Kamyonum
GÜNDEMHABERLERTESLİMAT FOTO GALERİ VİDEO GALERİ YAZARLAR
Menü Arama Facebook Twitter Whatsapp İhbar Hattı
tırsan
English
Pozkrone: Successful as a Krone partner in Poland for 30 years

Pozkrone: Successful as a Krone partner in Poland for 30 years

1 2 3 4 5 6
Dergi
alp özler, yılnak,
26 Kasım 2021 Cuma - 13:55

Karaismailoğlu, "Demiryolu Yatırım Payını 2023’te Yüzde 63,4’e Yükselteceğiz"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, demiryolu yatırım payını 2023 yılında yüzde 63,4’e yükselteceklerine vurgu yaparak, raylı sistem araç ve alt bileşenlerinin en az yüzde 80 oranında yerli ve milli imkanlarla üretilmesi için çalıştıklarını söyledi.

Karaismailoğlu,  Demiryolu Yatırım Payını 2023’te  Yüzde 63,4’e Yükselteceğiz

Toplam 313,7 kilometre kent içi raylı sistemin bakanlık tarafından yapıldığını belirten Karaismailoğlu, “4 ilde üstlendiğimiz 7 metro projesiyle Türkiye ekonomisine 22 milyar TL katkı sağladık. Şu anda 6 ilde daha yapımı süren 10 projemiz var. Bu projeler bittiğinde ekonomimize 10,8 milyar TL katkı sağlamalarının yanı sıra 146 milyon saat zamandan, 136 bin ton yakıttan tasarruf edeceğiz” dedi.

 

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Eurasia Rail Fuarı’nın açılış törenine katıldı. Ulaşım ve iletişim alanında gerçekleştirilen yatırımlarla çehresi aydınlanan Türkiye’nin gelecek vizyonunu, 19 senedir, dünyanın nabzını tutarak, teknolojik gelişmeleri yakından takip ederek şekillendirdiklerini belirten Karaismailoğlu, “2003 yılı öncesinde neredeyse yarım asır boyunca demiryollarının ihmal edildiğini, çivi çakılmadığını görüyoruz. Ancak bizim işimiz ihmal edebiyatıyla, şikayetle uğraşmak değil. Demiryollarını 2003 yılından itibaren devlet politikası olarak ele aldık ve öncelikli sektör olarak belirledik” dedi.

 

21-23 Ekim 2020 tarihleri arasında İstanbul’da düzenlenen “Türk Demiryolu Zirvesi’nde” alınan kararlarla demiryollarına verilen bu önemi perçinlediklerini kaydeden Karaismailoğlu, Ekim ayında düzenlenen 12. Ulaştırma ve Haberleşme Şûrası ile gerek demiryoluna verilen önemi gerekse ulaştırma ve haberleşme alanındaki vizyonu güçlendirdiklerini söyledi.

 

19 YILDA DEMİRYOLLARINA 222 MİLYAR TL YATIRIM YAPTIK

 

Geleceği sektörün tüm temsilcileri ile birlikte planladıklarını anlatan Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Asya ve Avrupa arasında köprü görevi gören ülkemizin coğrafi konumunun sağladığı fırsatların ekonomik ve ticari avantajlara dönüşebilmesi için demiryollarında yeni bir atılım başlattık. Demiryolu hatlarımızın limanlara, havaalanlarına, lojistik merkezlere bağlantısını sağlayarak demiryollarımızı kombine taşımacılığa uygun yeni bir anlayışla ele aldık. Projelerimizle sadece doğu-batı hattında değil, kuzey-güney kıyılarımız arasında da demiryolu ulaşımını ekonomiye katkı sağlar hale getirmeyi planladık. Son 19 yılda demiryollarına adeta bir aslan payını vererek 222 milyar Lira yatırım yaptık. Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün; ‘Demiryolları ümran ve refah tevlid eder’ sözüne, Cumhuriyet’in ‘Ana yurdumuzun demir ağlarla örülmesi’ vizyonuna sahip çıkan biz olduk. Bu vizyonu yine geliştirenler de, Türkiye’nin demiryolu reformunda çevreci, sürdürülebilir ve karbonsuz bir gelecek inşasını planlamak ve adımlarını atmaya başlamak da yine bizlere nasip oldu.”

 

TÜRKİYE, 67 ÜLKENİN MERKEZİ KONUMUNDA

 

12. Ulaştırma ve Haberleşme Şûrası kapsamında demiryolu özelinde çizilen çerçeveye de değinen Karaismailoğlu, Türkiye’nin sadece 4 saatlik uçuş süresiyle, 1 milyar 650 milyon insanın yaşadığı, 38 trilyon dolar Gayri Safi Milli Hasıla’ya sahip ve 7 trilyon 45 milyar dolar ticaret hacmi bulunan 67 ülkenin de merkezi konumunda olduğuna dikkati çekti. “Bu stratejik konumumuzun bize yüklediği misyon ile ülkemizi; demiryolu başta olmak üzere tüm ulaşım modlarında bölgesel kesişme ve hub noktası haline getiriyoruz” diyen Karaismailoğlu, hedeflere ulaşmak adına atılan adımlarda dijitalleşme, çevre, sürdürülebilirlik, karbonsuzlaşma kavramlarının odağa alındığını dile getirdi. Bu doğrultuda Avrupa'yı 2050 yılında iklim-nötr ilk kıta haline getirmeyi hedefleyen Yeşil Mutabakat’a yönelik Ulusal Yeşil Mutabakat Eylem Planı’nı da yayınladıklarını anımsatan Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu, “Eylem planı çerçevesinde, sürdürülebilir ve akıllı taşımacılık, yeşil denizcilik ve yeşil liman uygulamaları, demir yolu taşımacılığının geliştirilmesini hedefliyoruz. AK Parti hükümetlerinin yönetim ve siyaset anlayışının bir sonucu olan bu atılım sayesinde; yük, veri ve insan kavramları artık, lojistik, mobilite ve dijitalleşme başlıkları altında ayrı ayrı değerlendirilmekte; geleceğin ulaştırma ve haberleşme yaklaşımları bu çerçevede tasarlanmaktadır” diye konuştu.

 

YOL HARİTASINI BELİRLERKEN KANAAT ÖNDERLERİNE KULAK VERDİK

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde “Güçlü, Büyük Türkiye” hedefine ulaşmak, Türkiye’nin adını dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına yazdırmak için çalışmalarını sürdürdüklerini ifade eden Karaismailoğlu, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Yol haritamızı belirlerken; öncelikle yerli ve yabancı sektör temsilcileri ile kanaat önderlerine kulak verdik. Türkiye’nin sadece sınırları içerisinde değil, bölgesinde de etki alanını geliştirmek için atacağı adımların altyapısını hazırlarken katılımcı bir yaklaşımdan yana olduk. Bu tabloyu, ‘ortak akıl’ ile tespit ettik. Bin 500’ü aşkın akademisyen, STK temsilcisi, özel sektör temsilcisi ve kamu kurum ve kuruluşlarındaki arkadaşlarımız, Türkiye’nin sürdürülebilir bir ulaşım ve haberleşme altyapısına sahip olması için yapılması gerekenleri; Demiryolu başta olmak üzere Haberleşme, Havayolu, Karayolu ve Denizyolu olmak üzere 5 sektör özelinde, ‘finans yönetimi, enerji verimliliği, çevresel ve toplumsal sürdürülebilirlik, yönetişim, insan kıymetleri ve eğitim, kalite ve verimlilik, emniyet ve güvenlik, teknoloji ve inovasyon ile mevzuat’ başlıkları altında topladı.

 

TCDD’Yİ DÜNYANIN EN GÖZDE İŞLETMELERİNDEN BİRİ HALİNE GETİRECEĞİZ.

 

“Temel Politika Alanları” diye adlandırılan bu başlıkların, Şûranın odak konuları olan dijitalleşme, mobilite, lojistik alanlarında ve 5 sektör özelinde, belirlenen 470 hedef ile somutlaştığını belirten Karaismailoğlu, TCDD için belirlenen dört temel hedefin olduğunu söyledi. Karaismailoğlu, “Türkiye’nin en güvenilir ulaşım markası ve Avrupa’nın en fazla yük ve yolcu taşıyan demiryolu markası olacağız. Ekspres hatlarla Avrupa’nın öncü deneyim ve kültür odaklı turizm hatlarına sahip olacağız. Müşteri memnuniyetini esas alan modern Müşteri İlişkileri Yönetimi modelini kuracağız. Hiçbir zaman, hiçbir konuda, hiçbir ulaşım modunda elimizdekiyle yetinmediğimiz gibi, demiryollarımızda da yetinmeyeceğiz. Bu 4 temel hedefe ulaşacak, ülkemizin en köklü kurumlarından TCDD’yi dünyanın en gözde işletmelerinden biri hâline getireceğiz” ifadelerini kullandı.

 

RAYLI SİSTEM ARAÇ VE ALT BİLEŞENLERİNİN EN AZ YÜZDE 80 ORANINDA YERLİ VE MİLLİ İMKANLARLA ÜRETİLMESİ HEDEFLENİYOR

 

Demiryolu sektöründe kısa vadede atılacak adımlara dikkati çeken Karaismailoğlu, hedefleri şöyle sıraladı:

“Milli demiryolu sanayisinin geliştirilmesi, sektörün ihtiyaç duyduğu Ar-Ge ve teknoloji projelerine desteklerin artırılması ve TÜBİTAK, Bilimsel Kuruluşlar, özel sektör ve üniversite iş birlikleriyle hayata geçirilmesi, Lojistik merkezleri, fabrika, sanayi, OSB ile limanlara iltisak hattı bağlantılarının sağlanması amacıyla toplam iltisak hattı uzunluğunun 580 km'ye çıkarılması, yolcu memnuniyetini esas alan, modern müşteri ilişki yönetim modeline kavuşulması, yeni kültür ve turizm rotalarının oluşturulması, Demiryolu Enerji ve İklim Değişikliği Eylem Planının hazırlanması ile karbon salınımını azaltacak stratejilerin belirlenmesi ve hayata geçirilmesi, Lojistik Master Planı dikkate alınarak lojistik merkezlerin etkinliğinin ve verimliliğinin artırılması için işletme modellerinin geliştirilmesi, raylı sistem araç ve alt bileşenlerinin en az yüzde 80 oranında yerli ve millî imkanlarla üretilmesi, karasal taşımacılık içerisindeki demiryolu yük taşımacılığı oranının yüzde 11’e çıkarılması için çalışacağız.”

 

ORTA VADEDE DEMİRYOLU HAT UZUNLUĞU 21 BİN 130 KİLOMETREYE ÇIKARILACAK

 

Bu adımları, orta vadede hayata geçirilmesi planlanan adımlarla destekleneceğini anlatan Karaismailoğlu, böylece demiryollarındaki reformist yaklaşımdaki devamlılığın sağlanacağını kaydetti. Orta vadeli hedeflere de değinen Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, geliştirilen "Millî Sinyal Sistemini" yaygınlaştırarak marka haline getirilmesi, sinyalli hat oranının yüzde 65'ten yüzde 90'a yükseltilmesi, TCDD Taşımacılık A.Ş. tarafından taşınan yıllık yük miktarının 50 milyon tona çıkarılması, TCDD’nin Türkiye'nin en güvenilir ulaşım markası haline getirilmesi, Demiryolu Enerji ve İklim Değişikliği Eylem Planı’nın hazırlanması ile karbon salınımını azaltacak stratejilerin belirlenmesi ve hayata geçirilmesi, demiryolu hat uzunluğunun 21 bin 130 kilometreye çıkarılması ve TCDD’nin Avrupa'nın en fazla yük ve yolcu taşıyan markası olması için çalışacaklarını söyledi.

 

DEMİRYOLLARININ YATIRIM PAYINI % 48’E ÇIKARDIK

 

Uzun vade de belirlenen öncelikli hedefin demiryolu hat uzunluğunun 28 bin 590 kilometreye çıkarılması olduğunun altını çizen Karaismailoğlu, 2035 yılına kadar, demiryolundan kaynaklı emisyonları, 1990 yılına göre en az yüzde 75 oranında azaltılmasının da en önemli gündemleri arasında olduğunu vurguladı. 2003 sonrasında bin 213 kilometresi YHT olmak üzere toplam 2 bin 115 kilometre yeni hat yaptıklarının altını çizen Karaismailoğlu, şunları dile getirdi:

“Demiryolu ağımızı 12 bin 803 kilometreye ulaştırdık. 50 yıldır el değmeyen demiryollarının tamamını elden geçirdik ve yeniledik. Demiryolunda verimliliği ve güvenliği artırmak üzere sinyalli hatlarımızı yüzde 172; elektrikli hatlarımızı ise yüzde 180 artırdık. 2003 yılında demiryollarının yüzde 33 olan yatırım payını yüzde 48’e çıkardık. Tabii bununla da yetinmeyecek, demiryolu yatırım payını 2023 yılında yüzde 63,4’e yükselteceğiz. Ülkemizi yarım asırlık hayalimiz olan YHT işletmeciliği ile tanıştırdık. İlk 2009 yılında hizmete başlayan Ankara-Eskişehir yüksek hızlı tren hattını sonrasında Ankara-Konya ve Ankara-İstanbul hatları takip etti. YHT ulaşımını “4 destinasyonda 13 il” ile ülke nüfusunun yüzde 44’üne ulaştırdık. Bugüne kadar yaklaşık 59 milyon yolcu YHT ile seyahat etti. Hızlı Tren çalışmalarımızı burada bırakmadık. Yurdumuzun dört bir yanında çok önemli güzergahlarda çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bu hatlardan, Ankara-Sivas YHT hattının altyapı yapım çalışmalarında yüzde 95 fiziki ilerleme sağladık. Balışeyh-Yerköy-Sivas kesiminde yükleme testlerine başladık.  Ankara Balışeyh arasında alt yapı çalışmaları devam ediyor.”

 

ANKARA-İZMİR HIZLI TREN HATTINDA 13,5 MİLYON YOLCU TAŞINMASI HEDEFLENİYOR

 

Yerköy-Kayseri Hızlı Tren Hattıyla 1,5 milyon Kayserili vatandaşın YHT hattına dahil edileceğini belirten Karaismailoğlu, “Bir başka önemli projemizde Ankara-İzmir Hızlı Tren hattı. Altyapı çalışmalarında yüzde 47 fiziksel ilerleme kaydettik. Bu proje ile Ankara-İzmir arasında 14 saat olan demiryolu seyahat süresini 3,5 saate düşüreceğiz. Bittiğinde 525 kilometrelik mesafede yılda yaklaşık 13,5 milyon yolcu ve 90 milyon ton yük taşınmasını hedefliyoruz. Yapım çalışmaları devam eden Halkalı-Kapıkule Hızlı Tren Projemiz de İpek Demir Yolu güzergahının Avrupa bağlantısını oluşturan en önemli halkalarından birini teşkil ediyor. Bu projeyle; Halkalı-Kapıkule (Edirne) arası yolcu seyahat süresinin 4 saatten 1 saat 20 dakikaya; yük taşıma süresinin ise 6,5 saatten 2 saat 20 dakikaya düşmesini hedefliyoruz. Yine yapım çalışmaları başarıyla devam eden Bursa-Yenişehir-Osmaneli hızlı tren hattı altyapı çalışmalarında yüzde 82 ilerleme sağladık. Üst yapı ihalesini de tamamlayarak hattımızın önünde hiçbir engel kalmadı” dedi.

 

KARAMAN–ULUKIŞLA ARASINDA ALTYAPI YAPIM ÇALIŞMALARINDA % 83 FİZİKİ İLERLEME SAĞLADIK

 

Konya-Karaman-Ulukışla Hızlı Tren hattı çalışmaları kapsamında Konya–Karaman arasında son testleri yaptıklarını, yakın zamanda işletmeye açacaklarını dile getiren Bakan Karaismailoğlu, Karaman–Ulukışla arasında ise altyapı yapım çalışmalarında yüzde 83 fiziki ilerleme sağladıklarını vurguladı. Hattın açılmasıyla yaklaşık 6 saat olan Konya-Adana arasının 2 saat 20 dakikaya düşeceğine dikkati çeken Karaismailoğlu, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Toplam 192 kilometre uzunluğundaki Aksaotomatik-Ulukışla-Yenice Mersin Hızlı Tren Projesi’ni de dış finansman yoluyla tamamlayacağız. Üzerinde önemle durduğumuz bir diğer projede Adapazarı-Gebze-YSS Köprüsü-İstanbul Havalimanı- Halkalı Hızlı Tren Projesi. Türkiye açısından ekonomik anlamda birden fazla kritik değere sahip Yavuz Sultan Selim Köprüsü demiryolu ulaşımıyla iki kıtayı birbirine bir kez daha entegre edecek. Hızlı tren hatlarımızdan yük de taşıyarak üretimdeki lojistik maliyetleri azaltacağız. Yolcu ve yük taşımacılığını gerçekleştireceğimiz hızlı tren projelerimizin yanı sıra konvansiyonel hatlarımızda da iyileştirme çalışmalarımız aralıksız sürdürüyor. Demiryollarımızın yolcu ve yük taşıma kapasitesini artırıyoruz. Ulaştırma ve Lojistik Master Planı çalışmaları kapsamında yük taşımacılığında demiryolunun payını ilk etapta yüzde 5’ten yüzde 10’a çıkarmayı hedefliyoruz. Taşımacılık maliyetlerinin düşürülmesi için çalışıyoruz.”

 

PANDEMİYE RAĞMEN DEMİRYOLU İLE YURT İÇİ YÜK TAŞIMALARINDA GERİLEME OLMADI

 

2020’de pandemiye rağmen demiryolu ile yurt içi yük taşımalarında gerileme olmadığının altını çizen Karaismailoğlu, Türkiye’den geçen ve başta Çin olmak üzere Uzak Doğu ülkelerini Avrupa Kıtasına bağlayan güzergah olan Orta Koridor’a da dikkati çekti. “Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı’nın hizmete girmesiyle Çin-Avrupa arasındaki demiryolu yük trafiğinde Orta Koridor’un etkin olarak kullanılması olanağı ortaya çıktı” diyen Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu, “Bakü-Tiflis-Kars Demir İpek Yolu üzerinden Çin’den Avrupa’ya giden ve Marmaray’ı kullanarak Avrupa’ya ulaşan ilk yük treni olarak tarihe geçti. 11 bin 483 kilometrelik Çin-Türkiye parkuru 12 günde tamamlanıyor. İlerleyen yıllarda kuzey hat olarak belirtilen Çin-Rusya (Sibirya) üzerinden Avrupa’ya gerçekleşen yıllık 5 bin blok trenin yüzde 30’unun geçişini Türkiye’ye kaydırmak için çalışıyoruz. Orta Koridor ve BTK güzergahından yılda bin 500 blok tren işletmeyi ve Çin-Türkiye arasındaki toplam 12 günlük seyir süresini 10 güne düşürmeyi hedefliyoruz” diye konuştu.

 

 7 METRO PROJESİYLE TÜRKİYE EKONOMİSİNE 22 MİLYAR TL KATKI SAĞLADIK

 

Uluslararası ve ulusal demiryolu işletmesiyle birlikte aynı zamanda kent içi raylı sistemlere de ciddi yatırımlar yaptıklarına vurgu yapan Karaismailoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bugüne kadar toplam 313,7 kilometre kent içi raylı sistem hattı bakanlığımız tarafından yapıldı. 4 ilde üstlendiğimiz 7 metro projesiyle Türkiye ekonomisine 22 milyar TL katkı sağladık. İstanbul, Ankara, Kocaeli ve Antalya’da hayata geçirdiğimiz metrolarla bugüne kadar yaklaşık 990 milyon yolcu taşıdık. 305 milyon saat zamandan, 282 bin ton yakıttan tasarruf ettik. Karbon emisyonunda 156 bin ton azalma sağladık. Şu anda 6 ilde daha yapımı süren 10 projemiz var. Kent içi raylı sistemlerin ekonomiye ve çevreye katkıları göz ardı edemeyeceğimiz boyutlarda. Bu projeler bittiğinde ekonomimize 10,8 milyar TL katkı sağlamalarının yanı sıra 146 milyon saat zamandan, 136 bin ton yakıttan tasarruf edeceğiz. İstanbul’da Marmaray, Ankara’da Başkentray, İzmir’de İZBAN, Konya’da KONYARAY vatandaşlarımıza hizmet veriyor. Gaziantep’te GAZİRAY projesi devam ediyor. İstanbul’un kent içi raylı sistem şebekesinin önemli bir kısmını Bakanlığımız üstlendi. 103.3 kilometrenin yapımına devam ediyoruz.”

 

Saatte 120 km ile “Türkiye’nin en Hızlı Metrosu” unvanına sahip olacak 37,5 kilometrelik Beşiktaş (Gayrettepe)- Kağıthane-Eyüp-İstanbul Havalimanı Metrosu’nda yaklaşık yüzde 95 fiziki ilerleme kaydettiklerini dile getiren Karaismailoğlu, Kağıthane-Havalimanı arasının 2022 yılı ilk çeyreğinde, Gayrettepe-Kağıthane arasının ise 2022 yılı ikinci çeyreği itibarıyla işletmeye açılmasının planlandığını anlattı.

 

Bir diğer hattın da 31,5 kilometrelik Küçükçekmece (Halkalı)-Başakşehir-Arnavutköy-İstanbul Havalimanı Metrosu olduğunu kaydeden Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Tünel işimizin yüzde 71’ini tamamladık. Projenin tamamını da 2022 yılı sonunda bitirmeyi planlıyoruz. İstanbul’un bir başka uluslararası havalimanındaki Sabiha Gökçen-Pendik Kaynarca Metrosu ile burayı da metro hatlarına entegre ediyoruz. Kadıköy-Kartal-Kaynarca Raylı Sistem Hattı’nı 7,4 kilometre uzunluktaki bu hatla Sabiha Gökçen Havalimanı’na bağlayacağız. Yüzde 87 fiziki gerçekleşme kaydettik. Bu projemizi de 2022 yılı ilk çeyreğinde bitirmeyi planlıyoruz. İstanbul’daki bir başka projemiz ise Kirazlı-Başakşehir Hattı’nın doğrudan Bakırköy İDO ile bağlantısını sağlayacak Bakırköy (İDO)-Bahçelievler-Güngören-Bağcılar Kirazlı Metrosu’nun yüzde 60’a yakın fiziki gerçekleşmesi var. Hattı 2022 sonunda hizmete alacağız. İstanbul Büyükşehir Belediyesi yapmadığı için devraldığımız; çalışmalarına geçen yıl başladığımız 6,2 km’lik Başakşehir-Çam ve SakuraŞehir Hastanesi-Kayaşehir Metrosunu 18 ay gibi kısa bir sürede tamamlamayı hedefliyoruz. Diğer taraftan İstanbul’a yeni 2 metro hattı daha kazandırıyoruz. Altunizade-Çamlıca-Bosna Bulvarı Metro Hattı ve Kazlıçeşme–Sirkeci Raylı Sistem ve Yaya Odaklı yeni nesil ulaşım projelerinde çalışmalara başladık.”

 

TÜRASAŞ’I ORTA DOĞU'NUN EN BÜYÜK RAYLI SİSTEM ARAÇ ÜRETİCİSİ HALİNE GETİRDİK

 

Lojistik faaliyetlerin, üretimin büyümesi ve gelişmesinde ne kadar etkili olduğunu bildiklerini dile getiren Karaismailoğlu, bu kapsamda da Türkiye’ye kazandırmayı planladıkları 25 lojistik merkezden; 12’sini işletmeye aldıklarını söyledi. Türkiye’de demiryolu ulaşım ağını geliştirirken bir diğer hedefin de dünyadaki gelişmeleri takip etmek ve yeni teknolojilerle donatılmış yerli demiryolu sanayisini geliştirmek olduğunu belirten Karaismailoğlu, “Bu hedef doğrultusunda devlet eliyle yapılabilecek her türlü yasal düzenlemeyi tamamladık ve özel sektörümüzün önünü açtık. Özel sektörümüzün de dünyayı dikkatle takip edip, ülkemizde yeni gelişmeleri tatbik etmesini istiyoruz” dedi.

Son 19 yılda ciddi bir ulusal demiryolu endüstrisi oluşturduklarını ifade eden Bakan Karaismailoğlu, Çankırı’da hızlı tren makasları, Sivas, Sakarya, Afyon, Konya ve Ankara’da hızlı tren traversleri, Erzincan’da ray bağlantı malzemeleri üreten tesisleri kurduklarını kaydetti. Karabük, KARDEMİR’de yüksek hızlı tren rayları ve tekerleklerin üretilmeye başlandığının altını çizen Karaismailoğlu, “Ülkemizdeki raylı sistem araçlarının farklı bölümlerinin yapıldığı üç fabrikayı TÜRASAŞ çatısı altında birleştirerek ülkemizdeki raylı sistem üretim süreçlerinde yeni bir ivme ve sinerji yakaladık. TÜRASAŞ’ı Orta Doğu'nun en büyük raylı sistem araç üreticisi haline getirdik. Raylı sistemler sektöründe milli tasarıma sahip ürünler geliştirip, onları dünya pazarına açıp, yüksek marka değerine kavuşturuyoruz. Dizel ve elektrikli lokomotif, demiryolu bakım araçları, demiryolu araçlarının modernizasyonları, tren kontrol yönetim sistemi, vagon ve dizel motor üretimlerine devam ederken aynı zamanda milli demiryolu araçlarının geliştirilmesi için Ar-Ge çalışmalarını da yürütüyoruz. Saatte 160 kilometre hıza sahip Milli Elektrikli Tren setinin test süreçlerini tamamladık. 2022 yılında milli elektrikli lokomotifin seri üretimine başlayacağız. Milli Tren Setleri üretimi çalışmalarından edinilen tecrübeler ile 225 km/saat hızında Tren Seti Proje çalışmalarına da başladık. Prototipi 2022 yılında tamamlamayı ve 2023 yılında seri üretimine geçmeyi planlıyoruz. Bu projelerle birlikte metro, banliyö ve tramvay tasarım ve üretimi dahil olmak üzere tüm raylı sistem araç üretiminde ülkemiz için önemli bir aşamaya ulaşacağız” ifadelerini kullandı.

 

TOPLAM 780 BİN AĞACA EŞDEĞER KARBON EMİSYON TASARRUFU SAĞLADIK

 

“2035’e kadar yaptığımız planlamada demiryolu araç ihtiyacımız 17,4 milyar euro, TCDD’nin 2050’ye kadarki raylı sistem araç ihtiyacı da 15 milyar euroluk bir hacme sahip olacak” diyen Karaismailoğlu, buna göre üretim planlamalarını yürüttüklerini dile getirdi.  Çevresel fayda oluşturmanın öncelikli hedeflerinden biri olduğuna vurgu yapan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, “Bu amaçla yaptığımız yatırımlarla yıllık toplam; 975 milyon ton değerinde karbon emisyon, 20 milyon dolar değerinde kağıt, toplam 780 bin ağaca eşdeğer Karbon Emisyon tasarrufu sağladık. Demiryolları karasal taşımacılıkta en verimli ulaşım modudur. Demiryolu kullanımının artması ile daha fazla karbon emisyonu ve yakıt tasarrufu sağlamaktayız. Ülkemizde yolcu ve yük taşımacılığında demiryolu kullanımını artırarak daha çevreci bir ulaşım ağı tesis etmeyi hedefliyoruz. Demiryolu yatırımlarımız ile her yıl 770 milyon dolar tasarruf elde ediyoruz. Tüm ulaşım yatırımlarımızla da 2020 yılında toplam tasarrufumuz, 13,4 milyar dolara ulaştı” dedi.

 

Önümüzdeki dönemde karbonsuzlaşma, otonom ulaşım, evrensel erişim kavramları üzerinde önemli çalışmalar hayata geçireceklerini anlatan Karaismailoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:

“Biz hedeflerimizi belirledik, tohumları saçtık, şimdi filizlenmesini, serpilip büyümesini bekliyoruz. Görüldüğü üzere de sırasıyla bir bir saçtığımız tohumlar filizleniyor. Projelerimiz bir bir tamamlanıyor. Onları halkımızın hizmetine, yararına sunuyoruz. Biz iş yapmaya odaklanırız. Onunla da yetinmez daha iyisini, daha güzelini hedefler ve hayata geçiririz.”

 

 
Scania, Kadın İstihdam Oranını Artırdı
 
Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, ''Tam Elektrikli Rakun Pro 2 ve Pro 3’ü Müşterilerimizle Buluşturmak İçin Sabırsızlanıyoruz''
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Karayolu İhracat ve İthalat Alanlarında Özbekistan Lojistik Hattında Yoğunluk
Uluslararası ticaret ve lojistik alanlarında uluslararası ihracat ve ithalat ...
"İhracat Durma Noktasına Geldi"
Egeli ihracatçılar Türk lirasında yaşanan değer kaybına ilişkin konuştu. ...
Arnavutluk Karayolu Komple Tır ve Kargo Nakliye Çalışmalarında Arınak
Karayolu ile uluslararası ihracat, ithalat ve üçüncü ülke kapsamlı yük ...
 
Karaismailoğlu, Kars Lojistik Merkezi’nde Açıldığı Günden Bu Yana 417 Bin Ton Yük Taşındı
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu ...
DP World, Lojistikte Geleceğin Kapılarını Expo 2020 Dubai’de Açtı
Ülkeler, uluslararası kuruluşlar ve şirketler için yeni çalışmalarını ...
TLS Lojistik Yeni Bir Depo Açmaya Hazırlanıyor
Artan müşteri portföyünün ihtiyaçlarını karşılamak üzere yatırımlarına ...
 
Fransa Taşımacılık Hizmetinde Saygınlar
Fransa nakliye gelişen teknoloji ile gelişen ve sürekli bir büyüne trendi ...
Gürcistan’a Karayolu ile Komple ve Parsiyel Tır Taşımacılığı
Türkiye’nin kuzey doğu sınır komşusu olup aynı zamanda Asya ülkelerinin ...
Almanya Çalışmaları Yapan İhracatçı ve Lojistik Firmaları Nakliye Rehberi’nde
Yurt dışına ticaret yapan firmalar ve lojistik sektörleri birbirine bağlı ...
 
Nuray PEKCAN
Nuray PEKCAN
Lojistik 2025
seyit usta, römort, treyler, üst yapı,
YAZARLAR
Kamyonum TV
ÇOK OKUNANLAR
Güzeller
FACEBOOK'TA KAMYONUM
ANKET
Uluslararası taşımalarda karşılaştığınız en büyük sorunlar nelerdir?
 
Kamyonum Künye İletişim Abonelik ve Reklam Sitene Ekle
GüncelEkonomiİhaleGündemHaberlerTeslimatDeniz TaşımacılığıLojistikEnglish
Ağır Vasıtalarda Yeni ModellerHafif Ticarilerde Yeni ModellerÖzel Tasarım AraçlarModifiye KamyonlarTreyler GaleriÜstyapı GaleriOtobüslerde Yeni ModellerKamyon MagazinGüzeller
Yeni Araç TanıtımlarıTest Sürüşleri - KamyonTest Sürüşleri - Hafif TicariKamyon YarışlarıMonster Truck YarışlarıKamyon SimülatörleriOtobüs SimülatörleriYeni TeknolojilerKamyon Magazin
haberler bussrckamyoncutürkiyeKamyonşoförsondakikafahrer