Dünyanın en büyük uluslararası lastik ve orijinal ekipman tedarikçilerinden Continental, Fraunhofer Moleküler Biyoloji ve Uygulamalı Ekoloji Enstitüsü (IME, Münster Şubesi) ve Münster Üniversitesi Bitki Biyolojisi ve Biyoteknoloji Enstitüsü ile ortaklaşa yürüttüğü “Karahindiba Bitkisinden Doğal Kauçuk Projesi” ile Joseph von Fraunhofer ödülünün sahibi oldu.
Proje kapsamında Continental AG bünyesinde görev alan ve uzmanlık alanı madde kimyası olan Dr. Carla Recker, IME ve Bitki Biyolojisi & Biyoteknoloji Enstitüsü’nden Prof. Dirk Prüfer ve Dr. Christian Schulze Gronover’e Almanya’nın Wiesbaden kentinde ödülleri takdim edilirken; Continental adına ödülü takdim edilen Dr. Carla. Recker, “Ortaklaşa yürütülen bu projenin amacı karahindibanın kauçuk kaynağı olarak endüstriyel kullanımını sağlayabilmek. Tarımsal açıdan kuzey yarımkürede dahi kolay yetişebilen karahindiba bitkisi, gıda üretimine uygun olmayan arazilerde üretilmeye müsait. Bu sebeple lastik fabrikalarına yakın yerlerde yetiştirilebilecek olan bu bitki sayesinde nakliye mesafeleri kısalarak, CO2 emisyonlarını da düşürmeye katkı sağlayacak. Bu sayede lastik üretimi sırasında herhangi bir kalite standardı veya performanstan ödün vermeden çevre dostu olmayı da sürdürebileceğiz” şeklinde konuştu.
Prof. Dirk Prüfer ve Dr. Christian Schulze Gronover da konuyla ilgili araştırmaları sırasında hangi genlerin kauçuk üretimini artırdığını ve hangilerinin engellediğini keşfettiklerini ve bu keşifle iki katı daha fazla doğal kauçuk üreten bitkiler geliştirmeyi başardıklarını ifade ettiler. Prüfer ve Gronover ayrıca küçük bir pilot sisteminden bir kaç kiloya ulaşan karahindiba kauçuğu elde ettiklerini ve bu sayede endüstriyel üretimi tonlar seviyesine çıkarabileceklerini de belirttiler.
Yaz ve kış koşullarında testleri tamamlanan karahindiba kauçuğundan üretilen test lastikleri projenin başarısını ispat edici nitelikte olup; bu lastikler, kauçuk ağacından (hevea brasiliensis) elde edilen doğal kauçuk lastiklere eşdeğer özellikler gösteriyor. Continental, beş ile on yıl içerisinde karahindiba kauçuğundan imal edilen lastiklerin seri üretimini gerçekleştirmeyi planlıyor.