Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre, ekonomik güven endeksi Mart ayında bir önceki aya göre yüzde 9.5 artarak 71.46 değerinden 78.27 değerine yükseldi. Ekonomik güven endeksindeki artış, hizmet, perakende ticaret ve tüketici güven endekslerindeki artışlardan kaynaklandı.
Ekonomik güven endeksi Şubat'ta bir önceki aya göre yüzde 14.8 gibi büyük oranda azalışla 71.46'ya gerileyerek, TÜİK'in veriyi hesaplamaya başladığı Ocak 2012'den beri en düşük düzeye gerilemişti.
Tüketici güven göstergesi ile mevsim etkilerinden arındırılmış imalat sanayi (reel kesim), hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörlerine ait normalleştirilmiş alt endekslerin ağırlıklandırılarak birleştirilmesinden oluşan ekonomik güven endeksinin 100’den büyük olması genel ekonomik duruma ilişkin iyimserliği, 100’den küçük olması ise genel ekonomik duruma ilişkin kötümserliği gösteriyor.
TÜİK verilerine göre, hizmet sektörü güven endeksi Mart ayında bir önceki aya göre yüzde 4.8 artarak 89.24 değerinden 93.50 değerine yükseldi. Perakende ticaret sektörü güven endeksi yüzde 4.1 artarak 110.51 oldu. Tüketici güven endeksi ise bir önceki aya göre yüzde 0.5 artarak Mart ayında 67.0 değerine yükseldi. Reel kesim güven endeksi yüzde 1 azalarak, 105.20 değerinden 104.10 değerine düştü. İnşaat sektörü güven endeksi ise yüzde 1.7 azalarak 81.43 oldu.
Ekonomik güven endeksini oluşturan endekslerden tüketici güven endeksi, Türkiye İstatistik Kurumu ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası işbirliği ile yürütülen Tüketici Eğilim Anketi sonuçlarından, reel kesim (imalat sanayi) güven endeksi Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından, hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörü güven endeksleri ise TÜİK tarafından hesaplanıyor.
(DHA)