Bölgedeki Kürt televizyon kanalları Rudaw TV ve Kurdistan TV, 1 ay içerisinde birkaç gün arayla kapatılıh açılan son olarak 14 Aralık pazartesi günü saat 14.00’te kapatılan Habur Sınır Kapısı’nın kapatılması nedeniyle Kuzey Irak’tan dönmek isteyen Türk şoförlerin zor durumda kaldığını bildirdi.
Türkiye sınırındaki Irak topraklarında bulunan İbrahim Halil Sınır Kapısı’nda 2 haftadan bu yana bekleyen Türk şoförler kapının bir an önce açılmasını ve ailelerine kavuşmak istediklerini söyledi.
Kürt televizyon kanallarına konuşan Türk şoförler, ailelerini geçindirmeye çalıştıklarını, ceplerindeki paranın tükendiğini, günlerden bu yana evlerine gidemediklerini, aralarında para toplayıp peynir ve yumurta yiyerek ayakta durmaya çalıştıklarını söyledi.
SANAYİCİLER OLUMSUZ ETKİLENDİ
Şırnak'ın Silopi ve Cizre ilçelerinde ilan edilen sokağa çıkma yasağı kapsamında Habur Sınır Kapısı'ndan giriş ve çıkışların durdurulması, Mardin'den Irak'a ihracat yapan sanayicileri olumsuz etkiledi.
Mardin Sanayici İşadamları Derneği Başkanı Nasır Duyan, yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Irak'a yıllık ortalama ihracatının 12 milyar dolar olduğunu ve bunun 1 milyar dolarının Mardin'den gerçekleştirildiğini söyledi.
Habur Sınır Kapısı'nın geçici olarak kapatılması nedeniyle 10 gündür üretimin durma noktasına geldiğini belirten Duyan, ülke ekonomisine katkılar sunan sanayicilerin bu tür gelişmelerden etkilendiğini anlattı.
Söz konusu sınır kapısının hem Mardin hem de Türkiye için çok önemli olduğunu vurgulayan Duyan, Irak'taki iş adamlarının başka bir pazar arayışına girdiğini öne sürdü.
Duyan, iş dünyası olarak devletten bankalara borçlarının ertelenmesini beklediklerini dile getirerek, şöyle konuştu:
"Bu olaylar cereyan ettikten sonra dışarıdan özellikle Irak'tan para almakta sıkıntı çekiyoruz. Bankalar konusunda da hükümetimizin gözden geçirip, bu bölgedeki iş insanlarının bankadaki taksitlerini kredilerini ertelemesi yönünde bir talebimiz var. Bu konuda bölgenin hassasiyetinin dikkate alınması en büyük temennimizdir. Irak'tan yaklaşık 10 gündür para akışı gelmiyor. Dolayısıyla bu ay sonunda sanayiciler, bankalarla ciddi anlamda sıkıntı yaşayabilir. Bölgemizdeki hassasiyet göz önünde bulundurularak bu borçların en azından 3-6 ay ertelenmesini talep ediyoruz."
"NAKLİYECİLER DE ZOR DURUMDA"
Fabrikalarda gıda maddesi stoklarının dolduğunu ifade eden Duyan, sanayicilerin çiftçilerden mısır alamadığını vurguladı.
Mevsimi olmasına rağmen çiftçilerin tarlalarından mısır biçemediğini bildiren Duyan, "Çünkü pazar yok. Sanayici almadıktan sonra mısırı biçemiyorlar. Şu anda hiç kimse bu durumda mısır ihracatı da yapamıyor" değerlendirmesinde bulundu.
Mardin'de 7-8 bin ailenin nakliyecilikten geçindiğini aktaran Duyan, onların da güç durumda kaldığını dile getirdi.
10 BİN KAMYON BEKLİYOR
GÜMRÜK ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi, Habur Sınır Kapısı’nın kapatılmasının kendi bakanlığı ile ilgili olmadığını, terör olayları nedeniyle bu kararı İçişleri Bakanlığı ve Şırnak Valiliği’nin verdiğini söyledi. Tüfenkçi, Irak tarafındaki 10 bine yakın kamyonun Habur’dan girişine izin verilmediğini belirtmişti.
Habur Sınır Kapısı’nın kapanması nedeniyle ihracatçıların sıkıntı yaşadığını anlatan Bakan Tüfenkçi, şunları söyledi:
"Bakanlığımızdan kaynaklanan bir kapatma değil. Yol güvenliğinin sağlaması noktasında PKK terör örgütüyle yapılan mücadelede sivil halkın, vatandaşlarımızın ve o güzergahı kullanan kamyoncu esnaflarımızın zarar görmemesi için Şırnak Valiliğimiz ve İçişleri Bakanlığımızın almış olduğu tedbirle hem sokağa çıkma yasağı var, hem de araçların geçişine izin verilmiyor. Güneydoğu’da ihracatçılarımızın sıkıntılarını inşallah İçişleri Bakanlığımızın alacağı tedbirlerle kısa sürede sona ereceğine inanıyorum. Siz TIR parkında bekleyen araçların Irak’a geçişine izin veriyoruz. Ancak Irak tarafında bekleyen yaklaşık 10 bine yakın kamyonun Türkiye tarafına geçişine izin verilmiyor." (DHA-CİHAN)