"Motorlu taşıtlar vergisinde 01.01.2004 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yapılan değişiklikle; kamyon, çekici ve benzeri taşıtlar için vergilendirme kriteri olarak kullanılan istiap haddi uygulamasına son verilerek, taşıtların karayollarını aşındırma etkisi ve çevreye verdikleri olumsuz etkileri dikkate alınarak, bu taşıtlardan azami toplam ağırlıkları fazla olanlardan daha fazla vergi alınması yönünde düzenleme yapılmıştır.
Ancak, düzenleme yapıldığı zaman azami toplam ağırlık bilgisinin vergi uygulamalarında kullanılmaması, motorlu araç tescil belgesinde söz konusu bilgi bulunmayan çekici cinsi taşıtlar için ruhsat kayıtlarında yer alan katar ağırlığının dikkate alınması gibi hatalı bilgi girişlerinin yapılmasına imkân tanımıştır.
Bu nedenle, çekici cinsi ve eski model taşıtı bulunanlar bu işleme maruz kalmışlar ise fazla motorlu taşıtlar vergisi ödemeleri nedeniyle mağduriyete uğramaktadırlar.
Hangi taşıtlar bu kapsamda?
Taşıt parkurunda yer alan çekici cinsi taşıtların çoğunluğu iki dingilli olup, tescil işlemlerine esas alınan uygunluk belgelerinin düzenlenmelerine ilişkin esasların belirtildiği Araçların İmal, Tadil ve Montajı Hakkında Yönetmelik’te iki dingilli çekicilerin en fazla 18 ton azami toplam ağırlıklarının bulunabileceği bildirilmiştir. Bunların dışındaki çekiciler 20 tonu aştığından, mağduriyete uğrayanlar iki dingilli çekicilerden ağırlık bilgisi 20 tondan fazla olarak kayıt altına alınanlar oluyor. Örneğin katar ağırlığı olarak 40 ton veya bazı taşıtların uygunluk belgelerinde teknik açıdan müsaade edilen azami yüklü kütle bilgisi 20.500 kg. yer aldığından ve bu bilgiler ile taşıtlar kayıt altına alındığında motorlu taşıtlar vergisi tarifesinde yer alan “10.001- 20.000 kg'a kadar” kısım üzerinden vergi ödeyeceklerine “20.001 kg ve yukarısı” kısmı üzerinden vergi ödeyebilmektedirler.
Kamyon cinsinde olan taşıtlarımız genel itibarıyla üç veya dört dingilli olmaları nedeniyle ağırlıkları 20 tonu aştığından söz konusu durum onlar için geçerli olmamaktadır.
Bu durumda ne yapmalı?
Vergi dairesine yapılacak olan müracaatlarda; motorlu araç tescil belgesinde azami toplam ağırlık veya azami yüklü ağırlık bilgisi bulunuyorsa, söz konusu belgenin ibraz edilmesi yeterli olacaktır. Ancak söz konusu bilgilerin ruhsatta yer almaması halinde taşıta ilişkin uygunluk belgesinin ibrazı gerekmektedir. Ayrıca, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından veya Makine Mühendisleri Odasından yetki almış, parça, aksam, teknik ünite ve sistemler için konusuna uygun ilgili mühendis odasına kayıtlı, firmada çalışan veya firma ile sözleşmesi olan Yetkili Teknik Sorumlular tarafından, Türk Standartları Enstitüsü tarafından onaylanması şartıyla eski taşıtlar için uygunluk belgesinin yeniden düzenlenmesi mümkün bulunmaktadır.
Müracaat neticesinde, düzeltme zamanaşımı süresi içinde olan (yani 2011-2016 döneminde) vergilerin düzeltilmesi, eğer ödeme yapılmış ise fazla ödenen tutarların iade edileceği tabiidir."