BSI tarafından düzenlenen ISO 39001 Yol ve Trafik Güvenliği Çalıştayı, çözüm ortağımız Adex Akademi işbirlikteliği ile gerçekleştiriliyor. Petrol ve Gaz dağıtım, Lojistik, Telekom başta olmak üzere farklı sektörlerden İş Sağlığı ve Güvenliği yöneticilerinin katılacağı Çalıştayda ISO 39001 Standardının içeriği, kimleri yakından ilgilendirdiği ve işletmelere olası faydaları BSI tarafından paylaşılacak. Bu standart uygunluğunu tescilletip Türkiye’de belge almaya hak kazanan ilk işletme olan Vodafone Türkiye’nin bu süreçteki başarı hikayesini katılımcılara aktaracağı çalıştayda, Uluslararası Nakliyeciler Derneği de (UND) lojistik sektöründeki uygulamalarını katılımcılarla paylaşacak. Çalıştay uygulama alıştırmaları ve sektör temsilcilerine yöneltilecek sorularla son bulacak.
Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Eğitim ve Araştırma Dairesi Başkanlığı verilerine göre, 2013 yılının ilk 6 aylık döneminde 860'ı ölümlü olmak üzere 158,390 trafik kazası yaşandı. Bu ve benzeri istatistikler, aslında önlenebilir bir durum olan trafik kazalarının ne kadar da normal bir durum gibi algılandığını, gereken dikkat ve önemin gösterilmediğini en çarpıcı şekilde gözler önüne sermektedir. BS ISO 39001:2012 Yol Trafik Güvenliği Standardı, sadece Türkiye’ye özel olmayan bu kaygı verici ve önemli gerçeğin yönetilmesi ihtiyacı ile oluşturulmuş, ISO (Uluslararası Standardizasyon Teşkilatı) tarafından 2012 yılında yayınlanmış ve karayolu ile etkileşimde bulunan, her sektörden ve her ölçekten kuruluşa yol trafik güvenliğine yönelik bir risk yönetimi sistemi aracı olarak sunuldu.
BS ISO 39001 yönetim sistemi standardı temelde, Dünya Sağlık Örgütü’nün 2011-2020 Yol Güvenliğinde Eylem On Yılı stratejisi ve ulusal platformda da Karayolu Trafik Güvenliği Stratejisi ve Eylem Planı’mız ile uyumlu olarak, kuruluşların iş alanına giren karayolu trafiğinde meydana gelebilecek ölüm ve yaralanma risklerinin azaltılmasını sağlamayı hedefliyor.
ISO 39001 uygulayıcıları; karayolu kullanıcıları (Araç filosuna sahip tüm kuruluşlar, personeli sürekli seyahat eden tüm kuruluşlar, nakliye kuruluşları, otobüs operatörleri, kurye ve taksiler), yol yapımı ve bakımı sağlayan kuruluşlar (idari birimler, belediyeler, inşaat kuruluşları) ve trafik ihtiyacı yaratan tüm kamu kurumları, okullar, hastaneler, otoparklar, süpermarketler vb. kuruluşlar olabiliyor.