Secretcv.com’um araştırmasına göre, üst düzey yöneticilik anlamında kadınlara biçilen rol, yalnızca kadınların ilgi alanına giren sektörlerle sınırlanmış gözüküyor. Tütüncü ayrıca, kadın yöneticilerin çoğunlukla aile şirketlerinde babalarından devraldıkları görevleri sürdürdüklerini belirtti ve veritabanlarında 2 milyon üniversite mezunu kadının aktif olarak iş aradığı bilgisini paylaştı.
Tercih etmeseler de feminen sektörlerde yükseliyorlar
Secretcv.com’un verilerine göre, kadınlar üst düzey yönetici olarak yüzde 47,1 ile en fazla Mağazacılık ve Perakendecilik sektöründe tercih ediliyorlar. Bunu yüzde 14,5 ile Tekstil, yüzde 10,4 ile Dayanıklı Tüketim Malları izliyor. Listede ayrıca Kozmetik ve Halkla İlişkiler gibi sektörler de yer alıyor.
Kadınlar üst düzey yönetici olarak hangi sektörlerde tercih ediliyor?
Kadınların en çok başvurdukları sektörlere bakıldığında ise, Bankacılık ve Finans’ın yüzde 24,3 ile en üst sıraya yerleştiği görülüyor. Kadınlar Enerji, Kimya, Bilişim Teknolojileri, Sigortacılık, Telekomünikasyon ve Otomotiv gibi sektörlere de başvuruyorlar. Ancak bu sektörlerin hiç birinde kadınlar üst düzey yönetici olarak tercih edilmiyorlar. Rakamları yorumlayan Secretcv.com Genel Müdürü Okan Tütüncü, “Rakamlar, kadınların ancak hedef kitlesi kendi hemcinsleri olan sektörlerde üst pozisyonlara gelebildiğini gösteriyor. Bu da kadınların Mağazacılık, Perakendecilik, Tekstil ve Kozmetik gibi daha feminen sektörlerle sınırlı kalmasına neden oluyor” dedi.
Yönetici kadınlar görevi babalarından devralıyor
“Profesyonel anlamda yönetim kademesine kadar yükselen kadınların sayısı oldukça az” diyen Secretcv.com Genel Müdürü Okan Tütüncü, kadınların yönetici olarak kurumsallaşmış ve genellikle yabancı şirketlerde yer aldığını belirtti. Bununla birlikte kadın yöneticilerin yüzde 90’a yakını orta kademede görev alıyor. Tütüncü, “Anadolu’da CEO ve Genel Müdür seviyesinde adını duyduğumuz kadın yöneticiler, çoğunlukla köklü ve büyük aile şirketlerinde babalarından devraldıkları görevleri sürdürüyorlar. Bu pozisyonlara yönelik kadın istihdamının halen düşük seviyelerde kaldığını görüyoruz” dedi.
2 milyon üniversite mezunu kadın işsiz
Secretcv.com’un veritabanında, üniversite mezunu olduğu halde çalışmayan ve aktif olarak iş arayan yaklaşık 2 milyon kadın bulunuyor. 25 yaşının üstünde evli ve çalışan kadınların sayısı ise 600 bin.
Secretcv.com’un internet üzerinden düzenlediği ankette kadınlara ‘Sizce, çalışan kadınların iş yaşamlarını kolaylaştıracak etkenler nelerdir’ diye sordu. Ankete katılanların yüzde 30’u ev içindeki sorumlulukların erkeklerle paylaşılmasının iş yaşamlarını kolaylaştıracağını söyledi. Onu yüzde 28 ile ‘Kadınlar için istihdam olanağının artması’ yanıtı izledi. ‘Kadın ve erkekler için eşit çalışma şartlarının sağlanması’ diyenlerin oranı yüzde 24 iken, ‘Yeterli sayıda kreş ve çocuk yuvasının açılması’ yanıtını verenlerin oranı da yüzde 17 idi.
Üst düzey kadın yöneticilerin yüzde 34’ü 10000-15000 TL maaş beklentisi içinde
Secretcv.com veritabınında bulunan üst düzey kadın yöneticilerin maaş beklentileri incelendiğinde ilk sırayı yüzde 34 ile 10000-15000 maaş aralığı aldığı görülüyor. İkinci sırayı yüzde 32 ile 5000-10000 TL alırken üçüncü sırayı yüzde 16 ile 15000 – 20000 TL alıyor. Dördüncü sırayı yüzde 10 ile 0 – 5,000 ve son sırayı ise %8 ile 20,000 üstü maaş beklentisi izliyor.
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |