Yabancı basın mensuplarının da yoğun ilgi gösterdiği fuarın açılış törenin de konuşan Bakan Yıldırım, unutulmuş demiryollarını tekrar gündeme taşıdıklarının altını çizdi. Göreve geldiklerinde demiryollarının yatırım ödeneğinin 250 milyon lira olduğunu açıklayan Yıldırım, 250 milyon lirayla tamir, yenileme yapılamayacağını, ancak günün kurtarılabileceğini vurguladı. ''2002'ye kadar böyle oldu. Adına 10. Yıl Marşı söylenen sektör adı anılamaz hale geldi. Tekrar demiryolarını Türkiye'nin gündemine taşımak bize nasip oldu'' diyen Yıldırım, bu alandaki yatırımların artmaya başladığını ve 10 yıl sonra, 2012'de demiryollarına ayrılan yatırım bütçesinin 250 milyondan 5 milyar liraya yükseldiğini ve son 10 yılda demiryollarına 26 milyar lira yatırım yaptıklarını bildirdi.
.
Hedef 10 bin Kilometre
.
2023'e kadar başlanılan ve planlanan yatırımların tutarının 45 milyar lira olduğunu, 2023'te yüksek hızlı tren ağını 10 bin kilometreye çıkarma hedefi olduğunu anımsatan Yıldırım, ''Mevcut tren ağına 4 bin kilometre daha ilave etmek... Toplam demiryolu ağını 11 bin kilometreden, 25 bin 500'e çıkarmak... Bu yüzde 100'den fazla bir artış anlamına geliyor. Türkiye nüfusunun yüzde 36’sını barındıran 15 ili Yüksek Hızlı Tren ile birbirine bağlayacağız. Türkiye'yi 2009' da YHT ile tanıştırdık. Asrın projesi diye nitelendirdiğimiz Marmaray'ı açacağız. Hızlı tren ile Ankara-İstanbul 3 saatin altına inecek'' dedi.
.
Bütün bunları yaparken İspanya ile önemli işbirliği gerçekleştirdiklerine vurgu yapan Yıldırım, gerek altyapı gerekse yüksek hızlı tren işletmeciliğinde ortak projeler gerçekleştirdiklerini ve gerçekleştirmeye devam edeceklerini söyledi. Uzak Doğu ile de aynı şekilde çalıştıklarını, demiryollarının sadece ulusal bir proje değil, bölgesel ve küresel bir işbirliğinin en önemli alt yapısı olduğunu dile getiren Yıldırım, şöyle devam etti: ''Türkiye AB'ye girmemiş olabilir ama girenlerin 20'sinde yüksek hızlı ten yok, Türkiye'de var. Önemli olan AB'de olan altyapıya sahip olmak. İnsanımızın refahı için yatırım yapıyoruz. Alt yapımızı AB'ye entegre ediyoruz. İşbirliğini daha da artırarak devam ettirmek istiyoruz. AB er ya da geç Türkiye'nin birlik için vazgeçilmez bir stratejik ortak olduğunu anlayacak. Bunun farkına varacak. Türkiye yük olmayacak, birliğinin yükünü paylaşacak onurlu bir ortak olacaktır. Biz yolumuza devam edeceğiz.''
Marmaray’da Sona Yaklaşıldı
.
Yurtiçinde 7 bin kilometre üzerindeki ağı tamamen yenilediklerini, Doğu-Batı, Kuzey-Güney bağlantılarının güçlendirildiğini, iki kıtayı Avrupa ile Asya'yı denizin 60 metre dibinden birleştiren Marmaray Projesi'nde de sona yaklaşıldığını ifade eden Yıldırım, lojistik merkezlerinin alt yapılarını da güçlendirdiklerini anlattı. Yıldırım, yurtiçi taşımacılığında ağırlığı demiryollarına kaydırarak, kazaları azaltıp, taşımacılık maliyetlerini düşürmek istediklerini bildirdi.
Kalkınma İçin Vazgeçilmez
Demiryolu hatların 150 yılık geçmişi olduğuna dikkati çeken Yıldırım, sözlerini şöyle tamamladı: ''Hemzemin geçişler emniyetli hale getirildi. İstanbul, İzmir ve Ankara'da raylı sistemlerde belediyelere destek oluyoruz. Tüm bu yatırımlar sonucunda demiryollarının esamesi okunmazken, 300 uluslararası katılımcının bulunduğu bir fuarın açılışını yapıyoruz. 127 yerli firmamız 'biz de varız' diye burada bulunuyor. Türkiye rayını yapamazken, bugün alt ve üst yapı yapan demiryolu ekosistemini oluşturan bir noktaya geldi. Bunu asla yeterli görmüyoruz daha yolun başındayız. Ulusal ağımızı yapmamız yetmez, komşularla da aynı alt yapıyı geliştirmemiz lazım. Demiryollarının, ülkemizin, insanımızın kalkınması için vazgeçilmez, ülke bağımsızlığı kadar önemli olduğunu biliyoruz.''