Türkiye-İsveç İş Forumu’nda konuşan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Türk firmalarının AB ülkeleri ile iş yapmasının önünde engel oluşturan vize, taşıma kotası ve serbest ticaret anlaşması konularındaki sorunlara işaret etti. Hisarcıklıoğlu, “Hukuk devletinin simgesi olarak tanınan İsveç’ten bu haksızlıkların giderilmesi için daha fazla destek vermesini istiyoruz” dedi.
Türkiye’nin sanayi ürünleri serbestçe AB pazarına girebilirken, bu malları pazarlayacak girişimcinin vize engeli ile karşılaştığına değinen Hisarcıklıoğlu, “Öte yandan malları taşıyacak vasıtalara da taşıma kotası engeli konuluyor. Firmalarımıza: “ürünü getir ama onu taşıyan kamyonu getirme” deniyor. Yani ticaretin önüne yine engeller konuyor. Bir diğer sıkıntı da üçüncü ülkelerle yapılan STA’larda ortaya çıkıyor. AB bizimle müzakere etmeden üçüncü ülkelerle STA imzalayabilirken, biz AB’den bağımsız bir anlaşma imzalayamıyoruz” diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün İsveç ziyareti çerçevesinde düzenlenen Türkiye-İsveç İş Forumu; Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İsveç Kralı Carl XVI. Gustaf, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, İsveç Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Catharina Elmsater Svard ve çok sayıda işadamının katılımı ile dün Stockholm’de gerçekleştirildi.
İsveç’le Ticarette Yeni Dönem
TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu burada yaptığı konuşmada “İki ülke arasında şimdi yeni bir dönemi başlatma zamanı gelmiştir. Özellikle, bilişim ve haberleşme teknolojileri gibi katma değeri yüksek sektörlerde; enerji ve inşaat yatırımlarında önemli işbirliği imkânlarımız var” diye konuştu. Hisarcıklıoğlu, tarım ve sağlık turizmi alanında Türkiye’nin yüksek kaliteli üretim ve hizmetini, İsveç’e daha iyi tanıtmak ve birlikte yatırım yapmak istediklerinin altını çizdi.
İşbirliği Alanları
Türkiye’nin sahip olduğu müteahhitlik birikimi ile İsveç’in sürdürülebilir şehir planlama ve inşa konusundaki deneyimini birleştirip, kârlı yatırımlara dönüştürebileceklerini kaydeden Hisarcıklıoğlu, “Biz sadece Türkiye’ye yapılacak yatırımlardan bahsetmiyoruz. Birlikte üçüncü ülkelere yatırım yapmaktan bahsediyoruz. Türk özel sektörü hem ekonomik gücü, hem de kültürel ve tarihi bağları sayesinde Orta Asya’da, Ortadoğu’da, Kuzey Afrika’da ve Doğu Avrupa’da rahatlıkla iş yapabilmektedir. Emin olunuz ki bizim firmalarımız, girişimcilerimiz bütün bu coğrafyalarda pek çok kapıyı rahatlıkla açabilir” dedi.
Eğitim alanında da ortak hareket etme ve ortak projelere mutlaka imza atma çağrısında bulunan TOBB Başkanı, “TOBB’un da katkı sağladığı, Stockholm Üniversitesi bünyesindeki Türk Araştırmaları Enstitüsü bu anlamda önemli bir adım olacak. Bu adımları daha da güçlendirmeliyiz” diye konuştu. Hisarcıklıoğlu, 2020 EXPO seçimleri için İsveç’in İzmir’e destek vermesini beklediklerini de sözlerine ekledi.
Çevre Teknolojileri Alanında Anlaşma
Forumun kapanış oturumunda, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve İsveç Kralı Carl XVI. Gustaf'ın huzurunda Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve İsveç Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Catharina Elmsater Svard tarafından ''Çevre Teknolojileri Alanında Ticaret ve Yatırım İşbirliğinin Geliştirilmesi Konusunda Mutabakat Muhtırası'' imzalandı.