Goodyear ve Avrupa Sürücü Okulları Federasyonu (EFA) tarafından yürütülen araştırmasına katılan eğitmenler, gençlerin kazaların potansiyel sonuçları hakkında farkındalık eksikliğinden dolayı araçları risk alarak sürdüğünü belirtiyor. Avrupa çapında, diğer yaş grubuna göre genç sürücülerin dahil olduğu kaza sayısı iki kat daha fazla olduğu görülüyor.
Sürüş eğitmenlerine göre, Avrupalı gençler arasında tehlikeli sürüşün en büyük nedeni (%65 oranla) kazaların olası sonuçları hakkında farkındalık eksikliği olarak öne çıkıyor. Eğitmenler gençlerin tehlikeli araç kullanmalarındaki sebepler arasında deneyimsizlik, cep telefonlarının dikkat dağıtıcı etkileri, alkol kullanımı, ölümsüzlük duygusu, yüksek sesle müziğin dikkat dağıtıcı etkisi ve güvensiz sürüş
pop-kültürünün yüceltilmesini sıralıyor. Cep telefonlarının neden olduğu dikkat dağıtıcı etkiler Avrupa'da yüzde 50 oranına sahipken, Türkiye’de bu oran yüzde 77.
Araştırma sonuçlarına göre acemi sürücüler kendi risk alma kapasitesinin farkında değil. Goodyear’ın 2012 yılında genç ve tecrübesiz sürücüler arasında yaptırdığı araştırma; gençlerin üçte ikisinin hız sınırını aştığını ve yüzde 39’unun trafik sinyalleri veya işaretlerine uymadığını ortaya koymuştu.
Yol güvenliği eğitimi şart !
Sürüş eğitmenleri yüzde 65’ine göre Avrupalı gençler arasında tehlikeli sürüşün başlıca nedenleri arasında kazaların potansiyel sonuçları konusunda farkındalık eksikliği yer alıyor. Eğitmenlerin yüzde 65’i araç içinde ve yolda her zamankinden daha fazla dikkat dağıtıcı etmen olması sebebiyle, bugünün genç sürücülerinin (18-25 yaş) daha fazla yol güvenliği eğitimine ihtiyacı olduğuna inanıyor. Eğitmenlerin yüzde 63’ü genç ve acemi sürücülerin önceki nesle göre daha tehlikeli araba kullanmasının ardındaki sebeplerin yoğun hayat koşulları ve sabırsız bir toplumda büyümek olduğunu ifade ediyor.
Avrupa sürüş eğitmenlerinin yüzde 29’u bugünün genç acemi sürücülerinin önceki nesillere göre eğitim sırasında alınan tavsiyelere uyma konusunda daha az dikkatli olduğuna inanıyorlar. Eğitmenlerin yüzde 29’u bugünün genç sürücülerinin sürüş derslerine hiç değer vermediğini düşünüyor.
Araştırma bulgularını değerlendiren Goodyear Avrupa, Orta Doğu ve Afrika Bölgesi Tüketici Lastikleri Başkan Yardımcısı Michel Rzonzef, "Yol güvenliği konusunda gençleri, hayat boyu sergileyecekleri beceriler ile donatmak için, sürüş eğitmenlerinin, sektör liderlerinin ve siyasetçilerin genç neslin yol güvenliği tutumunu ve gerçek yol koşullarında karşı karşıya gelecekleri dikkat dağıtıcı etmenleri anlaması önemlidir. Goodyear ve EFA’nın birlikte yürüttüğü bu araştırma, eğitim ve uygulamanın önemini genç sürücülere aşılamak için daha fazla şey yapılabileceğini göstermektedir" şeklinde konuştu.
Avrupa Sürüş Okulları Federasyonu Başkanı John Lepine ise, "Bu çalışma, eğitmenlerin gençlere, sürüş becerisinden daha fazlasını öğretmenin ne kadar önemli olduğunu ortaya koymaktadır. En kaliteli sürüş eğitimi; gençlerin dikkat dağıtan unsurlar ile başa çıkmasına, ciddi yol güvenliği önlemleri almasına, güvenli sürüş davranışları geliştirmesine yardımcı olmalıdır” dedi.
Tehlikeli araç kullanımının temel nedenleri
Avrupa çapında, diğer yaş grubuna göre genç sürücülerin dahil olduğu kaza sayısı iki kat daha fazladır. Sürüş eğitmenlerine göre, Avrupalı gençler arasında tehlikeli sürüşün temel nedenleri:
-Acemi sürücülerin kazaların olası sonuçları hakkında farkındalık eksikliği (%65)
-Deneyimsizlik (%62)
-Cep telefonlarının dikkat dağıtıcı etkileri (%50)
-Uyuşturucu ve alkol kullanımı (%49)
-Ölümsüzlük duygusu (%51)
-Yüksek sesle müziğin dikkat dağıtıcı etkileri (%21)
-Güvensiz sürüş, pop-kültürünün yüceltilmesi (%33)
Cep telefonlarının neden olduğu dikkat dağıtıcı etkiler Avrupa'da yüzde 50 oranına sahipken, Türkiye’de bu oran yüzde 77’dir.
Polonya'daki eğitmenlerin dörtte üçü (%73) yaşıt arkadaş baskısının gençler arasında tehlikeli sürüşün en büyük nedeni olduğunu ifade ederken, Fransız eğitmenlerin yüzde 85’i dikkatsiz sürüşe en fazla neden olanın alkol kullanımı olduğunu söylemektedir.
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |