenerji.com iş birliği ile düzenlenerek kamu ve özel sektörü bir araya getiren konferansta, Elektrikli Araçlar ve Enerji Depolama teknolojilerindeki son gelişmeler aktarıldı. Dünyanın pek çok ülkesinde özellikle ticari taksiler ve otobüslerde kullanılmaya başlanan elektrikli araçların ülkemizde de yaygınlaşması için buluşma platformu olan organizasyonda Bozankaya, elektrikli araç ve batarya teknolojileri, elektrikli ulaşım ve kazanımlarına dikkat çekti.
Konferansta Bozankaya adına sunum yapan Proje Koordinatörü Yiğit Belin yaptığı açıklamada elektrikli otobüslerin şehir içi ulaşımda avantajlarının altını çizerek; “Batarya teknolojisi ve batarya yönetim sistemlerinin daha sürdürülebilir hale gelmesi ile elektrikli otobüsler, tüm dünyada şehir içi ulaşım için avantajlı bir alternatif oldu. Bozankaya olarak ise elektrikli otobüs alanında öncü bir batarya sistemi geliştirdik. Öncelikle 10.7 metre otobüsümüzü hazır hale getirdik. Yapılan Ar-Ge çalışmaları ve saha sürüşleri doğrultusunda ürün gamımızı geliştirerek 12 metre’den 18,7 metre uzunluğa kadar verimli bir akü sistemi geliştirmeyi başardık. Şu anda sadece Türkiye’de değil tüm dünyada alanında öncülük eden bir batarya sistemi ve yüzde 100 elektrikli otobüs ürün gamına sahibiz. Günümüz için kayıtlı verilerle E-Karat, dünyada en iyi menzili yapan ve en uzun süre menzil garantisine sahip elektrikli otobüs diyebiliriz” dedi.
E-Karat’ın tüm akü ve şarj sisteminin, Bozankaya bünyesinde geliştirildiğini belirten Yiğit Belin; “Otobüsümüzün akıllı şarj cihazlarını biz geliştirdik, üretimlerini de biz gerçekleştirmekteyiz. Akü ve şarj sisteminin üretimiyle beraber tüm gerekli yazılımları da biz geliştirmekteyiz. Patentleri tamamen Bozankaya’ya ait. Dolayısıyla ürünlerimiz ile elektrikli otobüs segmentinde yeni bir kültürün oluşmasına öncülük etmekteyiz” dedi.
Şarj edilebilir akü ile çalışan Bozankaya E-Karat, talebe göre 10 yıla uzatılabilen 5 yıllık tek şarjda 200 km menzil garantisi ile sunulurken, şehir içi ortalama 260-320 km arasında menzile ulaşabiliyor. E-Karat, yine elektrikli araç istasyonlarında 1 saat 15 dakikaya kadar şarj edilebilmesinin yanı sıra doğrudan mobil şarj cihazı ile 380V’a bağlanıp, istasyona ihtiyaç duymadan da birkaç saat içinde şarj edilebiliyor.
Batarya dizaynı olarak da E-Karat’ın diğer elektrikli otobüslerden ayrıldığını vurgulayan Yiğit Belin bu konuyu şöyle açıkladı: “Bataryalarımız her birinin üzerinde bir elektronik kontrol kartı olan 300 adet modüler hücreden oluşuyor ve Single Cell Loading (tek hücre yüklemeli) teknolojisine sahip özel bir batarya. Bu tür bataryaların elektronik kontrolü ve algoritması zordur. Fakat kullanabilirseniz çok verimli bir hale gelir. Yaşlandırma testlerinde 8 senenin sonunda sadece maksimum yüzde 14 verim kaybı gördük ki bu ulaşılması kolay olmayan bir başarı” dedi.