Karataş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye lastik yenileme pazarının 18 milyon 600 bin adet civarında olduğunu bildirdi.
Lastik sektöründe ticari, zirai, tüketici lastikleri ve bunların alt kırılımları olduğunu anlatan Karataş, “Hepsini kapsayan bir büyüklük sıralaması yapmak çok doğru sonuçlar vermese bile Türkiye 18 milyon 600 bin adetlik üretim rakamı göz önüne alındığında dünyada 12′nci sırada bulunuyor. Almanya 70 milyon, İngiltere ise 44 milyon adetlik bir üretim potansiyeline sahip ülkeler olarak listede üst sıralarda yer alan ülkeler” diye konuştu.
Karataş, sektördeki işlem hacminin 1,9 milyar lira seviyesinde olduğunu belirterek, EGM’nin 54 ili kapsayan kış lastiği genelgesinden sonra söz konusu rakamın kış lastiği fiyatlarıyla orantılı olarak yüzde 10′luk bir artış gösterebileceğini kaydetti.
“Binek araç sayısı ticari araç sayısının 2 katından fazla”
Türkiye İstatistik Kurumu’nun bu yılın Ağustos ayı verilerine göre kış lastiği uygulaması zorunlu olan 54 ildeki araç sayısı hakkında bilgi veren Karataş, “Kış lastiği uygulaması zorunlu olan 54 ilde, 509 bin kamyon, 1 milyon 833 bin kamyonet, 171 bin otobüs, 239 bin minibüs olmak üzere toplam ticari araç sayısı 2 milyon 752 bindir. Binek otomobil sayısı da 6 milyon 225 bin adettir. Ticari araç sayısının 2 katından fazla olan otomobil sayısı elbetteki lastik sektörüne olumlu olarak etki edecek, sektör açısından durağan geçen kış ayları için bir hareketlilik oluşturacaktır” değerlendirmesinde bulundu.
Karataş, kışın meydana gelen trafik kazalarının çoğunluğunun lastik hatalarından kaynaklandığına dikkati çekerek, trafik kazalarını önleme adına kış lastiğinin öncelikle ticari araçlar, ardından da tüm araçları kapsayacak şekilde olmasını hep savunduklarını hatırlattı.
Trafik kazalarındaki araç kusurlarının yüzde 58,76′sının lastiklerden kaynaklandığını açıklayan Karataş, “Trafik kazalarında lastik faktörünün ne kadar önemli olduğunu ve bu konuya önem verdiğimizde trafik kazaların ne kadar azalacağını görmekteyiz” ifadesini kullandı.
“900 milyon liralık bir pazar”
Karataş, söz konusu genelgeyle kış lastiğinin otomobiller için de zorunlu olmasının ilk etapta 6 milyon 225 bin aracı etkilediğini bunun da lastik yenileme pazarı için ciddi bir adet anlamına geldiğini kaydetti. Ekonomik açıdan yıllık yaklaşık 900 milyon liralık bir pazardan söz ettiklerini belirten Karataş, “Ticari araçlardaki uygulamayı ekleyecek olursak yaklaşık 1,6 milyar liralık bir pazar. 2013-2014 yıllarını kapsayan kış ayları için bu rakamların yüzde 40 ile yüzde 50′lik bir kısmının kış lastiği değişiminden etkileneceğini söyleyebiliriz. İlk etapta lastik sektörüne girecek bu para daha sonraki yıllarda yaz lastiği değiştirme sürecinde ters orantı olarak karşımıza çıkacaktır” değerlendirmelerinde bulundu.
Karataş, kış lastiği uygulamasının satış açısından piyasalara olumlu etki edeceğini kaydederek, satışların getirdiği KDV ve gelir vergisi ile lastik imal eden fabrikaların üretim kapasiteleri de dikkate alındığında söz konusu uygulamanın hazineye olumlu katkı yapacağını belirtti.
Uygulama sigorta şirketleri açısından da yararlı
Karataş, kış lastiği uygulamasının bir diğer olumlu etkisinin ise trafik kazalarında azalma ve sigorta şirketlerinin hasar ödemeleri noktasında ortaya çıkacağını ifade etti. Kazalar azalınca sigorta şirketlerinin ödemelerinin de azalacağını dile getiren Karataş, “Trafik sigortalarında hasar ve tazminat ödemesi azalan sigorta şirketleri şu an zarar eder konumunda iken kar etmeye başlayıp bu karlarından da vergi verecekler. Yine trafik kazalarının azalmasıyla araç sahiplerinin bir kısmı kendi ekonomilerinden para harcamayıp onlarda bu uygulamadan karlı çıkacaklar” diye konuştu.
Türkiye’de bulunan ithal marka araçların hasar anındaki yedek parçalarının da ithal edilmeyerek milli servete önemli ölçüde katkı sağlayacağını vurgulayan Karataş, diğer bir ayrıntının ise kış lastiği bulunan araçların zor yol koşullarında çekiş güçlerinin artması ve fren mesafelerinin kısalması ise azalan yakıt tüketimi olacağını açıkladı.
Karataş, bu durumun Türkiye için daha az petrol ithalatı anlamına geldiğini kaydederek, kış lastiği uygulamasının ülke ekonomisi için büyük katkılar sağlayacağını vurguladı.
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |