Kamyonum
GÜNDEMHABERLERTESLİMAT FOTO GALERİ VİDEO GALERİ YAZARLAR
Menü Arama Facebook Twitter Whatsapp İhbar Hattı
kamyoon, nakliye, taşımacılık
kamyonum dergisi, youtube kanal, kooperatif,
English
Volvo FH Aero The Most Ambitious On The Roads

Volvo FH Aero The Most Ambitious On The Roads

1 2 3 4 5 6
Dergi
alp özler, yılnak,
16 Mayıs 2012 Çarşamba - 17:45

Gıdaların sağlıksız taşınması engellenecek

Geçtiğimiz yıl görüşmelere başlanan ATP kanun tasarısı 9 Mayıs 2012 Tarihi itibari ile "Bozulabilir Gıda Maddelerinin Uluslararası Taşımacılığı ve Bu Taşımacılık Faaliyetinde Kullanılacak Özel Ekipmana İlişkin Anlaşmaya Katılmamızın Uygun Bulunduğuna Dair Kanun" Cumhurbaşkanlığı tarafından onaylanarak yayımlanmak üzere Başbakanlık'a gönderildi. ATP Konvansiyonu’nun kanunlaşmasıyla birlikte et, süt, balık ve sebze-meyve gibi kolay bozulabilen gıdaların hem sağlıksız taşınmasının önüne geçilecek hem de bunun yarattığı ekonomik kayıp ortadan kalkacak. ATP Konvansiyonu ile birlikte tüketiciye ulaşmadan bozulan yıllık 1 milyon ton sebze ve meyvenin kaybı önlenecek.

Gıdaların sağlıksız taşınması engellenecek

TREDER: ATP Konvansiyonu yasalaştı,

Gıdaların sağlıksız taşınması engellenecek

 

 

 

Treyler Sanayicileri Derneği (TREDER) Başkanı Recep Serin, ATP Konvasiyonu’na 46 ülkenin taraf olduğunu ve 1 Eylül 1970 tarihinde konvansiyonun yürürlüğe girdiğini söyledi. Serin, Türkiye’nin yıllardır taraf olmadığı bozulabilir gıdaların uluslararası taşımacılığı ve bu taşımacılık faaliyetlerinde kullanılacak özel ekipmanların standartlarının belirlenmesinin ülke ekonomisine büyük katkı sağlacağını vurguladı.

 

Milli servetin çöpe gitmesinin önü kesilecek

Treyler Sanayicileri Derneği (TREDER) Başkanı Recep Serin, uygun donanıma sahip olmayan araçlarla taşınan ve dağıtılan gıda maddelerinin, muhtelif fiziki şartlara maruz kalmaları nedeniyle son kullanıcıya ulaşmadan veya raf ömürleri tükendiği için çöpe giden gıdalar olduğunu belirtti. Çöpe giden gıdaların yılda 1 milyon tona ulaştığını söyleyen Serin, bunun da milli ekonomiye zararı milyar dolar seviyesinde olduğunu vurguladı. Serin, ATP uygulamasının yürürlüğe girmesiyle birlikte bu kaybın sona ereceğini dile getirdi. Serin, gıdaların sağlıklı koşullarda taşınmaması nedeniyle domatesin yüzde 30’nun, incir, üzüm, hurma, kavun gibi yaş meyvelerin ise yaklaşık yüzde 12’sinin tüketiciye ulaşmadan çürüdüğüne dikkat çekti.

 

Bozuk ve sağlıksız gıda tüketimi önlenecek

TREDER Başkanı Serin, son zamanlarda, muhtelif şekillerde basında yer alan, kamusal ve özel alanlarda vuku bulan bozuk süt tüketimi gibi sağlıksız ve bozuk gıda tüketiminin de önü kesilerek, gıda tüketicilerinin sağlıklarından olması engelleneceğinin, sadece süt değil pek çok gıda ürününün sağlıksız kullanımının önüne geçilmiş olacağının, mesela Türkiye’de tüketimi fazla olan zeytinyağlarının bile siyah sactan yapılmış tankerlerde taşınabildiğini ifade ederek, gıda ürünlerinin sağlıksız naklinin de engelleneceğini tekrar vurguladı.

 

 

 

 

Gıda ihracatına katma değer sağlayacak

Türkiye’nin  7 milyar dolara yakın olan gıda ihracatının,  2023 yılında 55 milyar dolara çıkarılması hedefi olduğunu ifade eden Serin, “ Bunun gerçekleşmesi,  ATP Konvansiyonu'na uygun araç filosuna sahip olmak ile başarılacaktır. Dolayısıyla hem treyler sektöründe ATP’li araç satışı artacak hem de hedeflenen gıda maddesi ihracat rakamlarına ulaşmak mümkün olacaktır. Konvansiyona taraf olmayan bir ülkede üretilen ve ihraç edilen bozulabilir gıda maddelerinin pazara erişme maliyetleri daha yüksektir. Gittikleri ülkenin sınırlarına gelene kadar pek çok kontrole tabi tutulmakta, bu durum da pazara erişme maliyetlerini yükseltmekte ve gıda ihracatçılarının rekabet gücünü olumsuz etkilemektedir. Konvansiyona taraf olunması, gıda ihracatçılarının rekabet gücünü ve dolaysıyla ihracatlarının artmasını sağlayacaktır” dedi.

Frigorifik araç satışları artacak

ATP Konvansiyonu’nun Türkiye’de de uygulanmasıyla pek çok sektörün kazançlı çıkacağını belirten Serin, “Bozulabilir gıda ürünlerinin uluslararası taşınmasında treylerlerin ATP-FRC sertifikasına sahip olması zorunludur. Dolayısıyla bu konvansiyonun yaslaşmasıyla, bozulabilir gıda ürünleri taşıyacak, ATP’ye uygun treylerlerin üretimi ve satışında çok ciddi artış beklenmektedir. Bu durum, treyler sektörüne önemli bir dinamizm getirecektir” diye konuştu.

Test ve sertifikasyon süreci yeni iş kapısı yaratacak

“ATP Konvansiyonu, Türkiye’de uluslararası alanda geçerli olacak test ve sertifika sürecinin de gelişmesini sağlayacaktır” diyen Serin sözlerine şöyle devam etti: “Test, sertifika, belgelendirme hizmetlerinin gelişmesi, konuyla ilgili firmaların da denetleyici kuruluşların da yeni kadrolara gereksinimini arttıracak, bu da işsizlik sorunumuzun çözülmesine önemli katkı sağlayacaktır. ATP’ye uygun olması gereken araçların frigorifik mekanizmalarının test maliyetleri  araç ve test başına 500 Euro’ya yaklaşmaktadır. Dolayısıyla ciddi olacak test maliyetleri nedeniyle yurt dışına gidecek döviz, ülkemizde kalacak. Bu da cari açığımızın azaltılmasına katkı sağlayacaktır.”

  

ATP mevzuatına taraf olan ülkeler:

Almanya, Amerika, Arnavutluk, Avusturya, Azerbaycan, Belarus, Belçika, Britanya Birleşik Krallığı ve Kuzey İrlanda, Bosna Hersek, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Fas, Finlandiya, Fransa, Gürcistan, Hırvatistan, Hollanda, İrlanda, İspanya, İsveç , İsviçre, İtalya, Karadağ, Kazakistan, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Makedonya, Moldova, Monako, Norveç, Özbekistan, Polonya, Portekiz, Romanya, Rusya Federasyonu, Sırbistan, Slovakya, Slovenya, Tunus, Ukrayna ve Yunanistan’dır.

Türkiye, ATP mevzuatına taraf değildir.

 

 

 

ATP Hangi Gıdaların Taşınmasını Kapsar?:

ATP mevzuatı derin dondurulmuş, normal dondurulmuş, soğutulmuş ve taşınması esnasında sabit iç ortam sıcaklığı gerektiren gıda maddelerini kapsar. Et, Et ürünleri, Süt, Süt Ürünleri, Balık ve diğer deniz ürünleri, taze sebze-meyveler, dondurulmuş hazır gıdalar, sıvı yağlar, margarinler, taze ve konsantre meyve suları vs.

 

ATP Hangi Gıdaların Taşınmasını Kapsamaz?:

Mevzuat kuru bakliyat, un, şeker, pirinç vs. gibi oda sıcaklığında uzun süre dayanabilen gıda ürünlerinin taşınmasını kapsamaz. Buna rağmen çok yüksek dış ortam sıcaklıklarında da uzun mesafeli taşımalarda bu gıdalar ATP kapsamına girebilir.

 

 

 
Türk lojistik sektöründe öncü bir adım
 
Eltesan Mobil’den Klima Eğitimi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Volvo’ dan Ahmet Yiğit Nakliyat a FH16 750
Uluslararası nakliye sektöründe ve proje kargo lojistiği konusunda hep ...
Premio’dan Kampanya
Goodyear Lastikleri T.A.Ş.’nin tescilli ‘lastik ve hızlı otomobil servisi’ ...
Google'ın sürücüsüz otomobili ehliyetini aldı!
Toyota Prius marka sürücüsüz otomobil ilk yolculuğunu Las vegas kentinde dolaşarak yapacak.
 
Kış Lastiği Zorunlu Oluyor
Karayolu Trafik Güvenliği Kurulu'nun aldığı kararla kış lastiği uygulaması zorunlu hale gelecek.
Tır Garajına Akaryakıt Operasyonu
İstanbul Küçükçekmece'deki operasyonda tır garajında yapılan aramada ayrıca ...
ContiPremiumContact 5 ile Güvenli ve Keyifli
Soğuk kış aylarının ardından güneş kendini artık iyice hissettiriyor. ...
 
Chevrolet’den Yeni Küçük SUV
- SUV sınıfının yaratıcısı olan Chevrolet bugün yaptığı açıklamada, global ...
3. KARAYOLU TRAFİK GÜVENLİĞİ SEMPOZYUMU BAŞLIYOR
Toplumsal emniyet bilincinin artması için kapsamlı çalışmalar yürüten ...
V1 CHALLENGE YENİ SEZONDA TÜRKİYE’NİN 5 BÖLGESİNİ DOLAŞACAK
Türkiye’nin ilk özgün motorsporları organizasyonu V1 CHALLENGE, 2012 sezonuna ...
 
Nuray PEKCAN
Nuray PEKCAN
Pazar
seyit usta, römort, treyler, üst yapı,
YAZARLAR
Kamyonum TV
ÇOK OKUNANLAR
Güzeller
FACEBOOK'TA KAMYONUM
ANKET
Uluslararası taşımalarda karşılaştığınız en büyük sorunlar nelerdir?
 
Kamyonum Künye İletişim Abonelik ve Reklam Sitene Ekle
GüncelEkonomiİhaleGündemHaberlerTeslimatDeniz TaşımacılığıLojistikEnglish
Ağır Vasıtalarda Yeni ModellerHafif Ticarilerde Yeni ModellerÖzel Tasarım AraçlarModifiye KamyonlarTreyler GaleriÜstyapı GaleriOtobüslerde Yeni ModellerKamyon MagazinGüzeller
Yeni Araç TanıtımlarıTest Sürüşleri - KamyonTest Sürüşleri - Hafif TicariKamyon YarışlarıMonster Truck YarışlarıKamyon SimülatörleriOtobüs SimülatörleriYeni TeknolojilerKamyon Magazin
kamyonumdikkat haberler Kamyonsondakikalkwtrucknewstreyler