Bayram öncesi bavullar hazırlanmaya, yolculuk ve tatil planları yapılmaya başlandı. Birçok kişi bayramda sevdiklerine kavuşmak veya tatil için yollara çıkacak; binlerce sürücü bayramla birlikte direksiyon başına geçecek. Bayram tatiline araba ile çıkmayı planlayan çok sayıda sürücü seyahatlerine, araçlarını yeterli şekilde hazırlamadan ve iyice dinlenmeden başlıyor. Yapılan araştırmalar; bayramda gerçekleşen kazaların iki temel nedeninin, bakımı yapılmamış ya da yetersiz yapılmış araçlar ile yorgun sürücüler olduğunu gösteriyor.
Seyahatinize, bakımı çok iyi yapılmış, çok iyi hazırlanmış araç ile çıkarak güvenli bir başlangıç yapabilirsiniz.
Tatile çıkan sürücülerin pek çoğu seyahat öncesinde araçlarının bakımını yapmayı ve gerekli güvenlik önlemlerini almayı unutur. Araştırmalar; araçlardaki arıza ve teknik sorunların %32'sinin genellikle tatil yolunda meydana geldiğini göstermektedir.
Hayatta kalmak için, dikkatli ve kurallara uyarak araba kullanın.
Yaz aylarında araç kullanmak; yoğun trafik, uzun mesafe, gece ve gündüz şartlarında sürüş, bir anlamda sürücünün sınırlarını denemek anlamına geliyor.
Yorgunluk, kazaların ana nedeni olarak öne çıkıyor...
Araştırmalar; sürücülerin büyük çoğunluğunun yorgunluk, uyku hali ve dikkat kaybının sürüş becerileri üzerindeki olumsuz etkisini göz ardı ettiğini gösteriyor.
Güvenli sürüş planlaması
Emniyet kemeri, araçlarla yapılan yolculuklar için geliştirilmiş en basit ancak en önemli güvenlik ekipmanıdır. Kemerin doğru kullanımı, varlığı kadar önemlidir. Koltuk uygun konuma getirildikten sonra, kemerin üst bölümü boyuna direk temas etmeyecek biçimde ayarlanmalı, alt kısmı ise, karnın altından, kalça hizasından geçmelidir. Kemer mutlaka gergin olmalı, beden ile kemer arasında boşluk kalmamalıdır. Olası kazaların önüne geçmek için en önemli unsurlardan biri de hız limitlerine uymaktır. Hız limitlerini belirten trafik işaret ve işaretçilerine riayet etmek güvenli bir yolculuğun olmazsa olmazlarındandır.
Gece araba kullanmanın olumsuz etkileri...
Yoğun trafik veya gündüz sıcaklığından dolayı sürücülerin pek çoğu gece yola çıkmayı tercih eder. Gece araba kullanmak, vücut üzerinde olumsuz etkilere neden olur ancak bunlar genellikle sürücüler tarafından dikkate alınmaz. Kazaların yaklaşık %40’ı gece meydana gelmektedir. Zira gece araba kullanan sürücülerin sürüş becerileri azalmaktadır. Bunun sonucu olarak sürücüler; şeritlerde bir sağa bir sola geçmek, belirli bir hızı tutturamamak ve pek çok kez direksiyon hâkimiyetini kaybetmek gibi sorunlar yaşarlar.
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |