Gürcistan ile olan sınır kapımız Sarp’tan yılda 45.000 adet aracımız çıkış yapmakta, bunlardan 17.000’i Azerbaycan’a taşıma yapmaktadır. Ayrıca, 5.000 aracımız da İran üzerinden Azerbaycan’a ulaşmaktadır.
Taşımalarımız, Gürcistan’da Kutaisi, Gori ve Tiflis üzerinden geçen tek hat üzerinden gerçekleştirilmektedir.
Her ne kadar Rus basını 22 Ağustos’ta Rus birliklerinin bölgeyi terk edeceğini beyan etmiş ise de, bölgede istikrarın kurulması biraz zaman alabilecektir.
Dışişleri Bakanlığımızdan konu ile ilgili gelen muhtelif yazılarda, bölgede taşıma yapan nakliyecilerimizin can ve mal güvenliğinin sağlanması ve ülkede yaşanan çatışmalardan en az şekilde etkilenmelerini teminen ve baş gösteren gasp ve yağma vakalarından dolayı araçlarımızın mümkün mertebe Gürcistan’a giriş yapmamaları, Gürcistan’da bulunan araçlarımızın ise seyir halinde bulunmamaları ve TIR parklarında beklemeleri gerektiği yönünde uyarılar yer almaktadır. Ayrıca, Poti limanının kapalı olduğu, Batı ile Doğu arasında karayolu ve demiryolu ulaşımının kesik olduğu da bildirilmektedir.
Gerginliğin başlamasıyla birlikte, Gori kentinin batısında olan araçlarımız Türkiye’ye dönmüş veya daha güvenli bölgelere çekilmiştir. Ancak, Azerbaycan’dan boş veya yüklü olarak dönüşe geçen 1.000’e yakın aracımız Tiflis’e kadar gelebilmiş ve orada beklemeye başlamıştır.
Bölgenin gelecekteki istikrarına dair bilinmezlik ve mahsur kalan sürücülerimizin içecek ve yiyecek sıkıntısı çekmeye başladıklarına yönelik bölgeden ve taşımacılarımızdan alınan bilgiler değerlendirildiğinde, araçlarımızın daha ne kadar bekleyeceği bilinmemekte olup, gerginlikten etkilenen ve etrafta yerleşik ülkelerin yardımı ve ortaklaşa çalışmalarıyla bu bin aracın kurtarılması gerekmektedir.
Araçlarımızın kurtuluşu için bölge ülkelerine önemli görevler düşmektedir.
Kardeş ülke olan Azerbaycan’ın, zaten Azerbaycan’ın ihraç yükünü taşıyan araçlarımıza, toprakları üzerinden İran yönünde geçişlerinde kolaylık sağlamalarını ve şuanda Tiflis civarında bulunan bu araçlarımızdan hiçbir talep olmaksızın ülkeleri üzerinden İran’a geçişlerini sağlamalıdır.
Asırlardır dostluk ve komşuluk ilişkilerimiz devam eden İran’ın Azerbaycan’dan gelecek araçlarımızın bekletilmeden ve güvenli bir şekilde geçişine izin vermelidir.
Aslında araçlarımızın geçişini en kısa yoldan Rusya ve Gürcistan sağlayabilir. Gori kenti içinden güvenli bir hat oluşturarak mağdur olan sürücülerimiz ve araçlarını kısa sürede Türkiye’ye yönlendirebilirler.
Biz taşımacılar olarak, bölgedeki ticaretin ve halkların refahının artması için çaba gösteren ve katkıda bulunan kişileriz. Hem Rusya hem de Gürcistan ile aramızda iyi dostluk ve ticari ilişkiler bulunmaktadır. Bu dostluk ve ticarette en büyük görevi üstlenen Uluslararası Taşımacılar olarak şuan zor durumda bulunmaktayız.
Bugün dostlukları gösterme zamanıdır. Bu sorunun çözümünde bölge ülkelerinin acil yardımlarını beklemekteyiz.”
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |